A+ A A-

Викенд обилазак грађевина архитекте Константина Јовановића

Оцените овај чланак
(4 гласова)

KucaaaaБЕОГРАД - Музеј града Београда, ради ближег упознавања стваралачке биографије познатог српског архитекте Константина Јовановића, само у новембру организује јединствене тематске шетње. 

Сваког викенда до краја месеца заинтересовани ће имати прилику да обиђу најзначајнија Јовановићева остварења која су имала велики допринос у креирању лица престонице и физиономије градских улица са краја 19. и почетка 20. века, саопштила је Туристичка организација Београда (ТОБ). 
Константин Јовановић један је од највећих српских архитеката с краја 19. и почетка 20. века. Његова градитељска делатност у Београду почела је средином осамдесетих година 19. века, а окончана је током двадесетих година прошлог  века. Свој неизбрисив траг Јовановић је оставио остварењима у духу академске архитектуре под утицајем једног од највећих немачких архитеката и теоретичара архитектуре средине 19. века, Готфрида Земпера.
Место окупљања је испред зграде Музеја града Београда, сваке суботе и недеље током новембра.
Трајање шетње је 45 минута и она је бесплатна.
Потребно је да грађани и туристи, због ограниченог броја места закажу да ће учествовати у обиласку на телефон 011/2630-825

Јовановић је пројектовао зграду Народне банке Србије

Најзначајнији пројекат Јовановићев је зграда Народне банке Србије, у улици Краља Петра бр. 12, грађена у две етапе.
Године 1885. Константин Јовановић изводи своје прве грађевине у Београду — кућу адвоката Марка Стојановића у Кнез Михаиловој 53-55, и кућу Драгомира Радуловића у улици Вука Караџића бр. 12.
Ова зграда била је и остала најрепрезентативнији објекат неоренесанске архитектуре у Србији, пројектована по узору на италијанске палате ренесансе.
Међу осталим значајним Јовановићевим објектима у Београду су зграда Николе Спасића у Кнез Михаиловој улици 33, кућа Марка Стојановића у Париској 15.
Такође, Јовановић је извео пројекте за храм Светог Саве на Врачару, зграду Парламента Србије и зграду ондашње Српске краљевске академије, који никада нису реализовани.
Градио је и у Бечу, али се о томе недовољно зна.

                                                                      arhitekta

 

Изложба о архитекти Кости Јовановићу

 

Професионални рад и богата лична биографија архитекте Константина А. Јовановића приказана је и изложбом у Конаку кнегиње Љубице, ауторке Данијеле Ванушић, која је отворена до краја јануара.

 

Изложбом о овом архитекти великог формата, Музеј града Београда обележава 110 година од оснивања.

 

                                                                                                                         Извор: Кућа добрих вести



Последњи пут измењено субота, 09 новембар 2013 18:46
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани