Кућа Добрих Вести

Login

Зелена градња - Заклетва часног архитекте

Оцените овај чланак
(12 гласова)

SIMPROLITБЕОГРАД/МОСКВА - Поводом недеље зелене градње која се oбележaва од 16. до 20. септембра широм света, представљамо Вам нашу домаћу компанију "Симпролит систем" - чији се оснивач, проналазач, инжењер и академик Милан Девић, залаже за еколошку етику и универзалне биолошке принципе пројектовања.

"Симпролит систем", чија се градња примењује осим у Србији и у многим земљама света, највише у Русији, неоспорно је један од лидера и у свету све популарније зелене градње, а при томе и здраве и дуговечне. То је јединствен, целовит и свеобухватан систем еколошке, енергоефективне и при том економски веома исплатљиве градње објеката.

У складу са овим начелима здраве градње кућа "које дишу" и очувања животне средине, грађевински инжењер Девић предлаже да, слично Хипократовој заклетви, коју полажу лекари, и архитекте полажу "Заклетву часног архитекте", коју је сам написао и жели да је представи јавности на интернет страницама "Куће добрих вести".

Немерљива је одговорност архитеката за здравље поколења

"Иако је огромна одговорност лекара за здравље појединаца које лече, још је већа и готово немерљива одговорност архитеката, тих судбином

предодређених стваралаца који својим грешкама и заблудама могу уништити здравље не само појединог пацијента, већ читавих поколења која ће се рађати и живети у њиховим објектима. Они су ти који морају да при реализацији  своје стваралачке визије узму у обзир и све физичке хемијске и биолошке ризике система и материјала које уграђују, они су ти који из правог мора информација пуних комерцијалних обмана, превара и лажи имају за обавезу да својим знањем и критичким приступом одаберу исправан детаљ, исправан принцип, исправан систем", истиче инжењер Девић.

Мада на први поглед комплексан, тај задатак архитеката није тежак - нека само упореде и у својим решењима примене како је то решила и милионима година уназад проверила природа...

У интересу човечанства, у интересу поколења, у интересу самих архитеката, који су без икакве сумње у огромној већини часни и поштени ствараоци, крајње је време да се, аналогно Хипократовој заклетви, за архитекте уведе обавеза полагања Заклетве часног архитекте, који би, по угледу на Хипократову заклетву лекара, рецимо, истиче Делић, требало да гласи:


Заклетва часног архитекте

"У часу када ступам међу чланове професије архитеката, свечано обећавам да ћу свој живот ставити у службу очувања основних принципа и културолошких вредости.
Према својој учитељици природи сачуваћу дужну захвалност и поштовање.

Свој позив ћу обављати савесно и достојанствено. Највећа брига ће ми бити здравље корисника мојих објеката.
Одржаваћу свим својим силама част и племените традиције звања архитекте.
У избору детаља, материјала и система објеката које пројектујем неће на мене утицати никакви проблеми, непроверени принципи, никакве информације, или решења која су у супротности са основним законима природе, лобирање, итересне групе, политичка или класна припадност.

Апсолутно ћу поштовати људски живот и живот будућих генерација које ће живети у објектима које пројектујем.

Ни под  претњом нећу попустити да се злоупотребе моја архитектонска знања, част и углед и да се примене супротно законима природе.

На ово се заклињем свечано, слободно позивајући се на своју част.

Уколико се верно држим ове заклетве, нека уживам у мом животу и лепоти мог

стваралаштва, поштован од стране свих људи за сва времена; али уколико

застраним од ње или је прекршим, нека у објектима које тако испројектујем

живе моји унуци и њихова поколења."

 

Милан Девић, члан Савеза проналазача Србије, аутор "Симпролит система", има више академских титула: Академије технолошлих наука Руске Федерације, Међународне академије технолошких наука, Српске академије иновационих наука, Руске инжењерске академије. Доктор је технологије грађења и инжењеринга у грађевинарству, грађевински инжењер конструктивног смера.
Добитник је више награда и признања, домаћих и иностраних, међу којима је 2009. проглашен за најбољег проналазача града Београда, управо за симпролит систем.
Девић је 2012. године добио највеће признање међународног жирија - Гран при "Златни Архимед", што је највеће признање Међународног сајма иновација, проналазаштва и нових технологија "Архимед", одржаном у Москви, а проналазачу је ово признање уручено за "Симпролит систем" - технологију у области грађевинарства, која се реализује у многим земљама света, међу којима су Србија и Русија. Поред "Златног Архимеда" добио и више специјалних признања руских и иностраних институција, међу којима је и престижно признање - Гран при Војне академије оружаних сила Руске Федерације за науку и научне радове.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 20 септембар 2013 20:27
Надежда Спалевић

Надежда Спалевић, рођена 1961. године у Ариљу, где је завршила гимназију. Филозофски факултет  је завршила у Београду, по звању је дипломирани андрагог. Бави се менаџментом људских ресурса. Интересује је психологија, књижевност, алтернативна медицина која укључује холистички приступ лечењу,  здрав начин исхране и живота и слично.

Опредељење да постане пријатељ и сарадник „Куће добрих вести“ произашло је из вишегодишњег познанства и пријатељства са Агнезом Трпковски.  Такође и лична орјентација „помагати другима“  поклапа се у целости са орјентацијом новина.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија