Кућа Добрих Вести

Login

Соларни панели – могућност да сами производимо струју

Оцените овај чланак
(3 гласова)

ekapijaaaaaaaaНедавно је наjaвљено ће грађани већ од лета моћи да постану произвођачи електричне енергије, уколико се одлуче да инсталирају соларне панеле.

 

То ће бити омогућено усвајањем новог Закона о обновљивим изворима енергије и изменама Закона о енергетској ефикасности Наиме, уведена је квалификација прозјумера, односно произвођача –потрошача.

 

Министарка енергетике Зорана Михајловић појаснила је да свако у свом дому може да буде и произвођач електричне енергије, без обзира да ли је у питању кућа или зграда. Појаснила је и шта је све потребно за инсталацију.

 

Када је реч о стамбеним зградама, према Нацрту закона о обновљивим изворима енергије, наведено је да грађани могу да формирају заједницу обновљивих извора енергије.

 

- Зграда би требало да добије дозволу за градњу (по члану 145. Закона о планирању и изградњи за електране мање од 50кЊ) или Грађевинску дозволу. Тренутно, када поднесете захтев за услове за пројектовање, издају се у просеку за три месеца – кажу иза еКапију из С.О.К. доо из Краљева, компаније која се бави инсталацијом соларних панела и електрана.

 

Наводе и да је у члану 66 Нацрта закона предвиђено да је оператор дистрибутивног система електричне енергије дужан да успостави поједностављену процедуру прикључења за електрану крајњег купца који производи електричну енергију са сопствене потребе и за електрану која је део демонстрационог пројекта, инсталисане снаге 10,8 кЊ или мање, или еквивалентној снази прикључка који није трофазни.

 

На питање шта би све подразумевао систем коришћења соларне енергије у вишепородичној стамбеној згради и који тип соларних панела је погодан, из компаније С.О.К. наводе да све зависи од тога да ли се енергија користи за заједничке потребе (лифт, осветљење, заједничке просторије) или за једну стамбену јединицу.

 

Истраживање на примеру стамбеног Блока 29 на Новом Београду

 

Борјан Бранков, Ана Станојевић, Мила Пуцар, Марина Ненковић-Ризнић са Института за архитектуру и урбанизам Србије и Грађевинско - архитектонског факултета из Ниша аутори су рада "Могућности имплементације фотонапонских соларних панела у подручјима намењеним вишепородичном становању".

 

Анализирали су предности и мане за постављање соларних панела на крововима и фасадама објеката, али и у оквиру заједничких отворених простора у блоку, постављањем соларних светиљки, соларног напајања за електрична возила, соларних пуњача итд. Испитивање могућности за коришћење соларне енергије спроведено је на примеру стамбеног Блока 29 на Новом Београду.

 

У делу анализе наводе да је на простору које је обухватило истраживање неопходно инсталирати панеле под углом од 35 степени, како би производња електричне енергије била максимална, али тако да буду оријентисани ка југу.

Истакли су и да српско тржиште нуди велики број фотонапонских панела који могу да се поставе тамо где није велика потреба за енергијом, али да такође постоји и понуда за изградњу електране које могу озбиљно допринети енергетској независности.

 

Могу бити монокристални и поликристални панели, а цена зависи од димензија и снаге и крец́е се од 3.500 до 32.000 динара. За потребе симулационих истраживања одабрали су монокристалне соларне панеле Sanio Electric HIP-270WE1.

 

У делу закључка наводе да је капацитет електричне енергије која се генерише на крововима зграда значајан, што доноси аутономију згради у односу на читав комплекс, те да је предност кровова и сам простор на које је могуће поставити фотонапонске панеле.

 

 

Унапређење енергетске ефикасности и коришћење ОИЕ један од кључних изазова за одрживи развој Србије

 

Како наводе у заједничком одговору за еКапију, Нацртом закона о обновљивим изворима стварају се законски предуслови за спровођење идеје коришћења обновљивих извора енергије у становању.

 

Напомињу да се у Нацрту националне стамбене стратегије 2020-2030 истиче да, с обзиром на чињеницу да је стамбени фонд велики потрошач енергије, унапређење енергетских својстава овог фонда представља задатак не само од националног, већ и глобалног значаја (односи се на целокупан стамбени фонд – вишепородично/колективно и породично/индивидуално становање).

 

- Према поменутој стратегији велики удео потрошње енергије троши се за грејање, а све више и за хлађење станова/кућа, а стални раст укупне потрошње енергије указује на нерационално и неодрживо коришћења енергије у сектору становања. Стога унапређење енергетске ефикасности и коришћење обновљивих извора енергије у стамбеном сектору представља један од кључних изазова за одрживи развој Србије у будућности – сматрају саговорници.

 

Истичу и да је потребно донети низ поџаконских аката, којима се у старту решавају бројне недоумице.

 

Наглашавају да је потребно перманентно, систематски и плански радити на подизању свести грађана о значају примене и потенцијалима ОИЕ, а стимулисање коришћења овог вида енергије мора бити перманентна мисија струке, науке и политике

.

Предлажу учествовање мултидисциплинарних тимова које би чинили енергетичари, грађевински инжењери, архитекти, економисти, еколози, али и брошуре са једноставним и практичним упутствима и саветима, као и подстицање куповине уређаја са бољим енергетским разредом.

 

- Стимулација државе како кроз донешену легислативу, тако и кроз практичне фид-ин тарифе, али и повољне кредите, може омогућити лакше опредељење корисника стамбених објеката и стамбених заједница за овај вид производње енергије – верују Бранков, Станојевић, Пуцар и Ненковић-Ризнић.

 

Који су потенцијални проблеми и како их решити?

 

Додају да потенцијални проблеми нису само у сфери спровођења Закона о обновљивим изворима, већ и у важности омогућавања паралелног спровођења овог закона са Законом о становању и одржавању зграда.

 

Како појашњавају, поџаконским актима и другим документима потребно је решити питања као што су:

 

- питање система финансирања – колико се новца улаже, колики је стамбени објекат и колико има станара - Члан 66 Закона о становању и одржавању зграда ("Сл. Гласник РС" бр. 104/2016 и 9/2020- др. закон).

 

- питање сагласност станара и добра воља за унапређења ЕЕ на стамбеном објекту - Извод из Закона о становању и одржавању зграда, члан 8: Над заједничким деловима зграде власници посебних делова зграде имају право заједничке недељиве својине у складу са законом којим се уређују својинско-правни односи .

 

- питање будућег одржавања уређаја за коришћење ОИЕ, цена, доступности сервисера (ово уз здраву конкуренцију може бити и погодно);

- питање коришћења и прилаза заједничким просторима зграде и простора за постављање фотонапонских панела (кров и други простори уз њега);

- број станова/станара и питање сагласности у оквиру стамбене заједнице (претходно је потребно стимулисати и пропагирати овај вид коришћења ОИЕ у становању);

- питање који су стамбени објекти најадекватнији за постављање фотонапонских панела по питању критеријума: финансирања, број чланова стамбене заједнице (консензус о питањима у оквиру стамбене заједнице лакше се постиже када је број чланова заједнице мањи) и просторних услова на крову и самог положаја објекта.

Прочитајте и Соларна електрана снаге 5 до 10 кЊ може да покрије годишњу потрошњу просечног домаћинства у Србији - Како да одаберете прави систем?

 

Извор: Е капија

 

 


Последњи пут измењено недеља, 04 април 2021 00:00

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија