Кућа Добрих Вести

Login

Еколошка оаза усред Београда

Оцените овај чланак
(1 Глас)

ekoostrvoБЕОГРАД – На Великом ратном острву одржава се јесењи камп о заштити животне средине у организацији „Зеленила-Београд“.


У раду кампа учествују студенти Београдског универзитета - Биолошког, Рударско-геолошког, Шумарског, Еколошког и Географског факултета, који су се ове године окупили око теме „Управљање заштитом природних добара са посебним освртом на Велико ратно острво”.


Камп се организује у складу са Програмом заштите и развоја заштићеног природног добра „Велико ратно острво“, објавила је Градска управа.


Недавно је ове студенте посетио и градоначелник Синиша Мали који је том приликом истакао да је обавеза града да ради на повећању еколошке свести грађана, посебно младих.


„Млади људи ће једног дана преузети управљање нашим градом и државом. Овај камп је такође прилика да се види један бисер Београда, који се налази на само неколико минута од центра града. Такође, острво је неоскирешћени потенцијал који ћемо у будућности гледати да приближимо грађанима и гостима престонице, али уз поштовање свих еколошких стандарда“, најавио је градоначелник.


Мали је подсетио да је прошлог месеца пуштено у саобраћај првих пет електроаутобуса, с циљем да их у будућности буде много више. У наредним месецима, како је истакао, биће завршен тендер за одабир партнера за управљањем отпадом на територији града Београда који ће преузети обавезу да среди депонију Винча, највећу еколошку црну тачку у овом делу Европе.


Изградити Визиторски центар


У разговору са студентима и њиховим професорима, градоначелник се сложио да је на том месту потребно изградити визиторски центар, који би омогућио рад студентима током целе године, без обзира на временске услове.
„ Центар ће омогућити додатну едукацију ових младих људи, али и омогућити осталим посетиоцима острва да се упознају са његовом флором и фауном. Већа понуда доброг садржаја ће неминовно привући и већи број наших суграђана“, истакао је Мали и најавио да би изградња тог центра могла да крене на пролеће наредне године док би његов завршетак могао да се очекује до наредног јесењег кампа.


Директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић је подсетио да за визиторски центар, који ће несумњиво унапредити рад овог заштићеног природног добра, већ постоји пројекат.


“Наш основни задатак је да поштујемо упутства Завода за заштиту природе, као и Закон о заштити животне средине, али и да овај природни резервоар буде доступан јавности, наравно, у оној мери у којој се не угрожава њен еко-систем“, указао је Станојевић.


Он је подсетио да је више од 200 врста птица заступљено на Великом ратном острву, као да је недавно омогућено да сви заинтересовани путем линка прате развој два млада орла „белорепана”, што је, према његовим речима, изазвало неподељене симпатије грађана.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 12 октобар 2016 22:50
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија