Кућа Добрих Вести

Login

Христос се роди

Оцените овај чланак
(1 Глас)

bozicetnikkkkkkkПразник Рођења Господа Исуса Христа, у вери да је на тај дан пре више од два миленијума у Витлајему рођен Спаситељ људског рода, прослављају сутра православне цркве које су задржале Јулијански календар и јулијанско рачунање свог богослужбеног времена.

 

Празновање почиње свечаностима на Бадњи дан када се верници Српске православне цркве, Руске православне цркве, Јерусалимске патријаршије и Свете Горе припремају за прославу Божића, најрадоснијег хришћанског празника.

 

У нашем народу се одвајкада негује обичај уношења бадњака у православне домове и спаљивања бадњака у портама православнх храмова. Уз миробожање и празничне молитве заборављају се свађе и несугласице а породице се на Бадње вечеокупљају за посном трпезом и у љубави дочекују сат рођења Богомладенца.

 

Према традицији СПЦ, верници на Божић измењују поздрав -"Мир Божји Христос је роди" и "Ваистину се роди".

 

Предање каже да је Исус рођен девет месеци после Благовести - благе или радосне вести коју је архангел Гаврило саопштио Деви Марији - да је од свих жена изабрана да роди Спаситеља људског рода.

 

Зачела га је без греха и родила без бола 25. децембра, у пећини недалеко до Витлајема, сведоче Јеванђеља. Према Јулијанском календару, који 13 дана "касни" за званичним Грегоријанским календаром, сутра је тај дан,

 

Рођења Христовог па се и верници СПЦ спремају да прославе најрадоснији празник у хришћанској вери.

 

Рођењем у Витлајему испуњено је пророчанство о доласку спаситеља - пречиста Дева Марија од рода Давидова по телу, родила је Сина Божјег кога је Господ послао да спаси људски род и то у часу када је "наступила пуноћа времена" и када у Јерусалиму цароваше Ирод туђин..." Богородица је у сламу повила новорођеног Спаситеља и поклонила му се као Богу .

 

Чудесна светлост обасјала је Витлајемску пећину у коју су најпре стигли пастири а потом три мудраца са истока који су девет месеци пратили најсјајнију звезду на небу која се у зауставила изнад места Христовог рођења. Поклонили су му се, каже даље свето предање, као Цару над царевима и даривали га златом а потом тамјаном као Бога и смирном као првосвештеника и учитеља.

 

Са Христовим рођењем започиње хришћанста ера и од тог дана хришћански свет почиње да броји године.

 

Свети Јован Златоусти каже да је Божић извор за све празнике, јер да није Било Рођења не би било ни Крштења, ни Васкресења ни других празника.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено понедељак, 06 јануар 2020 23:32
Gordana Zankovic

ГОРДАНА ЗАНКОВИЋ - Рођена, живи и ради у Београду као новинар и преводилац.
Четрдесет година радног стажа провела је у обе професије, a у новинарству највећи део бавећи се питањима религије, претежно догађајима везаним за цркве и верске заједнице у Србији.

,,Кућа добрих вести" је права прилика да искуство које сам стекла у сусрету са умним људима и посебно људима од вере, филозофома, теолозима и другим који верују да је добро једино право опредељење, пренесем онима који тај пут следе и желе то да чују!

Као књижевни преводилац објавила је више превода са француског, италијанског и енглеског језика. Судски је тумач за француски језик.

Завршила је Девету београдску гимназију и Филолошки факултет, одсек за романистику.
Мајка је две предивне ћерке Милице и Невене!

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија