Кућа Добрих Вести

Login

Фабрика новогодишњих пакетића

Оцените овај чланак
(4 гласова)

uvodnaБЕОГРАД - Да за хуманост не постоје границе, сваке године показује група студената из хуманитарне организације "Осмех на дар“,  која ће за Српску 2013. годину традиционално  кренути у Косово и деци са севера наше покрајине, као и у енклавама, поделити новогодишње пакетиће.
Ни царине, ни баријере неће спречити младе ентузијасте да донесу играчке, слаткише, грицкалице, школски прибор сакупљен у децембарског акцији којој су се прикључили сви људи добре воље широм Србије.

 

 

 

Студентска акција

 

"Уочи Српске године ићићемо на Косово и Метохију. Група студената иде са џаковима пуним поклона. Верујемо да нећемо имати проблема на прелазима. Не би требало. Прошле године је била мала група зато што је било проблема. Била је 11 студената који су носили пакетиће у великим торбама. Ове године још увек су преговори у току. Идемо и енклаве и на север“, кажу у разговору за "Кућу добрих вести", чланице медија тима „Осмеха на дар“ Марина Праизовић и Анђелка Попадић.

"Наша организација седам година уназад покушава да помогне онима којима је помоћ непходна, да покренемо активизам код младих, да друштву скренемо пажњу на проблеме који нас окружују и да покажемо како уз мало воље, времена и ентузијазма можемо да мењамо свет око себе“, истичу Марина и Анђелка.


У оквиру акције која се завршава 21. децембра на Правном факултету у Београду, али и на осталим факултетима у Београду и широм Србије, студенти су прикупљали новодишње пакетиће и материјалну помоћ за угрожене породице и инстутуције, које брину о сиромашној, болесној и деци са инвалидитетом. Поред Правног факултета у акцији су учествовали Филозофски, Фармацеутски, Факултет политичких наука, Факултет организационих наука, Теолошки, Машински, Архитетконски и Географски факултет.

Помоћ је намењена првенствено деци на Косову и Метохији, али и малишанима у Београду, Војводини, Куршумлији и Ваљеву.

“Када смо 2006. године почели акцију било је свега 300 пакетића. Како временом растемо и развијамо се, до прошле године достигли смо број од 3.000 пакетића, тако да се надамо да ћемо ове године да премашимо тај број. Две године успешно организујемо и ускршњу акцију. У центру града направимо наше место где са децом и пролазницима фарбамо јаја, сакупљамо и носимо их деци ометеној у развоју у Сремчици“, наводи Марина Праизовић.
Новогодишња журка „Осмеха на дар“

Новодишњи пакетићи се пакују на Правном факултету, а све изгледа као у фабрици, описује Марина како изгледа када се на столове излије гомила слаткиша и играчака о којима клинци маштају и за које верују да их доноси Деда Мраз.

„Прво издвојимо на једној гомили слаткише, на другој грицкалице, на трећој школски прибор и тако редом. Затим се студенти поређају у једној "производној“ линији као у фабрици, иду од једне до друге гомилице, стављају у кесе и на крају пакетиће везујемо плавом или розом врпцом, у зависности од тога да ли је пакетић за дечаке или девојчице", објашњава Марина процедуру "прављења“ пакетића.

Хуманост ће бити настављена до  27. децембра у клубу "Република“. Журка почиње у 21 час, а за улаз је потребно приложити пакетић или издвојити 250 динара за карту.

„Сви који не могу да дођу сада, могу да дођу на ту хуманитарну журку и донесу пакетић“, каже Марина и додаје "да је ова организација специфична по томе што не прима новац на руке, већ само скупља прилоге".

Дородавци могу да донирају новац путем броја рачуна који постоји на сајту организације.

Питали смо сарадницу медија тима “Осмеха на дар” Анђелку да ли може да изнесе свој утисак: какав је психолошки профил људи који учествују у акцији.

Данас у времену егоизма и усмерености на личне потребе, утисак је да је мало хуманих људи.

“Не бих ја тако генерализовала. Долазе сви који осете потребу да неком помогну - студенти, грађани, представници фирми”, каже Анђелка и напомиње да њу цела ова прича јако испуњава.

Колико је важан осећај за друге у времену егоизма?

"Веома. Ја се заиста трудим да дам неки допринос у овој акцији. У нашем друштву ширимо идеју. Најлакше је побећи од проблема. Дешава се да неки људи чим чују да је то помоћ деци ометеној у развоју или за Косово и Метхојију, окрену главу. Ми смо ту да скренемо пажњу. Можда је боље окренути главу на праву страну, као што ми то радимо. Када помажете другима то вас испуњава, јер видите да чините добро дело“, истиче Анђелка.

Овим двема девојкама ангажованост у „Осмеху на дар“ није препрека за припрему децембарских испита. Напротив, оне више имају елана да се посвете обавезама на факултету. Све је то, поручују, ствар добре организације,

 

Дечије одушевљење

 

„По томе смо специфични јер им лично уручујемо поклоне. Емотивно треба доживети то њихово одушевљење. То делује као ситница, али то њима много значи. Када одемо у неку школу, рецимо на Косову и Метохији, комуницирамо са људима да видимо шта им је потребно и то покушавамо уз помоћ донатора да им обезбедимо. Тако смо прошле године, однели у једну школи на КИМ озвучење, након нашег дирљивог сусрета када су нам 2010. године спремили приредбу  на неком малом транзитору где се музика није ни чула“, истиче Анђелка.

„Из разговора са људима видимо шта им је неопоходно па се потрудимо да нађемо донатора или ми сами прикупимо новац. Стварно је дивно, јер су они мала и невина бића, која када те онако погледају, будеш срећан, а то је неописив осећај“, наводи Анђелка.

 

Традиционална новогодишња акција

 

Ово је седма традиционална новогодишња акција "Осмеха на дар“. Ова организација је настала 2006. године, да би 2009. прерасла у Фонд који је основала група студената Правно факултета у Београду. "Осмех на дар" пружа помоћ угроженим групама - сиромашној, болесној и деци са инвалидитетом, а основни принципи којима се руководи у свом раду су солидарност, транспарентност и политичка неутралност. Ове године Фонд је пререгистрован у Фондацију и у његовом дару учествују студенти свих већих факултета Београдског универзитета, као и Универзитета у Крагујевцу, Нишу и Новом Саду. Иначе, до сада су у овој акцији учествовале и бројне познате личности у Србији.

 

Ове младе студенткиње су одушевљене и нашом идејом да покренемо "Кућу добрих вести“.
„Потребне су нам добре вести, да нас извуку из овог сивила. Још ако нам такве вести дају неку поуку, и поруче да није све тако црно, то је још боље“, поручују.

 

Песма и књиге на поклон

 

"Прошле недеље је нашу акцију подржала писац Љубица Коцић. Поред шест потписаних дечијих књига, које нам је поклонила, посебно нас је одушевила песмицом коју је на лицу места написала за нас. Фондација јој се овом приликом пуно захваљује", каже још Анђелка
"Могу да немам кола,
Могу да немам кућу и стан,
ал' зато могу и хоћу
љубав и осмех сваком детету да дам"

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 21 децембар 2012 16:02
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

1 Коментар

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија