Кућа Добрих Вести

Login

Изложба и гласање за скулптуру “Београдски читач“ до 30. априла

Оцените овај чланак
(3 гласова)

citaccccБЕОГРАД - Изложба идејних решења за скулптуру „Београдски читач“ отворена је у холу Радио телевизије Србије до 30. априла када је и последњи дан за гласање посетилаца који су, према одлуци организатора, трећи члан жирија за избор најбољег рада који ће, изливен у вронзи, у октобру бити постављен у центру Београда.


У холу РТС су радови студената одсека за вајарство београдске Ликовне академије, чији је ментор професор Драгољуб Димитријевић.


Млади уметници су примили обавезу да у своје скулптуре не унесу никаква национална, верска, расна и политичка обележја већ да Београду поклоне читача који подсећа на важност и смисао књиге и књижевности која је доступна свима и привилегија је сваког појединца.


Избор најбољег решења поверен је стручном жиријуу саставу Никола Кусовац и професор Миодраг Живковић, а очекује се да посетиоци изложе у холу РТС, као трећи члан и глас јавности, савесно обаве свој посао гласајући у предвиђеном року.


Укус јавности, поручују организатори, важан је доношењу одлуке за избор Београдског читача који ће допринети пријатности атмосфере српске престонице културе .
Најбољи рад биће проглашен 7. маја у Скупштини града – у Старом двору династије Обреновић.


Покровитељи ове иницијативе за подизање скулптуре „Београдски читач“ у српској престоници су Удружење књижевника Србије (УКС).


Овај племенити подухват у славу књижевности и оних за које књига има предност над свим модерним изворима знања и информисања подржавају и градоначелник Београда и Удружење издавача и књижара Србије.


Пројекат „Београдски читач“ осмислиле су књижевнице Гордана Пешаковић и Гордана Влајић и новинарка РТС Тања Шикић.


Реч иницијаторки пројекта "Београдски читач"


Гордана Пешаковић:“Радује нас како се све одвија у вези са идејом Београдски читач... Верујемо да ће све тећи по плану који смо осмислиле, већ смо започеле процес формирања базе података о основним школама у руралним деловима Србије и српским школама у дијаспори - где ћемо иницијално започети литерарне конкурсе посвећене стваралаштву школске деце. Очекујемо да ће се прва скулптура Београдског читача појавити у јавном простору центра Београда на јесен а затим настављамо даље - у славу књига, књижевности и на радост свих читалаца“.


Гордана Влајић: „ Поред грађана и званица на нашим донаторско-књижевним догађајима „Ст(р)аница Београдског читача“, који се одржавају једном месечно у Великој сали покровитеља нашег пројекта - Удружења књижевника Србије - укључили су се и издавачи. Прву и несебичну подршку пружили су ИК „Арте“ из Београда, а потом су се придружили Удружење издавача и књижара Србије, затим ИК „Клио“, „Чигоја штампа“, Институт за политичке студије, Институт за упоредно право као и ИП „Филип Вишњић“ а у току су и разговори са другим реномираним издавачима као и са библиотекама у Београду и Србији.


Тања Шикић: „Имајући у виду да нас три овај пројекат радимо са много љубави и посвећености и да је ово ипак једна грађанска иницијатива, веома смо усхићене и поносне јер су нам се једнаком, искреном радошћу и ентузијазмом да заједно стварамо нешто лепо, придужиле и заиста реномиране личности и институције : Удружење књижевника Србије и председник Радомир Андрић, градоначелник Београда господин Синиша Мали, градски Секретаријат за културу и сви ресорни секретаријати и комисије Града, градски урбаниста господин Милутин Фолић, професори ФЛУ и ФПУ др Драгана Илић и др Драгутин Димитријевић, београдска Академија уметности и директор Душан Ђоковић, др Александра Павићевић етнолог САНУ, господин Зоран Хамовић, затим бројни књижевници и уметници, између осталих Зорица Арсић Мандарић, Јелица Грегановић, етномузичарка Биља Крстић и њена група „Бистрик“, глумци Милутин Милошевић и Маша Дакић, дуо „Гитаринет“... и надамо се - многи, многи други! Такође, захваљујемо свим представницима медија на континуираном извештавању о „Београдском читачу“...

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 28 април 2015 20:22
Gordana Zankovic

ГОРДАНА ЗАНКОВИЋ - Рођена, живи и ради у Београду као новинар и преводилац.
Четрдесет година радног стажа провела је у обе професије, a у новинарству највећи део бавећи се питањима религије, претежно догађајима везаним за цркве и верске заједнице у Србији.

,,Кућа добрих вести" је права прилика да искуство које сам стекла у сусрету са умним људима и посебно људима од вере, филозофома, теолозима и другим који верују да је добро једино право опредељење, пренесем онима који тај пут следе и желе то да чују!

Као књижевни преводилац објавила је више превода са француског, италијанског и енглеског језика. Судски је тумач за француски језик.

Завршила је Девету београдску гимназију и Филолошки факултет, одсек за романистику.
Мајка је две предивне ћерке Милице и Невене!

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија