Кућа Добрих Вести

Login

Мањи порез на плате, дизање лимита за паушални порез

Оцените овај чланак
(3 гласова)

dinkicБЕОГРАД- Одмах после првомајских празника Влада Србије ће предложити смањење пореза на зараде са 12 на 10 одсто, повећање доприноса за пензионо осигурање са 22 на 24 процента и подизање лимита за паушалне порезе са три на шест милиона динара.

"Циљ новог пакета пореских закона је да помогнемо, пре свега, занатлијама и малим и средњим предузећима да се додатно растерете. Планирамо подизање лимита за паушални порез са три на шест милиона динара, што ће олакшати живот занатлијама и предузетницима", рекао је Министар финансија и привреде Млађан Динкић за празнични број "Блица".

"Такође, ићи ћемо на растерећење привреде од око две милијарде динара на годишњем нивоу тако што ћемо смањити порез на зараде са 12 на 10 одсто и повећати неопорезовани износ дохотка са 8.700 на 11.000 динара", казао је министар финансија и привреде.

Истовремено, навео је он, повећаћемо допринос за пензионо осигурање са 22 на 24 одсто.

"Дакле, ефекат ове пореске реформе ће бити да ћемо појачати приход пензионог фонда с једне стране, смањити трансфере из буџета ка пензионом фонду, а истовремено растеретити привреду, јер дижемо неопорезовани износ дохотка", рекао је Динкић.

"Највеће растерећење ће имати они којима је најтеже, који тренутно исплаћују најмање плате", рекао је министар Динкић, наводећи да ће бити шест пореских закона који ће бити промењени.

Новине и за пољопривреднике

Влада ће покушати да помогне и пољопривредницима, посебно оним мањим, јер ће се укинути порез на катастарски приход и  обавезно плаћање доприноса за пензионо осигурање. То ће сада постати њихова добровољна ствар. Свако ће моћи да уплаћује колико жели и ако жели.

Покушаће се, такође, са спровођењем праведности код опорезивања изменама пореза на имовину. Биће уведен озбиљнији порез на правна лица (пр.аут - до сада је тај порез био наплаћиван на основу књиговодствене вредности).

Што се тиче грађана, приходи од капитала ће бити опорезивани, а праведност ће бити постигнута тако што ће већи порез плаћати они који имају више. Тако ће грађани - власници више од једне стамбене непокретности и више од пет хектара пољопривредног земљишта имати нешто већи порез од оних који имају мање.

Министар је најавио и да ће бити смањени намети на плате за ИТ индустрију, односно у индустрији софтвера. У ИТ сектору ће за чак једну трећину бити смањени доприноси, тако што ће бити укинута обавеза плаћања доприноса за здравствено осигурање, а држава ће за њих плаћати трошкове лечења, уколико до тих трошкова дође. Очекује се да све измене закона буду усвојене на Влади Србије већ у првој половини маја ове године.

                                                                                                                          Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 30 април 2013 16:34
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија