Кућа Добрих Вести

Login

Љубав стрелаца повезала Србију и Ел Салвадор

Оцените овај чланак
(7 гласова)

Како је Дамир Микец упознао, заволео и у Београд, из далеког Салвадора, довео да се венчају Мелису Карбало


Извор: Кућа добрих вести

melisa-i-damir2-uvodnaБЕОГРАД, САН САЛВАДОР -   Да љубав чини чуда и не познаје границе и континенте доказ су и Дамир Микец, стрелац - олимпијац београдског клуба “Полицајац” и Мелиса Карбало, стрелац из Ел Салвадора, који су своју петогодишњу везу “на даљину” крунисали прошле године црквеним венчањем у Београду и грађанским браком у Сан Салвадору.

Упознали су се поодавно, а од јесени 2011. Мелиса је и становник нашег главног града.

Венчање је обављемо лане у јулу у цркви Ружица на Калемегдану у присуству породице, пријатеља и великог броја стрелаца, а кумови су били Урош Качавенда, репрезентативац Србије пиштољем и дугогодишњи Дамиров колега у репрезентацији и Сања Лакчевић некада такмичарка Полицијаца пиштољем, коју је, иначе, Дамир Микец крстио, па је то на неки начин и старо кумство.

Матичар је свој део посла обавио на сплаву „Леонардо“, а потом је уследило и свадбено весеље...

Микец, олимпијац београдског Полицајца, упознао је стрелцa из Салвадора Мелису Ивет Перез Карбало (Melissa Ivette Perez Carballo) 2005. После пет година љубави на даљину, сусрета на такмичењима и ретких тренутака проведених заједно, Дамир Микец је одлучио да је, пошто је прво разговарао и са њенoм мајком (и четири сестре) у главном граду Сан Салвадору, доведе у Београд чији је становник постала у августу 2010! На њен рођендан 3. августа прошле године Дамир Микец је у Минхену на Шампионату света освојио олимпијску визу за Лондон...Учланио је и у свој клуб „Полицајац“, да може да гађа на свим нашим такмичењима и првенствима, али и на турнирима у околним земљама, што јој је веома важно...

Ел Салвадор је најмања државa Централне Америке, са мало више од пет милона становника, смештена између Гватемале и Хондураса.    

     - Била сам узбуђена и радознала када ми је Дамир предложио да дођем у Србију, изјавила је за “Кућу добрих вести” Мелиса Карбало. Није све једно било ни мојој мајци, а ни сестрама. Нисам баш тачно знала где идем, рекли су ми само да је то европска земља и да је хладно зими, али ми је Дамир много причао о Србији и уверио ме да ће ми се допасти. Сада сам одушевљена Србијом. Пре свега, веома ми се свиђају људи, срдачни су, опуштени, весели, прави џентлмени, веома личе на моје земљаке. Стекла сам за кратко време много пријатеља, пресрећна сам и уживам у сваком тренутку боравка – објаснила је Карбало како је доживела Србију.

    Потешкоћа има, како каже, само када су у питању њене пушке. Пошто није власник оружја, не може да га носи преко границе, па су јој је прошле године у Рио де Жанеиру, на Шампионату Јужне Америке који је био квалификациони за Лондон, послали пушке из Ел Салвадора. Није, на жалост успела да се домогне визе, али је била чланица репрезентација Ел Салвадора које су освојиле два сребра (МК пушка 3 пута 20 и 60 лежећи) и бронзу ваздушном пушком!

Систем такмичења у Србији је много развијенији, богатији и квалитетнији него у Салвадору, где у целој сезони имамо пет такмичења, од којих три јача и то у суседним земљама. У мојој земљи стрељаштаво јесте спорт, али се нико њиме не бави сво време, упоредо ради или студира, а тренира када може. Такође, нема стрелишта у другим градовима, ако желиш да се бавиш стрељаштвом мораш да будеш у главном граду. Тренера, такође, нема много. Са нама је радио тренер из Никарагве последњих десет година. Много ми помаже Дамир, пре свега, у тактици и техници и уз мене је на сваком тренингу. Ту је и Себа (Миленко Себић, репрезентативац Полицајца), који ми штелује пушку.


 

Одушевљава ме и другарство међу стрелцима, не само у Србији. Недавно, када смо ишли за Загреб, нисам знала да ми треба виза, и, наравно, на граници су нас задржали, али је Дамир позвао пријатеље у Загребу и јавили су да ме пусте. Гађала сам и у Београду на Интернационалном првенству 2010. године и морали смо да „спасавамо“ организатора и сами смо направили у „Радној жени“ заставу Ел Салвадора. Коштала је 50 евра, сада је носим где год кренем, да олакшам посао домаћинима...

Завршила је на Универзитету у Сан Салвадору комуникације. Била је скоро годину дана водитељ на локалној ТВ, имала је свој ток шоу од 21 час суботом увече, у ударном термину. Снимила је и неколико рекламних спотова, а пред полазак за Србију радила је у банци!

Србија има најбољу храну на свету

    - После људи у Србији, највише ми се допада храна. Пробала сам у другим земљама разна јела, нешто ми се допало, нешто није, али Србија је по том питању фантастична – све ми се свиђа и све једем са великим задовољством. Мислим да имате најбољу храну на свету!, каже за “Кућу добрих вести” Мелиса Карбало. Бурек, ћевапчићи, пљескавице, пасуљ, чорбаст и пребранац, много интересантних куваних јела, и уз све то и црни лук! Обожавам црни лук, али се трудим да га једем само увече и то када не излазимо. Полако учим српски, али и да кувам од Дамировог тате, он је мајстор. Имам утисак да ми је упрво ваша кухиња помогла да преболим одлазак и растанак од породице. Такође, пријатно ме је изненадило и колико је Србија безбедна земља. Знам да ту и тамо има инцидената, али, у целини, осећам се сигурно, возим бицикл на Ади и по граду, увече можемо да се вратимо и у ситне сате без бриге...У Сан Салвадору је све под обезбеђењем, наставља своју причу Карбало.

Микецови су  отпутовали у Салвадор у септембру прошле године где је обављено и грађанско венчање у присуству Мелисине породице. Потом су учествовали и на Првенству Централне Америке и победили. Дамир Микец је тријумфовао ваздушним пиштољем са 684,2 круга (основни резултат 582) и то веома убедљиво, победио је, потом и МК пиштољем, док је Мелиса славила ваздушном пушком са 594 круга.

Затим су, Мелиса као члан репрезентације, а Дамир Микец као гост Олимпијског комитета Салвадора, били на припремама за Панамеричке игре чији је домаћин био мексички град Гвадалахара. Микец није могао да гађа, иако се на Првенству Централне Америке такмичио у конкуренцији, а Мелиса, на жалост, није успела да испуни сан и освоји олимпијску норму за Лондон. Била је седма у финалу ваздушном пушком.

      - Дугујем велику захвалности Олимпијском комитету Србије који ми је платио авио карту и Олимпијском комитету Салвадора чији сам био гост на два велика такмичења и имао изванредне услове да се припремам за ОИ у Лондону – каже Микец.- Максимално сам искористио време у Салвадору, сада ме чекају обавезе у домаћим такмичењима и Бундеслиги где ћу гађати у клубу из Минда са Андријом Златићем и Јасном Шекарић.

На брачно путовање после свадбе нису могли, јер је Микец имао лане обавезе на Универзијади и Шенжену у Кини. Добро се припремио и освојио сребрну медаљу МК пиштољем. Био је пети ваздушним пиштољем. У каријери има седмо место на  ОИ у Пекингу 2008. Са светских купова има злато (2010. Форт Бенинг, ваздушни пиштољ) и два сребра (2010. Пекинг, ваздушни и 2009. Минхен, МК пиштољ). Био је јуниорски вицашампион Европе у Минхену 2004. МК пиштољем.  Власник је екипног светског сребра из Минхена 2010.  као и европског екипног сребра (2009. Праг, ваздушни пиштољ) и две екипне европске бронзе (2005. Београд, МК пиштољ и 2011. Бреша, ваздушни пиштољ). Ове године освојио је титуле на шампионату Србије МК и ваздушним пиштољем. У Купу Србије МК пиштољем је био први, а ваздушним други. Власник је државног рекорда од 574 круга МК пиштољем у основном делу и 672,5 кругова са финалом.

Мелиса Карбало (Ивет јој је крштено име, Перез презиме оца, Карбало презиме мајке), је рођена 1987. Почела је да тренира стрељаштво 2003. Најбоље резултате забележила је ваздушном пушком и лични рекорд јој је 396 кругова. МК пушком, више воли да гађа 60 метака лежећи и лични рекорд јој је 595 кругова. Гађа и тростав 3 пута 20 метака и најбољи резултат јој је 582 круга. Чекала је две године да је са ваздушне пушке пребаце на МК пушку. Прво је морала да се покаже и докаже...  

    Од 2005. је стално била шампион Ел Салвадора ваздушном пушком. Највећи успех јој је поједначно сребро ваздушном пушком на првенству Централне Америке и Кариба 2005. када је била и чланица репрезентације која је освојила сребро МК пушком тростав. На Играма Централне Америке и Кариба 2010. освојила је појединачну бронзу ваздушном пушком, злато у екипи овим оружјем и сребро у троставу! Са Интернационалног првенства на Куби, које ужива велики углед у региону, има сребро ваздушном пушком 2005. а са „Алба игара“ исте године сребро овим оружјем и злато у екипи ваздушном пушком.

Дамир Микец је 2010. године, када је одлучио да доведе Мелису у србију,  освојио злато и сребро ваздушним пиштољем на Светским куповима у Форт Бенингу, односно Пекингу, заузео је овим оружјем пето место на Светском купу у Београду, био је осми у финалу на Шампионату света у Минхену, када је освојио и олимпијску визу за Лондон. Славио је у финалу Купа Србије ваздушним пиштољем, био је вицешампион Србије МК пиштољем, има и две бронзе - са Шампионата Србије ваздушним пиштољем и из Финала купа Србије МК пиштољем. Завршио је сезону на петом месту светске ранг листе ваздушним пиштољем...

      Па после нека неко каже да љубав не чини чуда...


Последњи пут измењено уторак, 19 јун 2012 10:04
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Више из ове категорије Љубав у нама »

1 Коментар

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија