Кућа Добрих Вести

Login

Дан особа са инвалидитетом

Оцените овај чланак
(2 гласова)

invaliditettttБЕОГРАД - Међународни дан особа са инвалидитетом, 3. децембар, биће обележен данас низом активности у Србији које за циљ имају да укажу на неоходност да се учини све што може како би се оне што више укључиле у социјални и економски живот Србије.


Међународни дан особа са инвалидитетом, 3. децембар, обележава се од 1992. године, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обележавање тог дана с циљем да се унапреди и омогући особама са инвалидитетом једнако уживање људских права и равноправно уцешће у друштву.


Тај дан је повод да се скрене пажња на проблеме с којима се особе са инвалидитетом суочавају, а то су пре свега, сиромаштво, висока стопа незапослености и искљуценост из друштва.


Међународни дан особа са инвалидитетом, 3. децембар, обележава се од 1992. године, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обележавање тог дана с циљем да се унапреди и омогући особама са инвалидитетом једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву. Тај дан је повод да се скрене пажња на проблеме с којима се особе са инвалидитетом суоцавају, а то су пре свега, сиромаштво, висока стопа незапослености и искљуценост из друштва.
Процене су да приближно 15 одсто светске популације живи са неким обликом инвалидитета.


Особе са инвалидитетом чине 7,96 одсто становништва Србије, њихова просечна старост је 67 година, а проблеми са којима се најчешће сусрећу везани су за ход, показали су подаци последњег пописа становништва, које су статистичари обрадили на основу процене самих испитаника о степену потешкоћа у обављању свакодневних активности.


У овој категорији, којој припада 571.780 становника Србије, њих 4,7 одсто има разне степене и врсте инвалидности због немогућности да нормално хода. Међу особама са инвалидитетом, најмањи удео имају особе чији су проблеми везани за комуникацију и оне чине 0,8 одсто укупног становништва.


Посматрано по полу веће је учешће жена (58 одсто) него мушкараца (42 одсто), објавио је Републички завод за статистику, у књизи "Инвалидитет". На основу коначних резултата Пописа становништва, домаћинстава и станова 2011, у овој публикацији су обрађени подаци о особама са инвалидитетом до нивоа градова и општина.


Трибине и радионице


Поводом 3. децембра Међународног дана особа са инвалидитетом, Савез студената Медицинског факултета организује трибину под називом „Да ли је твоја неспособност да видиш моју способност – твој инвалидитет?“.


Трибина ће се одржати данас, са почетком у 20 часова, на Медицинском факултету у Новом Саду. Циљ разговора је истицање способности особа са инвалидитетом, као и начина на које особе са инвалидитетом могу доприносити друштву ако им оно за то укаже прилику.

 

Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, Дом омладине Београда организује јавни час знаковног језика и час ГИМП-а за децу оштећеног слуха.


Дом омладине Београда у свом раду, кроз организацију програма из области културе, уметности и образовања, посебну пажњу обраћа и на друштвено одговорну мисију, кроз различите активности и иницијативе. Равноправно учешће у свим сегментима живота, самим тим и у програмима наше институције, је неопходно омогућити свим грађанима, и то је став којим се водимо током целе године.
У сарадњи са Удружењем тумача за лица оштећеног слуха Србије


Данас од 15 до 16:30 часова, организује се час гестовног језика у Клуб Дома омладине Београда, за све заинтересоване који желе да науче знаковни језик, помогну глувим и наглувим особама и тиме им олакшају проблем комуникације на који свакодневно наилазе.

 

Јавни час ГИМП-а, слободне апликације за обраду и стварање бит мапираних слика је изузетно моћан и једноставан за рад. Гимп је идеалан и за аматере и професионалне фотографе, веб дизајнере, али и за људе који желе да креирају и уређују фотографије на професионалном нивоу.

 

У фоајеу сале Американа 3. децембра од 17 до 19 часова организоваће се бесплатан час за децу оштећеног слуха.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 03 децембар 2014 11:06
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија