A+ A A-

РАСКОШ ПРИРОДЕ: Јапански врт у Врњачкој Бањи

Оцените овај чланак
(3 гласова)

vikipediadfdfdfdfГодине 2011, Врњачка Бања добија јапански врт – нови понос свог парка, који је урађен захваљујући сарадњи Јапана и врњачких локалних власти.

 

Јапански врт, односно јапанска башта, представља врло карактеристичну украсну башту и иако се данас назива јапанским, води порекло из Кине одакле је овај принцип уређења вртова пренет у Јапан - где се одомаћио и одакле се постепено ширио и у друге делове света.

 

Оно што карактерише јапански врт је максимално искоришћавање простора уз изражено поштовање  према природи. Јапанска башта представља хармонично јединство и склоп елемената живе и неживе природе, који се у овом случају међусобно допуњују.

 

Јапански врт у Врњачкој Бањи, други је такав врт у целој Србији. Наиме, осим најпознатије српске бање, једино се још Београд може похвалити да је свој садржај обогатио јапанском баштом. Врт је изграђен захваљујући донацији Организације за обележавење годишњице светског сајма у Јапану 1970. године.

 

Изградњом овог врта, богати парк у Врњачкој Бањи добио је још један кутак намењен релаксацији и одмору, уређен у традиционалном јапанском стилу, уз поштовање свих карактеристика стила оригиналног јапанског врта.

 

Пројектант идеје била је Дирекција за планирање и изградњу ЈП Врњачка Бања, а на свечаном отварању врта 11. 06. 2011. године присуствовали су и тадашњи јапански амбасадор у Србији, министар спољних послова Србије, као и угледни домаћини и многи гости. Из Београда, на свечаност поводом отварања јапанског врта дошли су и представници Хаику клуба „Шики“. Они су симболично прочитали стихове Масаоке Шикија, јапанског хаику књижевника по којем је клуб и добио име, али и других чувених јапанских песника посвећених Хаику правцу.

 

Јапански врт у Врњачкој Бањи већи је и од београдског јапанског врта и простире се на 3.000 квадратних метара. За своје непуне 2 године постојања, већ је био освојио је срца многих посетилаца овог чувеног бањског одмаралишта, што ни мало не чуди с обзиром на специфичност просторне организације у оквиру ове баште - карактеристичне за један сасвим други део света. Вештачко језерце, каскадни водопад, дрвени мост, поплочане уске стазе, дрвена кућица, предивна ноћна светла и занимљив дизајн светиљки, све то и више од тога учиниће да се осетите као гост неке мирне јапанске провинције.

 

Током стапања са хармоничним елементима јапанске баште, чини се да је више него лако заборавити на проблеме и „напунити батерије“ за сву ону гужву и рад који Вас очекују по завршетку одмора.

 

 Јапански врт у улози зближавања култура два народа

 

Један од циљева овог врта је свако и зближавање две културе. Отварањем јапанског врта сви посетиоци бање моћи ће да осете јапански дух и виде јапанска естетска решења у самом врњачком парку.

 

Јапански врт води порекло из Кине, одакле је пренет и прихваћен у Јапану, касније се проширио и у другим крајевима света. Оваква врста врта има за циљ максимално искоришћење слободног простора, у њој се могу наћи елементи живе и неживе природе.

 

                                                 vikivrnjadfdfdf

 

За изградњу врта потрошено је 12 милиона динара, врт се простире на 3.000 квадратних метара. Срж овог врта чине језерце са острвом, статуом орла, чајном кућицом, каскадним водопадом и мостом. Отварању је присуствовао тадашњи јапански амбасадор у Србији Цунозаки у жељи да допринесе јачању пријатељства између Јапана и Србије пожелео је да врт буде одмориште грађанима и посетиоцима Врњачке Бање. 

 

Јапански врт, који нам презентује традиционална архитектонска решења за флору Јапана, освојио је срца туриста,  који желе да га обиђу и уживају у њему. Ова оаза мира и спокоја, склад и хармонија владају у њему.

 

Овај врт је приказ природе у њеном најприроднијем облику и заснива се на једноставности, тајновитости и детаљима. Јапански врт има за узор пејзаж из природе, али у минујатурном издању. У њему се може наћи украсно камење које имитира стене и планине, језерце, а биљке по свом облику и величини уклапају се у средину. Овај специфичан пејзаж не укључује много цвећа, већ пажњу придаје лишћу и камењу и њиховим облицима, а важну улогу игра вода и њен шум. Шум воде идеалан је звук за опуштање од свакодневног стреса. Новим биљкама обогатио се је биљни фонд парка Врњачке Бање, а оне су савршено уклопљене у хармоничан аранжман врта. Јапански врт представља посебан доживљај који буди жељу и интересовање код туриста за упознавање јапанске културе.

 

Врт је изузетно лепо декорисан, усклађено је све до најстинијих детаља, уз кривудаве стазе и жбуње, занимљиве текстуре, природне материјале… Све то треба видети, посматрати с пажњом и пустити чула да уживају у идиличној атмосфери коју врт пружа . Битни и мање битни елементи заједно чине склад који је намењен посетиоцима да у њему себи пруже одмор.

 

У врту су сви добродошли, а како маховина симболизује добрдошлицу обавезна је у Јапанском врту, јер њено зеленило умирује простор и помаже у враћању енергије. Незаобилазна чајна кућица је једно од највећих одушевљења туриста, интересантне је форме, направљена од дрвета, а унутар ње као и испред ње су клупице на којима се може седети, савршена је за опуштање са породицом или пријатељима. Из кућице се пружа поглед на веома лепо урађен водопад који се слива у мало језерце, а мало језерце се после слива у велико, између језера и водопада се налази мали дрвени мостић омиљено место за сликање туриста.

 

Сви путеви или боље речено путићи у врту су посути белим шљунком, око језера су засађене јапанске трешње. Туристи уживају у фотографисању Јапанског врта, а колорит који нуди ово место је фантастичан. Ноћу се у врту пале светиљке, тако да туриста просто не зна се када је лепше посетити га, дању или ноћу. Осветљени водопад, жубор воде, биље… и ноћу магичним тренуцима у врту никад краја. Јапански врт има свог чувара који је задужен за ред и чистоћу у парку. Око Јапанског врта је огормна зелена површина парка Врњачке Бање, а он се савршено уклапа у њу.

 

Цела површина врта, који представља једну од најлепших локација бање, јако је лепо искоришћена, тако да представља омиљено место боравка многобројних туриста. Од када се врт налази у туристичкој понуди значајно је допринео Врњачкој Бањи да се додатно учврсти као водећа туристичка дестинација у нашој земљи.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 16 новембар 2021 18:36

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани