Кућа Добрих Вести

Login

Пословни форум Србија-Индија

Оцените овај чланак
(1 Глас)

indiajfabrkiaУ Београду ће у суботу 15. септембра бити одржан Пословни форум Србија-Индија и приређени билатерални сусрети српских и индијских компанија.

 

Привредна манифестација ће бити организована поводом званичне посете Србији од 14. до 16. септембра 2018. државно-привредне делегације Индије коју предводи потпредседник Републике Шри М. Венкаиа Наиду.

 

Делегацију Индије, поред званичника државног сектора, чине и представници индијских компанија из сектора информационо-комуникационих технологија (ИКТ), обновљивих извора енергије, металске индустрије, ајурведа производа, едукације, трговине и услуга.

 

На пословном форуму ће се учесницима обратити потпредседник Индије В. Наиду и председник Србије Александар Вучић, као и председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж и Мехруф И. Маналодy, шеф привредног дела индијске делегације. Биће представљени Србија као инвестициона дестинација, те привредни сектори Индије и потенцијали за сарадњу са Србијом, као и индијске компаније чији су представници допутовали у Београд.

 

Индија трчи добрим путем

 

„Нашу економију називају слоном који почиње да трчи, ја мислим да трчимо добрим путем“, изјавио је индијски премијер Нарендра Моди недавно. Премијер Моди је алудирао на скорашњи извештај Међународног монетарног фонда (ММФ) према коме је Индија задржала позицију једне од најбрже растућих привреда света пошто владине реформе почињу да дају резултате.

 

„Наше реформе су очигледне и одвијају се у свим подручјима. Можете мислити о реформама као о једном догађају, великом праску. За моју Владу, међутим, реформски процес је непрекидан“, казао је Моди током говора 15. августа поводом Дана незавиности Индије.

               

ММФ је прогнозирао привреди Индије од 2,6 билиона долара, раст од 7,3 посто током финансијске 2018-2019. (1. април-31. март) и 7,5 посто у наредној. Индија доприноси са око 15 посто глобалном расту, навео је Фонд. Укупан домаћи производ је у тромесечју април-јуни, првом у новој финансијској години, порастао за чак 8,2 одсто највише у протекле две године, па је Индија задржала највишу стопу раста међу најважнијим привредама света.

 

Према премијеру, Национална демократска алијанса је по доласку на власт 2014. наследила привреду са двоцифреном инфлацијом, високим приходовним и фискалним дефицитом, банкарском кризом и заустављеним пројектима, због чега је „моментално предузела ефикасне кораке ради враћања економије на реформски пут“. Владине реформе, додао је Моди, пратила је фискална политика која има за циљ да врати фискални дефицит на 3,3 посто током 2018-2019, са 4,4 посто у периоду 2013-2014. „Заједно са снажном монетарном политиком централне банке Индије, инфлација је снижена на 3,3 посто у 2017.“, рекао је Моди.

 

“Индија је била међу ‘крхких пет’ (са Индонезијом, Турском, Бразилом и Јужном Африком), а сада је земља реформи, делања и преображаја,” казао је премијер. “Крећемо се ка рекордном привредном расту… Глас Индије се чује на светској сцени. Неодвојиви смо део форума чија су нам врата раније била затворена,” рекао је Моди.

                              hranaindija

 

Јединствен порез стабилизован, велико повећање инвестиција

 

Премијер је даље навео како је увођење јединственог пореза на робе и услуге (GST), покренуто 1. јула 2017. у земљи која се простире на 3,3 милиона квадратних километара и има 29 савезних држава и седам територија Уније обављено у консултацијама са конститутивним јединицама и индустријом, те „спроведено без икаквих потешкоћа за економију. GST је сада стабилизован“, рекао је Моди. „Поносни смо јер смо раније имали близу седам милиона регистрованих дилера индиректног пореза, а са GST је њихов број повећан за око пет милиона,” навео је Моди.

 

„Дуинг бизнис листа Светске банке, на којој се Индија попела са 142. на 100. место, јасно показује да се земља креће према стварању пословног окружења за наше компаније“, додао је Моди. „Као део наше мисије у борби против прљавог новца и корупције, влада је избрисала називе око 260.000 лажних компанија и 309.000 директора. Настављамо са процесом брисања из регистра додатних 55.000 компанија током овог месеца, а наредних ће многи други доћи на ред “, поручио је премијер.

 

Следствено, казао је Моди, велико је повећање страних инвестиција у Индији. “Економија расте по чврстој стопи од преко 7,5 одсто, сви макро показатељи су позитивни, а девизне резерве прелазе 400 милијарди долара, док су 2014. износиле око 320 милијарди.”

                                slonindija

 

Смањено сиромаштво, повећан број запослених

 

Према владином истраживању заснованом на подацима Организације пензијског фонда запослених (EPFO), више од седам милиона радних места отворено је у формалном сектору само током 2017. “Неформални сектор пак чини 80 одсто свих радних места. Опет, отварање радних мета у формалном сектору утиче на стварање радних места у неформалном. Постоји близу 300.000 предузетника по селима који воде услужне центре широм земље и отварају радна места,” изнео је премијер.

 

Према Модију, кога у 2019. чекају парламентани избори, последње четири године је владала велика грађевинска активност, било да се ради о путевима, железничким пругама или објектима за становање. Туристички сектор је у експанзији, као и ваздухопловство. Све то ствара радна места у земљи са 1,3 милијарде становника, другој најмногољудијој у свету.

 

Моди је истакао и да „сви извештаји, било да су национални или међународни, показују да се сиромаштво у Индији смањује.” Према вашингтонском стратрешком институту Брукингс скраја јуна, Индија више није земља са највећим бројем људи који живе у екстремном сиромаштву. Идија је тада имала 73 милиона људи који су живели са приходом мањим од 1,90 долара дневно. Број крајње сиромашних у Индији се смањује сваког минута за 44 особе, према Часовнику сиромаштва у свету Светске банке.

 

Моди је навео и да је влада донела значајну одлуку да промени однос према предузећима централног јавног сектора, (CPSE) ради ефикаснијег управљања јавним добром, омогућавања зарада деоничарима и стварања богатства за јавност. „Влада је имала приход од преко два билиона рупија (преко 28 милијарди долара) зато што није улагала у компаније у јавном сектору у протекле четири године. У периоду 2017 – 2018, влада је остварила историјски приход од 14 милијарди долара “, додао је премијер.

 

Здравствено осигурање за 100 милиона породица

 

Индија ће обезбедити здравствено осигурање за 100 милиона породица како би им помогла да приступе квалитетnijem и приуштивијем здравственом осигурању, рекао је даље премијер Моди. Планом ће бити обухваћено 500 милиона Индуса, популација већа од оне у цитавој Јужној Америци.

 

„Од суштинске важности је обезбедити да ослободимо сиромашне грађане Индије из канџи сиромаштва због чега они себи не могу да приуште здравствено осигурање“, рекао је Моди. Индија је означила ниске нивое обухваћености здравственим осигурањем као потенцијалну препреку привредном расту, пошто сваке године због болести у сиромаштво склизне до 70 милиона људи.

 

Влада је у фебруару објавила план за обезбеђивање здравственог осигурања који ће обуватити око 40 посто популације. Очекује се да ће држава годишње трошити око 1,9 милијарди долара на премијске исплате од око 500.000 рупија сиромашним породицама.

 

Спољнотрговинска размена Србије и Индије

 

Према подацима Републичког завода за статистику (РСЗ), у периоду јануар-децембар 2017. укупна спољнотрговинска размена у роби са Индијом износила је 198,1 милион долара. Укупан извоз у роби у Индију у периоду јануар-децембар 2017. износио је 10,8 милиона долара. У истом периоду увезено је 187,3 милиона долара робе, стога је покривеност увоза извозом износила 5,77 одсто.

 

Водећи извозни производи Србије у Индију у периоду јануар-децембар 2017. су били сребро, необрађено, чистоће 999 или више промила (26 одсто), хард диск драјвс за рачунаре (20), цигарете које садрже дуван, остале (8), остали фосфати калцијума (7) и друго. Водећи увозни производи Србије из Индије у периоду јануар-децембар 2017 су: алуминијум, сирови, нелегирани (10 одсто), погаче уљане и остали чврсти остаци, из уља од соје (7), неразврстана роба по ЦТ (5) и друго.

 

Према подацима РЗС, у периоду јануар-јун 2018. године укупна спољнотрговинска размена у роби са Индијом износила је 97,2 милиона долара. Укупан извоз у роби у Индију у периоду јануар-јун 2018. износио је 5,2 милиона долара. У истом периоду увезено је 92 милиона долара робе, стога је покривеност увоза извозом износила 5,65 одсто.

                            gardeorobaindija    

Државно-привредна делегација Србије посетила Индију

 

Државно-привредна делегација Србије посетила је Републику Индију, ради учешћа на ““Vibrant Gujarat Global Summit“у граду Гандинагару, у савезној држави Гуџарат, који је одржан од 10. до 13. јануара 2017. Државни део делегације предводио је тадашњи премијер Србије Александар Вучић. У привредној делегацији су учествовале компаније из ИТ, наменске индустрије и научно-просветног сектора.

 

Током посете као сектори са великим потенцијалом за сарадњу Србије и Индије препознати су пољопривреда и прехрамбена индустрија, ИТ, металска, текстилна, хемијска и фармацеутска индустрија, туризам и креативна индустрија. Привредни део делегације је присуствовао свечаном отварању самита који је обавио премијер Моди, али и многобројним паралелним активностима. У оквиру самита одржан је низ презентација и предавања у вези са областима и индустријама у фокусу самита, а такође су држани и B2B сусрети привредника и пословно умрежавање.

 

ПКС је, пак, организовала учешће српске привреде на Сајму прехрамбене индустрије “World Food India 2017“ у Њу Делхију од 3. до 5. новембра 2017. На манифестацији у Њу Делхију su учествовали произвођачи свежег, замрзнутог и сушеног воћа, произвођачи паковане хране, супа и зачина, као и представници кондиторске индустрије и научних института из Србије.

 

Потенцијал за унапређење сарадње

 

У ПКС процењују да са Индијом постоји потенцијал за сарадњу у сектору пољопривреде и прехрамбене индустрије, како у виду трговинске сарадње, тако и виду трансфера технологије и сарадњи научних института. Када је у питању извоз пољопривредно-прехрамбених производа, неопходно је усаглашавање фитосанитарних сертификата, како би био омогућен извоз српске робе на индијско тржиште, па ресорно министарство активно ради на овоме.

 

Сарадња у области информационог друштва и ИКТ се одвија на основу Меморандума о разумевању између Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије и Министарства електронике и информационих технологија Републике Индије о сарадњи у области ИТ и електронике, потписаног 13. октобра 2016.ч Тим документом је предвиђено формирање Заједничке радне групе за ИКТ и електронику чији је задатак да дефинише методологије, механизме и процедуре за развој активности предвиђених наведеним меморандумом.

 

Постоји интерес српске стране за развој сарадње на пољу инвестиција, ИКТ истраживања, у областима информационе безбедности и ИКТ у образовању, као и понуди подршке и евентуалних сугестија и предлога по питању регулативе развоја нових услуга телекомуникација, развоја броадбанда, есервиса, као и свеукупне размене знања и искуства између две земље, наводе у ПКС.

 

Пословни форум Србија - Индија и билатерални сусрети српских и индијских компанија биће одржани у Палати Србија, Булевар Михајла Пупина 2, са почетком у 12,00 часова.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 15 септембар 2018 23:21
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија