Кућа Добрих Вести

Login

Пројекат за унапређење положаја слепих

Оцените овај чланак
(1 Глас)

belistappppБЕОГРАД - Презентација пројекта „Кућа светлости – Тематски парк таме“ одржаће се у вечерас у свечаној сали хотела Radisson Blu Old Mill Hotel Belgrade.


Тематски парк таме или “Дијалог у мраку” је велики европски пројекат који ће се реализовати у Београду, а за који је предвиђена локација на Бежанијској коси и у току је израда детаљног пројекта јавно-приватног партнерства са Градом Београдом.


Циљ пројекта је социјално укључивање маргинализованих група људи, као што су особе са оштећењем вида, и стварање услова за добијање истих могућности за образовање, запошљавање, кретање и квалитетан живот.


Идеја је да унутар будућег објекта који је у потпуном мраку, слепи водичи воде особе које виде у малим групама кроз низ ситуација у којима се слепи и слабовиди налазе свакодневно. Улоге се мењају. Људи који виде више не могу да рачунају на свој вид при обављању једноставних свакодневних радњи. Стога указују потпуно поверење слепом водичу који их сигурно води при куповини, бирању новчаница, при плаћању у продавници, преласку моста, улице којом крстаре аутомобили. Они ходају са белим штапом, а све те радње се одвијају у потпуном мраку. После овог искуства, посетиоци изјављују да више поштују оне људе који свет виде различито.
Мисија парка таме је да се креира свест о толеранцији на глобалном нивоу према различитостима и да се разбију предрасуде које деле на “ми” и “они”.
Пројекат у Београду реализоваће се у три фазе: парк таме, вртић са јаслицама за слепу децу и болница за децу са оштећењем вида.

 

stapoviiii
Програмом презентације предвиђено је обраћање Жељка Сертића, министра привреде у Влади Републике Србије, и Синише Малог, градоначелника Београда.


Пројекат „Кућа светлости“ представиће проф. др Зорица Савковић, оснивач и председник Центра „Кућа светлости“, а презентацију објекта Кућа Светлости (Дијалог у марку) одржаће Ана Стекић из "Urbis Consulting".


„Дијалог у мраку“ представљен је у више 30 земаља, 160 градова у Европи, Азији, Африци и Америци. Више од седам милиона прошло је кроз ово искуство, а више од 7000 слепих кандидата нашло је посао у реализацији ове идеје.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 26 јун 2015 22:09
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија