Кућа Добрих Вести

Login

Завршна свечаност поводом 180. годишњице француско-српске дипломатије

Оцените овај чланак
(3 гласова)

zankosalСвечаним пријемом и изложбом "180 година дипломатских односа Србије и Француске", у Француској резиденцији у Београду, завршена је прославаовог важног датума у историји односа две пријатељске земље обележена низом манифестација током претходне 2019 године.

 

Амбасадор Републике Француске Жан Луј Фалкони подетио је натрадиционално пријатељство и дипломатске односе који су озваничени давне 1839. године када је конак кнеза Милоша у Топчидеру постао прводипломатско представништво Француске, а први званични представникФранцуске у Србији, Франсоа Дикло, уживао готопримство Милоша Обреновићаи Кнежевине Србије.

 

Уз осврт на средњевековну историју и српску краљицу француског пореклаЈелену Анжујску и посебно на братство по оружју Србије и Француске у Великом Рату, амбасадор Фалкони је захвалио учесницима трибина у СрпскојАкадемији наука и уметности и Француском институту на којима су о овимисторијским догађајима говорили српски историчари и француски професор Жан Пол Блед.

 

"Оснажени заједничком прошлошћу можемо спокојно гледати у будућност", рекао је Фалкони нагласивши да је посета француског председника ЕмануелаМакрона Београду и Србији "још једна потврда жеље Француске да севрати на Балкан, посебно у Србију и да ојача наше билатералне политичкеи економске односе као и односе у области културе и науке".

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 21 фебруар 2020 22:58
Gordana Zankovic

ГОРДАНА ЗАНКОВИЋ - Рођена, живи и ради у Београду као новинар и преводилац.
Четрдесет година радног стажа провела је у обе професије, a у новинарству највећи део бавећи се питањима религије, претежно догађајима везаним за цркве и верске заједнице у Србији.

,,Кућа добрих вести" је права прилика да искуство које сам стекла у сусрету са умним људима и посебно људима од вере, филозофома, теолозима и другим који верују да је добро једино право опредељење, пренесем онима који тај пут следе и желе то да чују!

Као књижевни преводилац објавила је више превода са француског, италијанског и енглеског језика. Судски је тумач за француски језик.

Завршила је Девету београдску гимназију и Филолошки факултет, одсек за романистику.
Мајка је две предивне ћерке Милице и Невене!

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија