Кућа Добрих Вести

Login

Словеначке бање спремно дочекују госте

Оцените овај чланак
(1 Глас)

sistisieБЕОГРАД -   За посету словеначких бања влада велико интересовање.


Прекорачени су амбициозни планови, инвестиције константно расту, а наставак улагања се предвиђа и у 2018. години, у коју словеначке бање улазе у одличном стању. Терме су омиљена дестинација српских туриста, за које су припемљене посебне понуде за предстојеће празнике.


„Резултати прошлогодишњег пословања у словеначким бањама показују да можемо бити задовољни и да је 2017. година била изванредна и незаборавна на много начина“, закључак је Заједнице словеначких бања, која је прошле године обележила 60-годишњицу рада.

 

Годишњица је прослављена на међународној конференцији о здрављу ЕНСПА, где је заједница била домаћин свим водећим глобалним балнеолошким и термичким удружењима и многим реномираним домаћим и иностраним здравственим стручњацима.


Поред веома добрих резултата у 15 словеначких природних бања, богате посете домаћих и страних гостију, многе здравствене куће су реализовалевеће инвестиционе пројекте, како кроз обнављање постојећих капацитета у смештајним објектима, тако и у спа и пливачко-релаксационим одељењима. Све инвестиције се спроводе у циљу повећања квалитета понуде и услуга, стварања нових атрактивних искустава којиби били још узбудљивији за многобројне сталне, али и нове, посетиоце.


„У2018. години програми ће такође бити засновани на промоцији здравља, програмима превенције, медицинском велнесу, велнес туризму и искуствима са водом. Неке инвестиције из претходне године биће завршене ове године, а планирано је и много нових активности, од ширења кампинга, апартманских смештаја, до реновирања базенских комплекса. У словеначким природним бањама наставићемо да се трудимо за квалитетно подизање и стандардизацију пословања у свим областима, бригу о животној средини и пажљиву употребу природних фактора исцељења“ – наводе представници Заједнице словеначких бања.


Статистике за 2017. показују посебно добре резултате, у извесној мери и због укључивања свих шест смештајних капацитета у хотелима у Порторожу, где су годинама пре тога била укључена само два хотела. Тако је забележено рекордних 846.925 домаћих и страних гостију, док је изузетан индекс страних гостију достигао 122.9. Добрим резултатима допринели су и домаћи гости, јер је њихов раст био 3,9%. Овако измерен постигнути резултат показује да удео страних посетилаца први пут премашује удео домаћих и износи 51,1% (домаћи 48,9%). Укупан раст посета домацћих и страних гостију достигао је 12,8%. Укупан број ноћења достигао је скоро 3,2 милиона! Од тога је ноћење страних гостију премашило 20% раста (1,604.756, што представља удео од 50,3% у односу на страно-домаће ноћење), домаћи гости допринели су 1,586.438 ноћења, што је 2,4% више него претходне године и представља 49 , 7% учешћа ноћења. Укупан индекс ноћења је достигао 110,6. На годишњем нивоу, у складу са стратешким смерницама, повећан је просечан ниво хотелских смештајних капацитета. Са просеком од 10.375 кревета који сусвакодневно на располагању гостима у хотелима у словеначким природним бањама, забележено је 64.24% просечне стопе употребе, што је 18,9 процентних поена више него подаци РЗС (подаци доступни за годину 2016) о просечном коришћењу хотела у Словенији. Попуњеност у бањама у последњих пет година је у сталном порасту, а у неким случајевима већ указује на оптималну заузетост (према неким подацима је достигла 70%) и у погледу прихода и трошкова оправдава размишљања о новим инвестицијама и проширењу смештајних капацитета на средњи рок. Примењена је табела "Ноц́и ТОП 16 иностраних земаља" као порука.

 

Словенске природне бање са богатом понудом и постигнутим резултатима прате своје стратешке циљеве, а то је да ојачају свој положај у Словенији, као водећи и најважнији туристички производ.


Њихова достигнућа прати глобални тренд у туризму, који је у туризам, који се најбрже развија, уврстио здравље, велнес и здравствени туризам, који на годишњем нивоу генеришу невероватне 3.7 милијарде долара.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 04 април 2018 18:28

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија