Кућа Добрих Вести

Login

Преко интернета до прихода од туризма

Оцените овај чланак
(1 Глас)

netttttttБЕОГРАД -  Приходи од туризма могли би значајно да се повећају ако и ми кренемо да пратимо светске трендове – развијемо своје е-комерц апликације, интернет резервационе системе и дистрибутивне мреже које повезују све актере у туризму, оцена је учесника конференције „Е Туризам 2014“, која је одржана овог викенда у Привредној комори Србије.

У сектору туризма могли бисмо остварити повећање девизног прилива за педесет процената већ у следећој години, рекао је саветник председника ПКС Жарко Малиновић на конференцији о примени нових технологија у туризму, објавила је ПКС. 

„Сектор информационих технологија и туризам представљају стратешки важне сегменте, у којима српска привреда бележи континуирани раст“, рекао је Жарко Малиновић, саветник председника Привредне коморе Србије, на отврању конференције „е-Туризам“, одржаној са циљем да споји ове две гране пословања. Малиновић је подсетио да је у протеклој години српска туристичка привреда остварила девизни прилив већи од милијарду долара, али да то већ следеће године може бити за 50 одсто више, ако се унапреди квалитет туристичке понуде и обезбеде повољнији услова за инвестирање.

„Савремено пословање је незамисливо без употребе информационо-комуникационих технологија“, рекао је Малиновић и нагласио да су у свету најуспешније туристичке дестинације управо оне које су лидери у примени интернета. „Кључни играчи на светском туристичком тржишту развили су своје е-комерц апликације, глобалне резервационе системе и дистрибутивне мреже које повезују све актере у сектору туризма“, рекао је Малиновић.

Управо ови савремени алати били су кључне теме конференције о примени информационо-комуникационих технологија у турузму, коју су организовали Привредна комора Србије, Удружење „Србија за младе“ и агенција ТМЦ.

Писати о дестинацијама у Србији објављивати их на интернету

Директрор Туристичке организације Београда (ТОБ) Миодраг Поповић нагласио је да се модерне комуникације квалитетно користе на промоцији Београда, који је још увек најатрактивнија туристичка дестинација Србије. Поповић је указао на важност „конвергенције медија, која подразумева спој свега чиме се комуницира, а може се пренети на светску мрежу“.

 Поповић је такође рекао да је путем интернета потребно обавештавати грађане и о томе шта имају у својој земљи и подсетио да САД, Немачка или Француска велики значај придају управо домаћем туризму. „Београд је по конгресном туризму 44. дестинација у свету, а 22. у Европи“, рекао је Поповић и најавио да ће се ускоро приступити реконструкцији конгресног центра „Сава“.

Представник организације „Србија за младе“ Петар Славковић поручио је својим вршњацима да је примена интернета у туризму шанса за запошљавање, а да је конференција „е-Туризам“ прилика да се упознају и направе мрежу која ће им омогућити да заједно праве посао. „Посла има свуда око нас“, поручио је Славковић.

Директор конференције Милан Стојковић навео је из личног пословног искуства да на тржишту нема адекватно образованих људи који познају и туризам и ИКТ, због чега је и дошао на идеју да покрене организовање овакве конференције. Стојковић је рекао да је таква едукација перспективна, јер је на светском нивоу туризам једна од првих делатности која излази из економске кризе, иако му је на почетку предвиђан крах. „Примена интернета у туризму је на високом нивоу“, рекао је Стојковић, додајући да се код нас у томе касни.

Представници престижних компанија које послују у српском туризму, Crowne Plaza, Square Nine, Mona Hotel Management изнели су своја искуства у коришћењу друштвених мрежа, какве су фејсбук или твитер, у промоцији и продаји хотелских капацитета. На конференцији је такође било говора о пословању туроператера преко друштвених мрежа, коришћењу нових апликација, дигиталном туризму, као и о предностима онлајн усавршавања.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 11 мај 2014 15:44
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија