Кућа Добрих Вести

Login

ГРЧКА: Викенд у Солуну

Оцените овај чланак
(2 гласова)

SolunfotodfdfdНајвећи број наших гостију у повратку са летовања сврати на један или два дана у Солун. То је мало да се Солун комплетно обиђе и упозна, али ипак довољно да се виде најзначајнија места.

 

За тако кратак боравак, не препоручујемо вам да највише времена проведете у музејима, иако је Солун познат као град музеја, али за то ипак треба одвојити више времена, па вам предлажемо да их оставите за другу, дужу посету.

 

Шта обићи у Солуну ако остајете два дана?

 

Ако планирате да преспавате једну ноћ у Солуну, обавезно одаберите неки од хотела који се налазе у самом центру, односно у Егнатиа улици, евентуално у улиици Аг. Димитриос или у неким попречним уличицама које спајају ове две. Могу се пронаћи повољни хотели од 30е за ноћ за двоје са доручком па навише. Међу повољнима спадају Пелла хотел, Реџ и Илисиа, а ако желите да изнајмите собу у неком квалитетнијем хотелу то могу бити Олимпиа или у Ел Греко хотел.

 

Већина повољних хотела нема свој паркинг, али вас могу упутити на најближи паркинг са којим имају сарадњу. Дневна цена паркирања кошта обично 13е.

 

Плаћање паркинга путем СМС-а у Солуну не функционише, већ се регулише путем паркинг-картица које се могу купити на трафици. У зависности од зоне, целодневни паркнг кошта од 3 до 5е. Дешава се да не постоји трафика у близини места где сте нашли слободно место за паркирање, па у том случају или покушајте да се распитате у било којој радњи која вам је у близини, или гледајте да некога не заградите и уживајте у бесплатном паркингу. По нашем искуству контроле су врло ретке. Паркинг је бесплатан викендом у читавом граду, а од улице Агиос Димитриос па навише паркинг је увек бесплатан па и ту можете потражити слободна места. С обзиром на то да је током лета 2016. године било случајева обијања аутомобила, уколико имате вредне ствари у њему најбоље је да током обиласка града паркирате у некој од гаража којих има доста у центру Солуна (цена 2е по сату па навише). Све у свему то су опције, а по нашем мишљењу, најсигурнија је опција договора са хотелом у којем боравите.

 

Многи туристи паркирају аутомобил непосредно иза Беле Куле, али ту треба бити обазрив јер постоји један велики део улице уз позориште који је резервисан за аутобусе (иако није најбоље обележен) и у том делу казна стиже у року од 10 минута након паркирања. Више информација и детаља у вези са паркирањем у Солуну прочитајте у нашем тексту Паркинг у Солуну.

 

Оно што прво треба да посетите по доласку у Солун јесте Зејтинлик, или Српско војничко гробље. Ако је икако могуће, затражите да упознате чувара Ђорђа који је сада у пензији. Не би било лоше да му поклоните и коју фласу домаће шљивовице или нешто друго из Србије. На вас ће старина Ђорђе оставити пођеднако јак утисак као и овај значајни споменик спрске прошлости.

 

Зејтинлик је у ширем центру Солуна, па вам за одлазак препоручујемо такси, а цена услед честе промене цене горива зна да варира, па је најбоље да пре вожње питате колико отприлике ће изаћи како бисте били сигурни да вам то одговара.

 

У Солуну нема дивљих таксиста тако да можете увек на улици зауставити празан такси и возити се. Наравно пре него што уђете у таџи можете питати колико ће вас вожња коштати, само да бисте били сигурни на кога сте налетели :).

 

Кратке вожње се наплаћују 3,5€ чак и ако таксиметар откуца нешто мање, то је минимална цена. Додатно се наплаћује аеродромска такса, или станична такса (аутобуска, железницка) и то 2-5е. Пртљаг вам такође могу наплатити евро-два, али не сви таксисти.

 

Било би лепо да посетите и црвку посвећену Светом Димитрију, заштитнику Солуна. Налази се у улици Аг. Димитриос и близу је Аристотеловог трга. Црква је најзначајнија знаменитост у Солуну и препоручујемо вам да је посетите до 13х када су катакомбе отворене за посетиоце.

 

За остатак дана вам предлажемо да просто уживате у шетњи, храни и истраживању. Солун је град који је познат по својој позитивној атмосфери, духу и гурманлуцима па вам препоручујемо да се препустите њима :).

Ако планирате да идете у Солун и добро би вам дошло више информација о овом граду, као што су места која треба посетити, где је добра храна, паркинг, како се најбоље кретати по граду погледајте наш Водич за Солун

 

Жиле куцавице Солуна јесу кеј поред мора (улица Никис), као и улице Егнатиа и Тсимиски. Кејом обавезно прошетајте до Беле Куле, али наставите и новим, проширеним шеталиштем иза Беле Куле према хотелу Македониа Палаце. Најбоље време за шетњу јесте предвечерје када можете уживати и уз предиван залазак сунца. Видећете мноштво младих и старих који седе и уживају тик уз море.

 

Ту су продавци разних ђинђува, кукуруза, шећерне вуне… У близини Беле Куле можете видети бродиће који су заправо кафићи. Уколико имате времена обавезно свратите на брод на кафу или пиће и мало прокрстарите обалом. Вожња траје пола сата и не наплаћује се. У обавези сте да, као и у сваком кафићу, поручите пиће. Након завршетка вожње не морате силазити са брода, већ можете наставити да уживате ако вам се допада. Цене пића су исте као и у осталим кафићима у граду.

 

Сама Бела Кула је некада била затвор и кула за мучење, а данас је музеј. Улаз у музеј кошта 3е, а са врха куле се пружа леп поглед на град, али с обзиром да поглед није спектакуларан, а ни музеј, сами одлучите да ли ћете је посетити или не у зависности од тога колико времена имате.

 

Уколико сте расположени за шопинг, посетите улицу Тсимиски у којој се налазе брендиране радње типа Зара, Страдивариус, Бершка, Х&М, а ту је и Егнатиа улица која има радње са гардеробом мање познатих брендова, али са врло повољним ценама. Иако радње из улице Тсимиски постоје и у Србији, у Солуну су честе распродаје и снижења тако да су цене понекад упола ниже него у радњама у Србији. Ово се односи нарочито на период од 15. августа па надаље, као и на период после 15. јануара. Улица Monasitrioy, која је, такође, паралелна са улицама Никис, Тсимиски и Егнатиа је позната по продавницама најпознатијих светских бренодва Армани, Версаће и сл.

                                  kula23333

За шопинг је најпознатији тржни центар Космос, али до њега вам је потребно пола сата вожње од центра, па ако немате времена, заиста ништа не губите ако посетите само Тсимиски и Монастириоу улицу у центру града јер су радње исте. Не заборавите да продавнице у Егнатији не раде средом и суботом поподне, као ни у периоду од 2 до 18х радним даном. Продавнице у улици Тсимиски раде суботом до 18х, а недељом су све радње у граду затворене.

 

Ресторани и кафићи у Солуну

 

Шетајуци улицама Солуна, не можете да не осетите заводљиве мирисе традиционалне и светске кухиње који долазе буквално са свих страна и не можете да не приметите да на сваком ћоску постоје предивни ресторани и кафићи са лепим баштама.

 

Ако желите да попијете пиће, а да притом осетите пулс града најбоље је да седнете у неки од врло посећених кафића у улици уз море. Препоручујемо вам кафић Ессато. За испијање кафе одличан је кафић хотела Елецтра Палаце. У питању је кафић на крову овог хотела са ког се пружа фантастичан поглед на Аристотелов трг и море. Кафа је мало скупља, али у цену кафе је урачунат и поглед :) Хотел и кафић се налазе на Аристотеловом тргу.

 

Грци без нес кафе односно фрапе-а не иду никуда, па су тако радње у којима се може купити фрапе за понети врло популарне. Најповољнија кафа јесте у ланцу радњи Тодаyлициоус и ове радње ћете препознати по гужви. Ако желите сести и попити кафу тамо где и Солуњани, онда не пропустите да посетите Микел. Кафетерије из овог ланца постоје на сваком ћошку, али за најбољи ужитак одаберите ону најпопуларнију и мозда највећу на самој обали, у близини Беле Куле.

 

Ако волите слатку кафу поручите Микелоћино са сладоледом и уживајте. Цене су нешто више те тако поменути Микелоћино кошта око 4е. Уколико кафу носите са собом онда је повољнија. Ако нисте љубитељ кафе опет свратите у Микел и поручите велику часу цеђеног сока од поморанџе која кошта 2е ако је за понети, а можете поручити и одличан милкшејк.

 

Ако волите пецива за доручак препоручујемо вам да посетите пекару Парадосиако на Аристотеловом тргу. Одлична је.

 

А за ручак? Толико има добрих таверни да нам је заиста тешко да било коју издвојимо :) Из тог разлога ћемо вам сада укратко набројати неке од њих, а у посебном посту ћемо се позабавити само тавернама и храни у Солуну које су нам неисцрпна инспирација за писање.

 

Заправо постоји неколико квартова које треба посетити за време ручка и вечере. Најпознатији је некадашња јеврејска четврт Лададика. Близу је мора и препуна ресторана и таверни, са карактеристчним ниским зградама са разнобојним фасадама, поплочаним и романтично осветљеним улицама. Коју год таверну да посетите у Лададици нецете погрешити, а цене су нешто више него у осталим тавернама.

 

Друго познато место за локалце јесте Мпит Базаар. Некадашња четврт у којој су се продавали само антиквитети сада је популарна међу младима по таверницама заправо узеријима у којима је храна повољнија, а атмосфера, врло, врло жива. Уколико нисте љубитељ гужве, посетите Мпит Базар само да видите и осетите ту атмосферу. Најбоље је свратити тек око 21х увеце, а не током дана.

                                                      

Ако желите заиста квалитетан ресторан, са фантастичним менијем, посетите ресторан Роуга у мање популарној уличици (Карипи број 28), али у самом центру. Ту можете поручити најбоља пилећа крилца на свету :), спанаћ суфле, пилетину са печуркама у земљаној посуди а ла цреме, фантастичну салату са руколом и семенкама “полиспорос”, одличну салату Санторини, ћуфте од празилука и тако даље, и тако даље. Овај ресторан у вечерњим сатима има одличну, живу музику. Петком и суботом би требало унапред резервисати сто. У наредном тексту писаћемо више и детаљније о овом ресторану, јер свакако то заслужује.

                     kuladfdfdfdf

Уколико желите повољан ресторан, онда свратите у врло популаран ресторан Елиа Лемони такође у центру града (Каподистроу број 9). Овај ресторан има одлична свеже кувана јела сваки дан осим недељом и што се нас тиче заиста су за сваку препоруку, посебно због одличног односа цене и квалитета. Суботом и недељом се може десити да мало сачекате док се не ослободи неки сто, али свакако вреди. Елиа Лемони постоји и у Ботсари, али је другачији па вам препоручујемо само онај у центру Солуна.

                                      

Ах тај гирос! Један од најпознатијих гироса у Солуну јесте гирос на Аристетолевом тргу. Сама радња се зове Аристотелос.

 

На основу нашег искуства, још је бољи гирос који се налази преко пута Беле Куле и зове се Ψισου.

 

Уколико желите да пробате прави, домаћи гирос, на ћумуру, а не електричном ражњу, онда посетите таверницу Катсамака у уличици Ермоу.

 

Уколико желите да пробате нешто што Солуњани обожавају, посетите радњу брзе хране Саввикос на Аристотеловом тргу. Осим класичног менија са брзом храном, овде су најпопуларније тортиље које се зову Гyрлоу (Гирлу). У питању су тортиље са комадићима свињског или пилећег меса и уколико волите оријенталне зачине уживаћете у сваком залогају.

 

И посластичарнице! Не знам да ли неки град има више посластичарница од Солуна, а бољих сигурно нема. Има их на сваком кораку и све нуде врхунске колаче. Ми ћемо вам предложити да посетите најбоље. Најбоља посластичарница у Солуну јесте Естиа. Налази се у близини Беле Куле. Сваки колач у овој посластичарници је право уметничко дело, а укуси се речима не дају описати. Колачи коштају од 2е па навише, а наша препорука је да пробате чоколадно срце са лешницима. Запазићете га већ у излогу.

 

Друга посластичарница јесте Бле, која је по квалитету тик уз Естију и има је на две локације у Солуну.

 

Иако су ове две посластичарнице заиста фантастичне, немојте сладолед куповати у њима већ само колаче, јер за сладолед постоји посластичара из “снова” под именом Фрегио. Фрегио се нлази на Аристотеловом тргу и сигурни смо да ћете сладолед који овде купите дуго памтити. Пробајте укусе лешника, нонабелла, нутела, цоокиес и тако редом… Оно што такође не смете пропустити јесте да пробате вафл такође у посластичарници Фрегио. Не вафл из витрине који је такође добар, него на каси поручујете вафл који ће испећи за вас. Од прелива тражите Нутелу, а онда млевени кекс, и једну или две кугле сладоледа, а можете и свеже јагоде. Наравно, шта ћете додати је најбоље да сами одлучите, ово је само наша омиљена комбинација. Е бољи вафл нигде нећете пробати :) Само нас послушајте и јавите нам утиске. Један вафл је довољан за двоје. У зимском периоду можете сести на спрату посластичаре где је амбијент јако леп, док је током лета тамо претопло.

 

У Солуну се може пробати и одличан чоколадни суфле и чоколадни брауни. У посластичари Фрегио их фантастично спремају па након што вам их загреју не заборавите да им кажете да вам их сервирају уз куглу сладоледа од ваниле и нећете се разочарати, напротив, бићете одушевљени :) Суфле можете пробати и у чувеној традиционалној посластичарници Теркенлис која је, додуше, најпознатија по тсурекију. Тсуреки је сладак хлеб, који се традиционално припрема за Васркс, али у Солуну се конзумира свакодневно. Потребно је време да се навикнете на укус тсурекија, али када га заволите, нећете моћи без њега. Препоручујемо да пробате тсуреки са белом чоколадом и пуњењем од кестена или са тсуреки са млечном чоколадом. Осим тих популарних и нешто скупљих посластичара, на сваком ћошку постоје мање познате, а са фантастичним колачима по повољним ценама.

 

Обилазак Солуна

 

Након ручка и десерта можете наставити са шетњом :)

 

Осим улица које су паралелне са морем, прошетајте и улицама које су попречне и наићи ћете на предивне мале, затворене уличице са лепим баштама где углавном уживају локалци, а мање туристи.

 

Уколико желите, можете код Беле Куле уплатити туристички аутобус који вас сат времена вози кроз град. На аудио водичу који добијате на српском слушате објашњења о местима поред којих пролазите. Карта за туристички аутобус кошта од 3е па навише. Можете се мало и ценкати ако вас је више, а власница једног аутобуса је Српкиња па вам може и спустити цену. Уколико желите на некој од станица можете изаћи из аутобуса, а да вас наредни аутобус покупи након сат и по времена. Тако нешто вам препоручујемо уколико желите да мало боље обиђете тврђаву изнад града са које се пружа леп поглед на град. Дакле, изађете из аутобуса код тврђаве и договорите се са возачем да вас покупи када буде возио наредну туру. Ова могућност је урачуната у цену карте.

 

Кажу да се дух града најбоље осети на пијаци. Код Аристетолевог трга, из Егнатије, улази се у малу пијацу на којој можете купити увек свежу рибу и месо, али и воће и поврће, гардеробу…

 

Један од најбогатијих делова Солуна је насеље Каламариа. До њега можете доћи аутобусом (20-ак минута вожње). У питању је насеље на самој обали мора, са малом луком и марином и подсећа на класична туристичка места у северној Грчкој. Овде можете прошетати поред мора, уживати у парку или у неком од кафића и ресторана са панорамским погледом на море. У Каламариа ћете пронаћи и посластичару Фрегио у улици поред мора, па можете спојити две лепе ствари :) Неки од најпознатијих ресторана у Солуну налазе се баш у Каламарија па мозете уживати и у доброј храни. Ми вам препоручујемо ресторан Хамодракас који је и Путин једном приликом посетио :), а ако сте за грчке ћевапе онда Неа Диагониос који прави најпознатије ћевапе у Солуну. Посетите и мали трг и шеталиште мало изнад улице уз море и уживајте у предивној атмосфери.

 

Не верујемо да ћете у свему овоме успети да уживате за само један или два дана, али направите неки ужи избор у складу са временом, а нешто оставите за наредну посету :)

 

Извор: Nikana.gr


Последњи пут измењено понедељак, 23 мај 2022 15:50

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија