Кућа Добрих Вести

Login

Грин фест од 13. до 16. новембра

Оцените овај чланак
(2 гласова)

greenНајбоља и најновија филмска остварења у области екологије, животне средине, одрживог развоја и људских права, ће и ове године бити окосница програма најутицајније „зелене“ манифестиције у Србији – Међународног фестивала зелене културе „Green Fest“, који се одржава од 13. до 16. новембра, у Дому омладине Београда, под слоганом “Пластика није играчка. Промени игру!”.

 

Девето издање фестивала доноси 7 најзначајнијих документарних филмова из ове и претходне године, од чега ће 6 имати премијеру у Србији, а поред тога ће бити приказано и 54 филма кратког и средњег метра од укупно 1486, колико их је пријављено на конкурс фестивала.

 

Пластични океан

 

Прва пројекција је заказана за 13.новембар у 18 часова, када ће бити приказан филм, који прати тему овогодишњег фестивала, „Пластични океан“, у извршној продукцији Леонарда Ди Каприја. Прича замишљена као „лов“ на неухватљивог плавог кита, изненадним заплетом постаје филм о невероватном загађивању океана пластиком, али и последицама по здравље животиња и људи. Филм је сниман 4 године на 20 локација широм света. Ово награђивано остварење ће бити репризно приказано и у четвртак, 15.новембра у 18 часова.

 

Фестивал ће бити званично отворен 13. новембра у 20 часова, доделом награда за најбоље филмове кратког и средњег метра, након чега следи премијерна пројекција вишеструко нагађиваног филма „Риверблу: Да ли мода може да спасе Планету?“, о утицају „брзе моде“ и производње фармерки на реке, али и иновативним решењима у овој индустрији која могу да доведу до позитивних промена у стварању „етичке и одрживе моде“ као глобалног концепта у производњи одевних предмета. Филм ће бити приказан и у репризном термину, у среду 14. новембра у 16 часова.

 

Лажна пословна етика

 

Среда, 14. новембар, нам доноси два филма који се премијерно приказују у Србији и баве се темом утицаја и лажног представљања етике и одрживости мултинационалних корпорација – „Рандап на оптуженичкој клупи“ у 18 часова и „Зелена лаж“ у 20 часова. Француска редитељка Мари-Моник Робен, након филма „Како Монсанто види свет“, наставља борбу против ове компаније у којој разоткрива негативне утицаје најпродаванијег хербицида на свету “Рaндaп®”, али паралелно прати и формирање и рад Хашког Трибунала против Монсанта, који жели да прикаже све злочине против човечности који се прећутно дешавају, као и да се уведе термин „екоцид“ који ће бити препознат као део међународног права.

 

Филм „Зелена лаж“ прати како компаније, у циљу поправке имиџа, бесрамно користе етику и одрживост као маркетиншке алате, док вешто сакривају истину о неделима која чине зарад профита. Редитељ Вернер Боте, у сарадњи са Катрин Хартман, једним од водећих стручњака за област лажног представљања одрживости компанија и производа (греенwасхинг) нас упознаје са светом корпоративних обмана, лажних сертификата, уништавања природе и живота људи у циљу даљег умножавања капитала. Оба филма ће моћи да се погледају и у репризним терминима.

 

Лет уз помоћ соларне енергије

 

Четвртак, 15. новембар нам доноси још једну премијерну пројекцију у 20 часова, амерички филм „Тачка без повратка“, прича о храбрости, нади, истрајности и борби против немогућег – први лет око планете, авиона „Солар Импакт“, који за погон користи искључиво соларну енергију. Како је летети пет дана на 9000 метара, изнад бескраја Тихог океана, у крхкој летелици тежине аутомобила, и без могућности слетања, знају само људи који су то успели. Јединствена авантура која показује да је будућност о којој смо маштали пред нама.

 

Последња премијерна пројекција фестивала, у петак 16. новембра у 20 часова „Млади и незаустављиви“ сведочи о покрету младих који озбиљно схватају хитне проблеме и озбиљно стање животне средине на глобалном нивоу. Борећи се за свој глас, своје место у политичком поретку, и своју будућност, бескомпромисно шаљу поруку да су их старије генерације изневериле, и да је време да им се склоне са пута. Редитељка филма Слејтер Џул-Кемкер је овај филм почела да снима са 15 година, бележећи интервјуе са политичарима и одласке на конференције о клими широм света. Након 10 година, њена прича сублимира поруку да млади желе промене,на које старије генерације нису биле спремне.

 

Проналазачи будућности

 

Термини у среду, четвртак и петак, у 12 и 14 часова, резервисани су за један од најинспиративнијих филмова снимљених у 2018. години - „Проналазачи будућности“, који се премијерно приказује у Србији. Ова филмска прича нас води на пут око света, међу младе који неуморно раде на решењима локалних проблема, кроз развој идеја, технологија, и прототипа које представљају на највећем светском текмичењу средњошколаца у Лос Анђелесу. Ово је још једна прича која пружа наду у другачију и бољу будућност, али и разоткрива, на један поетски начин, колико су млади забринути за останак и опстанак на планети Земљи.

 

Сви дугометражни филмови ће се од ове године такмичити за награду публике, а гласање ће се вршити путем званичне презентације фестивал.

 

Улазнице за филмове који се приказују у Великој Сали Дома омладине Београда се могу купити искључиво на благајни Евентима која се налази у склопу Дома омладине Београда, улица Дечанска број 1, по цени од 200 динара за појединачне и 150 динара за групне посете.

 

Поред дугометражних филмова, „Green fest” је познати и по филмовима кратког и средњег метра, који ће бити приказивани у Сали Американа, Дома омладине Београда. Укупно 54 филма из 6 категорија се бори за награде фестивала, од укупно 1486, колико се пријавило на овогодишњи конкурс. Ови филмови обрађују велики број тема и представљају посебно занимљив програм за све филмске сладокусце. Филмови које је жири прогласио победницима биће приказани у петак, 16. новембра у 19 часова. Улаз на филмове програма кратког и средњег метра је у потпуности бесплатан.

 

Више информација о 9. Греен Фест-у се могу пронаћи на званичној презентацији фестивала – www.greenfest.rs.

 

Овогодишњи фестивал се одржава уз помоћ Министарства за заштиту животне средине, Министарства културе, Града Београда – Секретаријата за културу, Француске Амбасаде и Француског Института, Делегације Европске Уније, Немачке организације за међународњу сарадњу, Фондације Хајнрих Бел, као и помоћ и подршку многобројних партнера и пријатеља.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 07 новембар 2018 14:56

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија