Кућа Добрих Вести

Login

Светски дан туризма – додела награде „Туристички цвет“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

srbijaaaaaaБЕОГРАД – На данашњи дан обележава се Светски дан туризма.


Сваке године Уједињене нације позивају све људе широм света да се укључе у прославу, на одређену тему коју дефинише Генерална скупштина Уједињених нација, на препоруку њеног Извршног савета и генералног секретара Светске туристичке организације.


Туристичка организација Србије тим поводом организоваће данас доделу највишег признања у туризму Србије – „Туристички цвет“.


Ове године уручиће се и признања дестинацијама одабраним на националном конкурсу за избор „Изузетне дестинације Европе“ (European Destinations of Excellence – EDEN), који је први пут одржан ове године у Србији.


Светски дан туризма прославља се сваке године 27. септембра и то је прилика да се истакну друштвене, културне, политичке и економске вредности, као и значај туризма на глобалном нивоу.


Овогодишњи Светски дан туризма обележава се темом „Туризам и развој заједнице“ - усредсређујући се на могућности да се кроз туризам оснаже људи и да им се пруже вештине како би остварили промене у својим локалним заједницама.


У овогодишњој поруци господина Талеба Рифаиа, генералног секретара Светске туристичке организације, наводи се да је „Туризам привредна активност заснована на друштвеној интеракцији људи, и као таква једино може напредовати уколико се ангажује локално становништво у процесима одлучивања у складу са локалним приоритетима, укључи у глобалне трендове, доприноси побољшању квалитета образовања и локалног самоуправљања.

 

Истовремено, не може бити правог туристичког развоја уколико такав развој на било који начин штети вредностима и култури заједница, или уколико се друштвено-економска корист створена кроз сектор туризма, не одрази директно на нивоу локалне заједнице“.

 

Талеб Рифаи је, поводом Светског дана туризма 2014, својом поруком позвао све заинтересоване туристичке раднике и локалне заједнице да се окупе и прославе овај дан као симбол заједничких напора у позиционирању туризма као ослонца развоја сваке локалне заједнице.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 27 септембар 2014 11:30
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија