Кућа Добрих Вести

Login

Србија у Лондону са 17 параолимпијаца

Оцените овај чланак
(0 гласова)

БЕОГРАД - Српски параолимпијски тим на Олимпијским играма у Лондону за спортисте са инвалидитетом бројаће 17 тамичара у пет спортова.

Могуће је да наша земља, од 29. августа до 10. септембра, у главном граду Енглеске има и 22 такмичара, јер још пет наших спортиста очекује специјалне позивнице, речено је данас на конференцији за новинаре, уприличеној у хотелу "Москва".

До сада су одлазак у Лондон обезбедили спортисти у атлетици, стрељаштву, стреличарству, пливању и бициклизму.

"Ако се наши спортисти врате са две медаље, као што су то учинили пре четири године у Пекингу, наш план би био испуњен. У Лондону ћемо имати бројнију екипу и треба очекивати и лепше резултате него на претходним Играма у Пекингу", рекао је председник Параолимпијског комитета Србије (ПОКС) Зоран Мићовић.

Шансу да учествују на Играма у Лондону очекују још неки спортисти из пливања, стрељаштва, стреличарства, бициклизма и стоног тениса.

"Наш Параолимпијски комитет чине атлетски, стреличарски, бициклистички,стонотениски и пливачки савези, док су тренутно неактивни скијашки и мачевалачки. Као придружени члан ПОКС ради Савез плеса у колицима", рекао је генерални секретар ПОКС-а Бојан Јаћимовић.

Он је подсетио да су српски параолимпијци од Игара у Пекингу 2008. године, до данас, на разним међународним такмичењима укупно освојили 154 медаље.

"Имамо 20 медаља освојених на европским и светским првенствима. Атлетичар Драженко Митровић у бацању диска и атлетичарка Тања Драгић у бацању копља су светски рекордери у својим дисциплинама. Стонотенисер Златко Кеслер је освајач златне медаље на Европском првенству у појединачној и екипној конкуренцији. То су само неки од значајнијих успеха наших спортиста-инвалида", истакао је Јаћимовић.

Сигуран учесник ПОИ у Лондону биће стрелац Мирјана Илић-Ђуричин, која је одавно испунила олимпијску норму.

"Четири године се бавим стрељаштвом и ово ће бити круна моје каријере. Као и сваки спортиста сањам да у Лондону освојим медаљу", предочила је Илић-Ђуричин која, како је рекла, за то такмичење тренира четири сата дневно.
Њена колегиница из репрезентације Зорица Попадић је врхунска стонотенисерка, али иако је освојила друго место на Европском првенству, није обезбедила учешће на Олимпијади у Лондону.

"Само ако неко од такмичара, који су се већ пласирали кроз квалификације и највећа такмичења за Лондон буду одустали, имаћу прилику да одем у Енглеску. Радује ме, међутим, да ћемо у стоном тенису и без мене имати четири такмичара ", рекла је Попадић.

Упорна Зорица Попадић, ипак, може бити учесник ПОИ у Лондону, ако добије специјалну позивницу од посебне комисије која прати сваког такмичара у тој конкуренцији.

"Квалификације за параолимпијаду завршавају се 1. августа. До тада се још неко из Србије може прикључити групи од 17 сигурних путника за Лондон", рекао је Јаћимовић.

шњд/бв

Извор: Kућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 31 август 2012 12:07
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија