Кућа Добрих Вести

Login

КАМПОВАЊЕ У СРБИЈИ: Све популарнији тип одмора за све генерације

Оцените овај чланак
(6 гласова)

kamp1Камповање у Србији постаје све популарнији вид одмора за многе.

 

Током камповања указаће вам се јединствена прилика да се вратите унутрашњем миру, стабилности, као и да се поново повежете са природом и драгим особама. Камповање под ведрим небом и светлошћу звезда нуди свима једно специфично и незаборавно искуство које, барем једном, морате искусити. За поједине, камповање представља излазак из зоне комфора која свима нама уме да буде јако лагодна и у којој се осећамо сигурно и ушушкано. За друге, камповање представља извесну врсту изазова и правог уживања. Ипак, једно је сигурно, камповање никога не оставља равнодушним, зато спакујте своје мапе, ранчеве и вреће за спавање и запутите се у нову авантуру.

 

Најразвијеније врсте кампова у Србији

 

Србија је богата природним лепотама чије оазе пуне зеленила и природе просто задивљују и остављају без даха многе заљубљенике у природу. Камперска сцена у Србији је, можда, најбоље упозната са свим тим лепотама којима се увек изнова враћа, у жељи да поново ужива у ономе најлепшем што нам је природа поклонила. Данас је најпопуларнији вид камповања на планинама Србије. Ту вас очекује пријатан и чист ваздух, фантастични видиковци, мир и тишина коју повремено ремете само понеки звук животиња у околини. На планинама можете пронаћи популарна камп насеља, али и многа места за, такозвано, дивље камоповање.

 

Организована камп места - Камп Бреза - Дивчибаре

 

Ова прелепа висораван поноси се својом бујном флором и фауном и, током последњих неколико година, постала је једна од најпопуларнијих атракција за многе туристе, а поготово за идиличне породичне односе. Простор који обухвата камп довољно је велики и простран да се на њему може паркирати чак 30 приколица, а налази се у непосредној близини самог центра планине. Део кампа је и каде Бреза у коме ће вас увек дочекати срдачни домаћини. Због тога је овај камп одличан избор уколико идете на камповање са децом. Једна од најомиљенијих активности јесте тура џипом која ће вас спровести кроз најлепше и најзанимљивије делове планине. Планина Дивчибаре је заиста права мала оаза раја у чијим лепотама многи редовно уживају. Дођите и уверите се у њих и сами.

 

Дивље камповање - права авантура за љубитеље природе

 

За све љубитеље адреналина и пустоловина, дивље камповање може бити управо оно што вам је потребно. Многи истичу какао је управо овакав вид камповања невероватно забавно и незаборавно искуство ког ћете се јако дуго сећати, а вероватно ће вас и навести да, бар за тренутак, напустите своју устаљену дозу комфора. Реч је о правој авантури и узбудљивом изазову због ког ћете спознати своје границе и докле сте спремни да идете.

Проналазак места за камповање може бити веома захтевно, али у исто време, трагање за савршеним камп местом упознаће вас са природом краја у ком кампујете и са оним неукроћеним делом који нам је толико привлачан. Ипак, имајте на уму да камповање у нашим националним парковима није дозвољено, као ни камповање у резерватима природе. Потребно је да волимо, штитимо и негујемо нашу природу, због тога своје камп место потражите на неким другим, једнако лепим местима у природи.

 

Шта вам је све потребно за успешно камповање?

 

Како би ваше камповање било успешно, задовољавајуће и сигурно, потребно је да пратите инструкције и све савете. Наравно, добра и квалитетна опрема у томе игра значајну улогу. Поред тога, опрема која вам је потребна зависи од годишњих доба, климатских услова, типа локацие и саме опремљености камп места које изаберете. Прибор за камповање би требало да садржи:

 

Врећу за спавање

Опрему за кување

Батеријску лампу и расклопиви нож

Прибор за хигијену

Кесе за ђубре

Опрему за паљење ватре

Прибор за прву помоћ

                                                                      kamp2

Квалитана опрема за камповање се може успешно годинама користити, тако да је наш савет да не штедите на самој опреми. Велики је избор и шатора за камповање који долазе у разним величинама и врстама, тако да ћете сигурно пронаћи оно што ће вама највише одговарати. Наравно, уколико се одлучите за неко камп насеље, на располагању ће вам бити и одличне камп кућице и бунгалови.

 

Спознајте чари камповања

 

Много је предности и бенефита камповања. Статистике истичу како је камповање добро по наше здравствено и ментално стање. Када проводимо време напољу, по лепом времену и на сунцу, наш организам се храни здравом енергијом и природом, а то нам даје снагу за нове радне победе и напредак по многим плановима. Камповање можете организовати у непосредној близини наших популарних бања. То би смо препоручили свима који желе да се окрену миру, релаксацији и здрављу. Бањски туризам је у Србији невероватнио популаран, а управо су бање те које су смештене у прелепе, природне амбијенте који могу бити прави мелем за вашу душу. Такви предели савршени су и за камповање. Уколико волите активан одмор и желите да се посветите сопственом здрављу, ово може бити прави избор за вас.

 

Уживање у истраживању природе, поготово током лета и пролећа када се природа буди, када све цвета у буја јесте нешто што делује благотворно по наш цео организам. Камповање вас може довести у само срце природе, а то за собом вуче многе благодети. Пре свега, камповање вас може вратити себи, можете поново остварити свој мир и то далеко од свакодневнице, стресова градског живота и неизбежних гужви. Камповање у прелепим, природним амбијентима једнако добро утиче на физичко, као и на ментално здравље. Тада вам се пружа прилика да се повежете са оним што највише волите и што вам је најпотребније. Повезивање са природом и са самим собом је нешто од непроцењиве вредности, а камповање ће вам управо то и омогућити. Уколико желите да сазнате више о камповању, прочитајте наш блог: Камповање у Србији.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 18 новембар 2021 11:09

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија