Кућа Добрих Вести

Login

Зона без нуклеарног оружја у Централној Азији

Оцените овај чланак
(2 гласова)

nukleus1

Наставак првог дела:

Казахстан је један од најнеуморнијих присталица свеобухватне забране нуклеарних проба. На предлог Казахстана, та и суседне земље Узбекистан, Таџикистан, Киргизија и Туркменистан су 2005. године, са нуклеарним силама договорили Зону слободну од нуклеарног оружја у Централној Азији.

 

Пет држава централне Азије се законски обавезало да не производе, тестирају или поседују нуклеарно оружје. Уз тај уговор је пет сталних чланица Савета безбедности УН – САД, Русија, Народна Република Кина, Велика Британија и Француска - потписало Протокол у којем се наводи да неће користити или претити да ће употребити нуклеарно оружје против чланица Зоне, чиме су им пружиле безбедносна уверавања. Зона без нуклеарног система у Централној Азији се понегде узима као модел за успостављање таквих подручја у другим деловима Азије.

 

Председник Назарбајев је 2009. покренуо иницијативу да 29. август буде проглашен Светским даном одрицања од нуклеарног оружја. На ту иницијативу је 2. децембра исте године усвојена резолуција Генералне скупштине УН. Резолуцију је спонзорисало 26 држава и њом је 29. август проглашен Међународним даном борбе против нуклеарних тестова. Тако су УН званично признале смелост Казахстана и његовог првог преседника Назарбајева, оценјују медији у тој земљи.

 

Од 2010. године се Међународни дан борбе против нуклеарних тестова сваке године обележава различитим догађањима широм света, укључујући конференције, изложбе, такмичења, публикације, предавања, итд. Циљ је да се човечанство подсети на тешке последице нуклеарних тестова и спречи њихово понављање у будућности. УН посвећују посебну пажњу овом дану.

 

Међународни пројекат „АТОМ“

 

                                              atomlogo           

У међувремену је Казахстан наставио да значајно доприноси глобалном процесу нуклеарног разоружања. У том смислу је у градовима Казахстана организовано више међународних конференција и форума.

 

На таквом скупу од 27-29. августа 2012. у Астани, Семеју и Курчатову председник Назарбајев је најавио покретање међународног пројекта „АТОМ“ (“Укидање тестирања: наша мисија”, “Abolish Testing: Our Mission”). Шеф државе је позвао учеснике конференције и све људе добре воље у свету да подрже Пројекат „АТОМ“. Назарбајев је још једном поручио да светска заједница треба што пре да развије и усвоји Универзалну декларацију о свету без нуклеарног оружја.

 

Циљ пројекта АТОМ је постизање стварних и трајних промена окупљањем људи широм света у борби за дефинитивно окончање тестирања нуклеарног оружја и, на крају, ослобађање света од нуклеарног оружја. У склопу Пројекта, сваки појединац на Земљи који се противи нуклеарном оружју може да потпише интернет петицију владама широм света позивајући на трајни прекид нуклеарних тестирања, постизање брзог ступања на снагу Свеобухватног уговора о забрани нуклеарног испитивања и тако предузме важан корак ка изграњи света без нуклеарне претње. Данас стотине хиљада људи широм света подржавају иницијативу за „Пројекат АТОМ“, који позива на заједничке глобалне напоре у борби за потпуни прекид нуклеарних испитивања и потпуно одрицање од нуклеарних оружје, наводе у Нур-Султану.

 

У новије време, 29. августа 2017, уз учешће председника Назарбајева и тадашњег генералног директора Међународне агенције за атомску енергију (IAEA) Јукија Аманоа, свечано је отворена банка IAEA за нискообогаћени уранијум (LEU) у Металуршком погону у Улби граду на истоку Казахстана. Обезбеђујући властиту територију за локацију Банке, Казахстан доприноси снажењу неширења оружја за масовно уништење и стварању потпуно новог механизма за гарантовано снабдевање LEU у земљама чланицама IAEA.

 

Иначе је Казахстан чланица свих главних међународних уговора на пољу нуклеарног разоружања и неширења. У Њујорку је 29. августа 2019, стални представник Казахстана при УН предао Секретаријату светске организације документ о ратификацији Уговора о забрани нуклеарног оружја (NPT), који представља нову реалност и нуклеарно оружје чини илегалним.

 

nukleo4

 

Уметник је почасни амбасадор АТОМ-а

 

Почасни амбасадор АТОМ (www. theatomproject.org) је Карипбек Кујуков, казахстански уметник који слика ногама и устима јер је рођен без руку пошто су његови родитељи били изложени нуклеарном зрачењу из Семипалатинска. Кујуков је рођен пре 52 године у селу 90 километара западно од Полигона.

 

Када се Кујуков родио, лекар је, видевши бебу без руку, саветовао оца, возача камиона, да сину убризга смртну ињекцију. Отац је то одбио. Старији брат и сестра Кујукова умрли су убрзо пошто су се родили.

 

„У мом суседству је било много деце без руку и ногу“, присетио се признати уметник у једном интервјуу. „Морао сам себе да убедим да имам среће јер сам бар могао да ходам.“

 

Кујуков је као младић волео да црта локалне пејзаже држећи оловку ножним прстима. По завршетку школе рачуноводства, са 20 година је постао пастир. У касном периоду Хладног рата, 1989. док је у Јапану и САД излагао своје слике о нуклеарним тестовима, придружио се кампањи за затварање нуклеарних полигона.

 

Данас је Кујуков, такође, познати активиста за сузбијање ширења оружја за масовно уништење. „Слике ми помажу да искажем бол и изразим свој поглед на свет као жртва нуклеарних испитивања и тако пробудим емоције људи“, казао је уметник.

 

Кујуков живи са седам година старијом сестром. Ножним прстима се креће и тапка по паметном телефону, док на Фејсбуку има око 3.000 пријатеља у земљи и иностранству.

 

                                                               nukleo44

 

Често Кујуков подсећа да су власти низа држава забраниле пушње на јавним местима јер оно штети човековом здрављу и људи следе закон. „Зашто онда не донети закон против нуклеарног оружја?” пита.

 

На питање шта жели да ради у следећем животу, Кујуков је одговорио: “Само желим да се родим са здравим телом. Надам се да смо последње жртве нуклеарног оружја. “

 

nuklearnooruje

 

Глобални анти-нуклеарни покрет

 

Затварање полигона Семипалатинск, одрицање од нуклеарног арсенала и следствене иницијативе председника Назарбајева за достизање света без нуклеарног оружја дали су снажан подстицај глобалном анти-нуклеарном покрету. Комбиновани напори присталица овог процеса довели су до ширења географских зона без нуклеарног оружја, укључујући Латинску Америку, Јужни Тихи океан, Југоисточну Азију, Африку и Централну Азију.

 

Актуелни председник Казахстана Касим-Јомарт Токајев, који је одлучни присталица глобалног нуклеарног разоружања, наставио је Назарбајевљеве антинуклеарне иницијативе. Председник Токајев је нагласио да је иницијатива Назарбајева за потпуно ослобађање света од нуклеарног оружја до 2045, већ стекла огроман број присталица, како међу политичким лидерима, тако и широм глобалне заједнице.

 

                                                     nukleos6666

 

 

Уочи 30. годишњице затварања нуклеарног покусног места Семипалатинск, председник Токајев је 2019. позвао светску заједницу да подржи одредбе Универзалне декларације о изградњи света без нуклеарног оружја, истичући да је то путоказ ка сигурнијој будућности. Напоменуо је да се Казахстан такође залаже за јачање сарадње између зона без нуклеарног оружја и доприноси стварању нових таквих подручја широм света.

 

(Наставља се)   

 

 


Последњи пут измењено петак, 04 септембар 2020 12:14

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија