Кућа Добрих Вести

Login

Шеста Ст(р)аница "Београдског читача"

Оцените овај чланак
(5 гласова)

SkulpturaaaaaАутор: Тања Шикић

Атмосфера шестог донаторско- књижевног програма "Ст(р)аница Београдског читача", у Удружењу књижевника Србије, потврдила је чињеницу на коју су иницијаторке пројекта нарочито поносне: "Београдски читач" је својврсни инкубатор радости и пријатељства!


Пројекат посвећен подсећању на благодет и  читања, значај књижевности и просветитељства подржава Кабинет градоначелника Београда, а покровитељ је Удружење књижевника Србије.

 

Три иницијаторке и још стотину личности из Србије и света, ангажовани су већ десет месеци апсолутно пробоно, на реализацији свих сегмената реализације ово гпројекта. Неки од њих су уступили своје ресурсе, други знање и вештине, време или средства а резултат прве фазе ће бити видљив већ ове јесени – на велико задовољство свих окупљених око ове идеје и то у виду бронзане скулптуре у јавном простору центра Београда.

 


У славу писане речи, читалаштва и просветитељства, а поводом пројекта "Београдски читач" и у четвртак увече, 24. септембра, публици у Великој сали Удружења књижевника Србије, уприличен је богат програм којим је публици омогућено да присуствују премијерном или претпремијерном представљању књижевних дела у присуству њихови аутора.

 


Љубитеље књиге и пријатеље "Београдског читача" поздравио је књижевник Миљурко Вукадиновић, у име домаћина догађаја и покровитеља Пројекта, Удружења књижевника Србије. Потом је представљена нова књига поезије за децу "Побуна девојчица" књижевнице Зорице Салијевић, Зоран Дашић Даша је премијерно представио своје песме које ће ускоро бити објављене у четвртој збирци поезије, а књижевница Александра Михајловић је претпремијерно представила своју књигу "Кроз прстохват цимета". Књижевник Мајо Даниловић – изненађење вечери, додатно је забавио и развеселио публику, рецитујући своју песму којом је дочарао зашто не воли четвртак.Својом надухнотом поезијом, публици се представио и Синиша Рудан, млади електроинжењер који је у пројекту ”Београдски читач” ангажован на осмишљавању интерактивности наредне скулптуре.


Иницијаторке Пројекта "Београдски читач", Гордана Влајић, Тања Шикић и Гордана Пешаковић известиле су присутне о актуелним постигнућима ове грађанске иницијативе:


- Формиран је Одбор при Скупштини града Београда, који ће гарантовати реализацију постављања бронзане скулптуре у центру Београда 20. октобра 2015.


-Одабрана је ливница у којој ће бити изливена скулптура "Београдски читач", од бронзе и прохрома


-Гипсани примерак скулптуре већ је у ливници и у току је настајање њеног трајног издања


- У току је прикупљање донација за обезбеђивање трошкова ливења скулптуре и постављања дела у јавном простору центра Београда.

 citacbeograd

Добровољно прикупљање средстава за реализацију скулптуре "Београдски читач" и овога пута је омогућено по истом принципу: све званице су могле да купе књиге, по ценама које сами одреде.

 

Књижевница, новинарка и филантроп Зорица Салијевић, живи и ради у Стокхолму. Ова свестрана дама је пријатељица пројекта "Београдскичитач" и једна од првих донаторки средстава за скулптуру од бронзе. Говорила је о настанку необичне и специјално графички опремљене збирке песама за најмлађе "Побуна девојчица", о инспирацији за поезију овог жанра, о првим реакцијама читалаца али и о својим ставовима у вези са стваралаштвом и уметношћу.Читала је своју поезију и затим поручила: "Не одустајте никада, нарочито када је тешко. Такође, никада не реците себи "никада" јер вас живот може изненадити, можда и пријатно, као што је мене", поручила је Зорица и изазвала још један у низу громогласних аплауза публике.

Зоран Дашић Даша је широј јавности познат као фронтмен групе "Легенде".Он је композитор и текстописац овог реномираног музичког састава (основаног 1988. године) али је његова поезија већ "послагана" у чак три збирке песама. Четврта збирка Дашине поезије ускоро ће се наћи у рукама поклоника књиге, у издању УКС- а, а публици је премијерно представио неколико нових песама. Поверио нам је да "одвојено пише риме за "Легенде" а да "на други начин настају ове друге песме, за збирке". Објашњавајући колико га писање испуњава, ослобађа и на својеврстан начин исцељује- препоручио је да, уз редовно читање књига и сами бележимо своја осећања и импресије, кад год смо у могућности: "Верујем у моћ речи и лично, емотивно ослобађање кроз писану реч. Верујем да се многи међу нама осећају боље након што нешто напишу, "баце на папир" нека своја размишљања, дилеме, утиске или доживљаје.Моја поезија није искључиво љубавна, има ту и друштвено ангажованих текстова. То су нека моја размишљања, ставови, закључци о свету у коме живимо.",рекао је Зоран Дашић Даша.

 

Професорка књижевности и књижевница Александра Михајловић је открила да је њена нова књига "Кроз прстохват цимета" у ствари – романсирана биографија Наталије Обреновић. Публици су представљени и кратки одломци дела а ауторка је поткрепила препоруку књиге податком да је чињенице о овој знаменитој жени наше историје прикупљала готово две деценије те даје, сазнајући све више и вишедетаља, све више симпатија стицала за јунакињу свогк њижевног дела.


"Читање утиче на наше промишљање, настав, даје емоцију, омогућава да проживимо непреживљено и спознамо оно што нисмо лично искусили. Ствара паралелни свет у коме се запричавамо са ликовима и са собом. Читање не сматрам више нити својим послом, нити хобијем, већ начином живота, дисања, сагледавања. Кажу да јесваки страствени читалац, у ствари, и писац. Макар да није ни речи записао..."

 


Нове књиге Зорана Дашића Даше и Александре Михајловић биће представљене и на предстојећем сајму књига у Београду а у то време јавност у Србији сазнаће више и о још једном литерарном делу и својеврсном (најновијем, међу многим досадашњим) подвигу Зорице Салијевић - стигла је да напише и подари нам сасвим другачији "Интернационалн икувар"! Пошто је књига на шведском језику, Зорица је публику послужила једним од јела које је специјално припремила за ову прилику а чији је рецепт детаљно представљен у овом необичном кувару.
Новац за реализацију скулптуре ”Београдски читач” се прикупља на наменски динарски и девизне рачуне при Удружењу књижевника Србије (путем индивидуалних прилога), као и на донаторско- књижевним програмима у УКС и кроз донације компанија.Поред физичкихлица, однедавно су се на листу донатора уписалa и Aтлантик Група, Београд.
Наменски рачун за уплате у динарима:


205-217424-44 (Комерцијална  банка, Београд)

 

Сав новац прикупља се искључиво за трошкове ливења/ израде и постављања скулптуре од бронзе, у јавном простору ужег центра  Београда.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 26 септембар 2015 19:54
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија