Кућа Добрих Вести

Login

Трећи сусрет акционара за постављање статуе „Београдски читач“

Оцените овај чланак
(3 гласова)

citacБЕОГРАД - Удружење књижевника Србије (УКС), покровитељ иницијативе за подизање скулптуре „Београдски читач“ у српској престоници, угостиће данас у 18 сати у Француској 7 све који желе да се придруже овом племенитом подухвату у славу књижевности и оних за које књига има предност над свим модерним изворима знања и информисања.


На трећем донаторско-књижевном дружењу „Ст(р)аница за Београдског читача“ биће представљена збирка прича Јелице Грегановић „Љубав и друге ситнице“ у издању куће „Лагуна“, којом се ауторка придружује инцијативи за подизање бронзане скулптуре читача у Београду, а коју већ увелико имају многе европске и светске метрополе.


Списатељица је најавила да ће на промоцији поклонити десет потписаних књига а потом ће учесници догађаја моћи да купе њене и друге дониране књиге и то по цени коју ће сами одредити.


Приход ове продаје намењен подизању скулптуре Београдског читача – у центру Београда.


Догађај у великој сали УКС замишљен је као једна од станица на путовању до циља ове акције посвећене значају и важности читања и књижевности.


Осим ауторке збирке прича ”Љубав и друге ситнице” домаћини путовања су Миљурко Вукадиновић (књижевник и представник УКС-а), Гордана Влајић (модератор), Тања Шикић (новинарка), Дејан Мастиловић (директор Агенције за штампу и издаваштво ”Филип Вишњић”), Наталија Стојшин (виолинисткиња, најмлађа полазница уметничког Конзерваторијума “Моцартианум” у Салзбургу), Миодраг Петровић- Микеле (сликар), Јасмина Нинков (Библиотека града Београда) и Јован Ћирић (директор Института за упоредно право).

Пројекат „Београдски читач“ подржао је, осим Скупштине града, и Институт за упоредно право а директор Института Јован Ћирић је овакву одлуку образложио потребом да Београд добије статуу која ће нас све нагнати да - мало заћутимо и утишамо какофонију градске вреве у којој сви говоримо у глас не слушајући једни друге.


“Мало мање причајмо, мало више слушајмо један другога“, тако ја доживљавам акцију „Београдски читач“. Умети слушати и саслушати другога, велико је умеће... Причати, али, можда још и више (са)слушати, одувек је било од непроцењиве важности, рекао је Ћирић.
На промоцији у УКС биће представљена и актуелна постигнућа у вези са развојем Пројекта ”Београдски читач” чији су иницијатори Годана Пешаковић, Гордана Влајић и Тања Шикић.

Реч иницијаторки пројекта Београдски читач 

Гордана Пешаковић :“Радује нас како се све одвија у вези са идејом Београдски читач, коју смо представиле пре само два месеца. Верујемо да ће све тећи по плану који смо осмислиле, већ смо започеле процес формирања базе података о основним школама у руралним деловима Србије и српским школама у дијаспори - где ћемо иницијално започети литерарне конкурсе посвећене стваралаштву школске деце. Очекујемо да ће се прва скулптура Београдског читача појавити у јавном простору центра Београда на јесен а затим настављамо даље - у славу књига, књижевности и на радост свих читалаца“.

Гордана Влајић: „ Поред грађана и званица на нашим донаторско-књижевним догађајима „Ст(р)аница Београдског читача“, који се одржавају једном месечно у Великој сали покровитеља нашег пројекта -Удружења књижевника Србије - укључили су се и издавачи. Прву и несебичну подршку пружили су ИК „Арте“ из Београда, а потом су се придружили Удружење издавача и књижара Србије, затим ИК „Клио“, „Чигоја штампа“, Институт за политичке студије, Институт за упоредно право као и ИП „Филип Вишњић“ а у току су и разговори са другим реномираним издавачима као и са библиотекама у Београду и Србији. Читаоци на овим догађајима постају донатори скулптуре „Београдски читач“ куповином књига, по ценама које сами одреде, а издавачи издвајањем дела средстава од продаје својих издања као и донацијама у књигама.“

Тања Шикић: „Имајући у виду да нас три овај пројекат радимо са много љубави и посвећености, а знајући да је ово ипак једна грађанска иницијатива, веома смо усхићене и поносне јер су нам се једнаком, искреном радошћу и ентузијазмом да заједно стварамо нешто лепо, придужиле и заиста реномиране личности и институције : Удружење књижевника Србије и председник Радомир Андрић, градоначелник Београда господин Синиша Мали, градски Секретаријат за културу и сви ресорни секретаријати и комисије Града, градски урбаниста господин Милутин Фолић, професори ФЛУ и ФПУ др Драгана Илић и др Драгутин Димитријевић, београдска Академија уметности и директор Душан Ђоковић, др Александра Павићевић етнолог САНУ, господин Зоран Хамовић, затим бројни књижевници и уметници, између осталих Зорица Арсић Мандарић, Јелица Грегановић, етномузичарка Биља Крстић и њена група „Бистрик“, глумци Милутин Милошевић и Маша Дакић, дуо „Гитаринет“... И надамо се - многи, многи други! Такође, захваљујемо свим представницима медија на континуираном извештавању о „Београдском читачу“- пре свих „Политици“ и редакцији Културног дневника РТС- а као и Телевизији Студио Б.“

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 18 фебруар 2015 16:54
Gordana Zankovic

ГОРДАНА ЗАНКОВИЋ - Рођена, живи и ради у Београду као новинар и преводилац.
Четрдесет година радног стажа провела је у обе професије, a у новинарству највећи део бавећи се питањима религије, претежно догађајима везаним за цркве и верске заједнице у Србији.

,,Кућа добрих вести" је права прилика да искуство које сам стекла у сусрету са умним људима и посебно људима од вере, филозофома, теолозима и другим који верују да је добро једино право опредељење, пренесем онима који тај пут следе и желе то да чују!

Као књижевни преводилац објавила је више превода са француског, италијанског и енглеског језика. Судски је тумач за француски језик.

Завршила је Девету београдску гимназију и Филолошки факултет, одсек за романистику.
Мајка је две предивне ћерке Милице и Невене!

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија