Кућа Добрих Вести

Login

Kараван за климу у Београду

Оцените овај чланак
(2 гласова)

CLIMATEројекат „Караван за климу – Сви активни у борби против климатских промена!“ има за циљ да пробуди свест о проблему климатских промена код грађана Србије, да убеди предузећа и јавне установе да је зелени раст нова прилика за развој и да промовише једноставна и оперативна решења која свако од нас на свом нивоу може да примени и да се на свој начин бори против климатских промена.

 

Овај пројекат обједињује српске и француске актере у овој области, приказује већ развијена решења за овај проблем у обе земље и нуди прилику за размену мишљења, добре праксе и иновације у оквиру научних дебата које су доступне свима. Караван за климу је путујући пројекат који се одржао у више градова на територији Србије, најавио је Француски институт у Србији.

 

Овај путујући пројекат одвијао се током целе године у неколико градова у Србији. После гостовања у Новом Саду, Нишу, Крушевцу, Ваљеву и Крагујевцу, зауставља се у Београду 12. децембра 2018. три године након потписивања Париског споразума о клими.

 

Гостовање у Француском Институту уједно је и завршница пројекта за ову годину, док ће следеће године поново кренути у поход широм Србије са новом тематиком, повезаном са обновљивим изворима енергије. Група СУЕЗ је активни партнер Француског института у Србији у реализацији овог пројекта

 

Караван за климу у Београду

 

Од среде 12. до петка 28. децембра 2018.

 

Програм

 

12. децембар 2018.

Улаз слободан, за децу и одрасле

На српском и француском

11.00: Отварање изложбе „Живот смећа“, уз присуство г. Фредерика Мондолонија, амбасадора Француске у Србији

Француски институт у Србији вас позива да путем изложбе „Живот смећа“, кроз уметничке фотографије и педагошки приступ, сазнате како смеће које људи производе својим активностима делује на животну средину, у Србији, у Француској, у Средоземљу, па чак и у свемиру. Ово уметничко путовање показаће вам колико времена отпаци остају у природи, објасниће вам шта се збива са отпадом, у Србији и у Француској, навешће вас да преиспитате своје понашање у свакодневном животу у циљу смањења производње смећа, рециклаже или поновне употребе. Фотографије, скулптуре у покрету, панои са објашњењима које деца треба самостално да попуне, велика друштвена игра …Циљ изложбе је да буде иновативна, интерактивна и доступна свима, без обзира на године.

 

11.10: Свечана додела награда „Рука у тесту“

Овај конкурс намењен је основним и средњим школама и има за циљ да ученике и средњошколце подстакне да размишљају како могу да допринесу спасавању наше планете мењајући своје свакодневне навике. На овом конкурсу, ученици су представили своје радове на различите теме: како смањити количину бачене хране, који су ефекти пластике, како смањити количину отпада, а радови су представљени у разним форматима: макетама, видео репортажама, фотографијама, радионицама…

11. 15: Представљање награђених радова

Од 11.30 до 13.30: Активности

- Погледајте пројекте ученика на конкурсу „Рука у Тесту”

- Направите круну од амбалаже тетрапака! Радионицу води Сесил Марси

-Опробајте се у друштвеној игри „Екомудрице”, одговорите тачно на питања и пређите сва поља

-Сазнајте како се производи електрична енергија помоћу сунца

-Да ли знате шта се дешава са отпадом у природи и како га смањити?

-Сазнајте која решења предлажу стручњаци из различитих области за борбу против климатских промена

11.45 и 13.00: Пројекција документарног филма „Повртњак мог деде“ редитеља Мартина Еспозитоа

На француском са српским титлом, за све узрасте (трајање филма: 1х15)

Мартин је дошао код свог деде да се присети детињства и подели са њим неке нове тренутке. Стари човек ће му пренети своје знање, причати о њиховом пореклу и поделити тајне свог повртњака који је гајио из љубави према покојној жени. Као припадник генерације брзе хране, Мартин ће схватити непроцењиву вредност овог наслеђа. Ово је ода животу и природи коју морамо да заштитимо.

 

18.00: Дебата „ Могућности економског развоја проузроковане климатским променама“

Симултани превод, на француском и српском

 

Климатске промене, не само да представљају најважнију претњу за наше окружење и за еколошку разноврсност на земљи, већ имају и велике економске и социјалне последице. Екстремни временски услови које смо доживели широм света, навели су нас да схватимо да улазимо у непознату сферу коју не можемо да контролишемо. Климатски догађаји без преседана треба да нам послуже као упозорење.

 

Данас је све више извесно да су климатске промене изазване углавном, бар у посљедњих 50 година, људским активностима, посебно индустријом која узрокује емисију гасова са ефектом стаклене баште и угљен диоксида у атмосферу.

 

Све више лидера из свих сектора препознаје потребу за заједничким деловањем у циљу решавања политичких проблема који ометају напредак. Идеја ове мобилизације јесте да климатске промене нису само главни ризик за пословну делатност, вец́ и прилика за развој нове економије која производи мање угљен диоксида.

18. 00 – Уводна реч: Жан- Батист Кизен, саветник за сарадњу и директор Француског института

18. 05 – Увод у тематику: Антуан Авињон, ДУЕ

18. 15 – Како се светске компаније адаптирају на климатске промене-студија случаја компаније СУЕЗ: Марко Милачић, директор групе СУЕЗ Србија

18. 35 – Климатске промене и компаније УНДП у Србији (Програм Уједињених нација за развој)

18. 55 – Са локалног нивоа до државног нивоа и шире: 2 студије случаја у пословном сектору у Србији

19. 15 – Питања и одговори

19. 45 – Завршна реч

 

18. децембар 2018

 

18.00: Пројекција документарног филма „Буђење пермакултуре“ редитеља Адриана Белеа

 

На француском са српским титлом (трајање филма: 1х22)

Пермакултура доноси трачак наде својим еколошким, економски погодним и друштвено правичним решењима. Доступна је свима и може се применити свуда... Људи се данас удружују и тестирају могућа решења у овој области која обећава. Пољопривредна транзиција је у току.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 09 децембар 2018 14:12

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија