Кућа Добрих Вести

Login

Грађани Србије желе сигуран посао и уређену државу

Оцените овај чланак
(5 гласова)

srbija-kakvu-zelimБЕОГРАД – Грађани Србије желе сигурно запослење, више радних места али одрживих, не само повремених, бољи животни стандард и сигурност за своју децу и породицу, поштену, одговорну и уређену државу и њене институције, као и повратак култури толеранције, одговорности и инклузије – прелиминарни су резултати иницијативе “Србија какву желим.

Ову иницијативу покренуле су Уједињене нације (УН), а Србија је једна од 56 земаља које су добиле прилику да дају свој глас и допринесу својим идејама глобалном процесу националних консултација за израду развојне агенде УН после 2015. године.
У Србији је овим националним консултацијама, које се реализују од половине јануара ове године, директно било обухваћено више од 10.000 људи – преко веб портала www.srbijakakvuzelim.rs, друштвених мрежа, директним разговорима са грађанима и организованих догађаја.
Према проценама организатора ове акције, који су саопштени јавности у Културном центру “Вук”, информације о “Србији какву желим” обухватиле су и стигле до више од 250.000 грађана наше земље.
Процес националних консултација реализује се под окриљем Уједињених нација, у сарадњи са истраживачком организацијом SeCons – Група за развојну иницијативу из Београда.

“Сами морамо да учинимо више за нас саме”

“Не можемо очекивати неке битне промене само од Владе, ми сами морамо да учинимо више за нас саме, нашу децу, целокупан живот”, поручио је у овом истраживању један радник из Пирота.
Истовремено један студент у Београду каже да је његов највећи проблем то што ће кад заврши факултет морати дуго да чека на посао. “Посла слабо има, а ја сам много учио и улагао у своје образовање”, каже он.
“Ствари се могу побољшати – тако што ћемо кренути од наше породице: треба да учимо нашу децу правим вредностима, а на послу да будемо поштени и вредни”, поручује једна жена са села у околини Пирота.
Ово су само нека размишљања наших суграђана – такозваних “обичних људи”, свих узраста и социјалног статуса, који су масовно били укључени у ово истраживање, изражавајући задовољство што и они коначно негде могу да кажу шта мисле, да се чује и њихов глас о томе шта желе, који су њихови снови, надања и тежње, шта их тишти, које проблеме имају.

Србија је позвана да учествује у обликовању света

“Србија је једна од земаља позваних да обликују свет дефинисањем циљева одрживог развоја који ће, широм света, представљати смернице за развој након 2015. године”, нагласио је Вилијам Инфанте (William Infante), стални координатор Уједињених нација у Србији.
“То је земља са средњом висином дохотка и једна од предприступних земаља са погледима који рефлектују погледе растућег броја држава у којима је у току процес консолидације демократије и које су на путу тржишно-оријентисаних економских реформи”, додао је Инфанте на представљању прелиминарних резултата ове иницијативе.
Указујући да се десетине хиљада људи из свих крајева Србије укључило у одређивање циљева “Србије какву желим”, Инфанте је додао да су одговори које су добили од грађана превазишли њихова очекивања.

Инфанте је предочио да су прелиминарни резултати ове иницијативе показали да су људи у Србији забринути за свој животни стандард, да желе владу која је одговорна, сигурност за своју децу и изразио је уверење да ће се глас Србије на том плану чути.
Људи Србије кажу да желе појединачну иницијативу и појединачну одговорност – да раде и доприносе развоју Србије, као и да желе повратак суштинским вредностима – толеранцији међу људима, инклузији. То је правац којим Србија жели да се креће, предочио је први човек УН у Србији.
Инфанте је најавио да ће, када се процес консултација заврши, заједно са анализом прикупљених података, у току пет до шест недеља бити сачињен извештај који ће бити објављен у Србији и достављен седишту Уједињених нација у Њујорку.
Извештај припремљен у Србији, као саставни део глобалног заједничког извештаја из свих земаља учесница у овој иницијативи, биће представљен Генералном секретару УН. Инфанте је додао да ће, поред тога, глобални извештај, који ће укључивати и мишљења грађана Србије, бити представљен 23. септембра ове године на 68. седници Генералне скупштине УН.

Грађани траже стратегије развоја усклађене са њиховим потребама

Директорка програма SeCons – групе за развојну иницијативу Марија Бабовић је указала да су “људи у Србији свесни постојећег раскорака између стратегија и стварних потреба”.
“Људи желе стратегије развоја које су у складу са њиховим потребама и интересима. Људи желе да буду укључени у дефинисање приоритета који ће утицати на њих и на њихове локалне заједнице у будућности и захвални су на томе што њихови гласови коначно могу да се чују”, нагласила је Бабовић.
Представници SeCons-а су предочили да су у истраживању обухватили више од 40 група људи, од школске деце, студената, бескућника, старе људе, особе са инвалидитетом, етничке и друге мањине, да су ушли у многе куће и у разговору са људима покушали да сазнају какву то Србију њени грађани желе.

Деца цртала фотографисала своју визију боље Србије 

Ради даљег укључивања деце у овај процес УН су покренуле и такмичење у изради слика и фотографија на тему “Србија какву желим”, а најбољима су на јучерашњој промоцији у “Вуку” уручена признања. 

То су Владана Сушић, Катарина Анђелковић, Ангела Трајић, Софија Поповић, Ирена Степановић и Вана Павловић, чији су радови одабрани међу 40 деце узраста од седам до 17. godina - полазника Дечије школе примењених уметности PrimArt.

 

 

Живот је леп - песма младих музичара о Србији какву желе

BENDИ група познатих младих музичара, у саставу: Марко Стојановић Лоуис, Маја Новаковић, Саша Васић, Огњен Костић - Струка, Сашка Јанковић, Бојана Стаменов и бенд Маракуја (Maraqya), допринела је овом пројекту својом посвећеношћу и талентом, компонујући песму “Живот је леп”. За ову композицију снимљен је и спот који можете погледати на јутјуб (yotoube) каналу

Ова песма окупља младе талентоване уметнике који певају о томе како виде Србију у будућности , као место са једнаким могућностима за све, где сви живе слободно, достојанствено и у миру. 

Људи у Србији су рекли...

Као највеће проблеме у Србији грађани су истакли: незапосленост, низак животни стандард и сиромаштво, корупцију, владавину права и слабе институције. У гласању за 16 понуђених развојних тема на глобалном нивоу, као најзначајније, грађани наше земње су издвојили: боље могућности за запослење, одговорну и поштену владу, приступачно и квалитетно образовање, квалитетније здравствене услуге...
А на питање шта треба урадити да би се побољшао квалитет живота најчешћи одговор је био: искоренити корупцију, подстаћи економски раст, повећати свест људи и појединаца о сопственој одговорности и ојачати институције. 

Одвоји 5 минута за Србију

У оквиру он лајн анкете грађани су одговарали на следећих седам питања – Шта је твој највећи проблем у Србији данас? Због чега је то тако? Шта је потребно побољшати у Србији да би се живело боље? Како то може да се оствари? Ко то може да оствари? До које године то може да се оствари? Како ти лично можеш томе да допринесеш?

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено петак, 29 март 2013 14:15
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија