Кућа Добрих Вести

Login

Форум хотелијера: технолошке иновације хотелских услуга

Оцените овај чланак
(4 гласова)

hotelijeriБЕОГРАД - Један од највећих и најстаријих годишњих скупова хотелијера у Србији одржан је 10. новембра у хотелу Фалкенштајнер (Falkensteiner) у Београду, у организацији Редакције часописа Туристички свет.

 

Скуп је отворио проф. др Слободан Унковић emeritus Универзитета Singidunum и заменик председника Националног савета за туризам Владе Републике Србије. Добитник највећег признања светске туристичке арганизације УН, господин Унковић поздравио је учеснике скупа и посебно своје дугогодишње сараднике и наследнике који су данас на весоким функцијама у области туризма попут секретара у Министарству туризма, професоре Економског факултета и директоре реномираних хотела. Организатори скупа Туристички свет и директорка форума Љиљана Реброња најавили су да је овај форум “must go” догаћај који не пропуштају професионалци из струке целог региона где се долази до нових идеја, знања и информација које могу да промене будућност...

 

Учесници скупа своја знања и искуства стицали су у целом свету у хотелима попут Sheraton, Hillton, Marriott…

                                               forummmmmmjkj

 

Тема - лидерство

 

Тема овогодишњег скупа је лидерство као филозофија, вештина или таленат.

 

У првом делу програма говорили су Жарко Радуловић сувласник компаније “Hotel Group Montenegro Stars” проф, др Слободан Черовић, Драгана Дермановић, Горан Ковачевић “K Hotels” doo, Јелена Шулејић генерални дирекстор ” A Hotel”-а, Живорад Васић генерални директор бепградског “Crowne Plaza” хотела.

 

Апликација уместо кључа

 

Директор ексклузивног партнера форума “Шпица” упознао нас је и са најновијим технолошким трендовима у области хотелијерства. За развој најновијег софтвера који сада уз, тзв. паметне хотеле и телефоне користе и паметни гости, уложено је око 10 милиона долара.

 

Резервације и on line плаћање постале су уобичајене у скоро свим хотелима, али је новина што се сада путем мобилног телефона поред резервација и свих плаћања помоћу push апликације, могу примати информације о свим хотелским услугама али и о дешавањима у граду. Поред тога, апликација на мобилном телефону користи се и уместо електронског кључа или картице...

 

Интересантна виђења и лична искуства о лидерству поделили су са нама и проф др Љиљана Косар која је објаснила да лидер мора поседовати три особине: страст, храброст и посвећеност према послу, што је кључ успеха. Само један од сто лидера чини таленат, а 99 од сто посвећеног и страственог рада.

 

Владимир Маринковић, има богато искуство и код нас и у свету, радећи за Hyltton у Америци, цитирао је Стива Џобса да је за лидера најважније визионарство, неко го могже да сагледава оно што ће се десити за 10, 20 или 30 година. За успех је потребна способност преношења мотивације, али и велика вера у себе и у свој тим. Др sci med Дејан Станојевић директор хотела “Меркур” из Врљачке бање поделио је своја искуства са позиције лидера свог тима, као и Весна Костадиновић, директорка комплекса Чардаци на Копаонику која је констатовала да лидерство производи и промене и зато је потребна вера у идеју и истрајност до краја.

 

Др Лелица Тодоровић, фокусирала се на то да врхунски лидер мора да има јасан циљ и план, али и прво питање на које мора себи да одговори је зашто то ради, која је сврха. Ако је мотив новац, за шта желите да га употребите. Милена Миленковић као најмлађи говорник истакла је за лидерску позицију важна одговорност према себи, поштовање и мотивација целог тима као и флексибилност и емоције, без којих ништа нема смисла.. .Господин Раде Самчевић и господин Никос из Грчке агенције Јуниор објаснио је да је лидерство попут свакодневног вежбања у теретани...  

 

Закључено је и да лидери увек треба да оде рачуна о свом тиму и запосленима као и да стварају позитивно пословно окружење. Са жељом да ће се тренд развоја хотелијерства и даље наставити, до новог сусрета, скуп је уз чашу доброг вина спонзора форума, затворио проф, др Унковић.

 

Аутор текста: Наташа Ускоковић

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 12 новембар 2017 00:21

4 Коментара

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија