Кућа Добрих Вести

Login

Паушалци – израчунајте сами порез

Оцените овај чланак
(1 Глас)

pauslaciporezzzzzСви паушалци, као и они који тек планирају да започну свој бизнис, од данас ће моћи на порталу www.jpd.rs да израчунају пореске обавезе за четири године унапред.

 

До сада то није био случај и ниие било јасног правила када пореска решења стижу, нити колики износ могу очекивати.

 

Илустративни калкулатор, који је развио НАЛЕД, у сарадњи са Пореском управом у оквиру Пројекта јавно-приватног дијалога за развој, који финансира УСАИД, представљен је на округлом столу, у Привредној комори Војводине.

 

На првом, од планриана четири округла стола, јавности ће бити представљено шта доноси Нацрт уредбе о паушалном опорезивању. За 117.000 паушалаца у Србији, промена доноси аутоматизацију процедура, смањење бирократије и већу предвидљивост у погледу утврђивања пореске обавезе.

 

"Почетници у пословању моћи ће електорнски да сазнају да ли имају паво да послују као паушалци и да, као постојећи рпедузетници, унапред израчунају висину пореза. Уместо аконтационог и коначног пореског решења, које је често каснило и дуже од шест месеци, у пореско сандуче електронски ће им стизати јединствено пореско решење за годину унапред", рекла је директорка за регулаторну реформу у НАЛЕД-у Јелена Бојовић.

 

Иницијативу за реформу паушалног опорезивања покренута је у септембру прошле године, када је НАЛЕД заједно са Удружењем за развој предузетништва.

 

Нацрт Уредбе, чије с еусвајање очекује у децембру, а ступа на снагу у јануару 2020. године, предвиђа, речено је на округлом столу, низ погодности за многе паушалце. У наредне три године пореске обавезе неће моћи да им буду повећане више од 10 одсто годишње, а бројним предузетницима биће смањене 30 одсто и више због нове формуле за обрачун пореза, која предвиђа објективно и лако проверљиве критеријуме уа утврђивање висине у односу на постојећи модел.

 

Предвиђено је и смањење пореске основице током прве три годдине пословања, као и основице за рпедузетнике млађе од 30 и старије од 55 година, за породиље, особе са инвалидитетом и особе код којих се јавила дужа болест. Уредба предвиђа да ће убудуће и аутомеханичари и рачуновође моћи да послују као паушалци.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 18 новембар 2019 09:32

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија