Кућа Добрих Вести

Login

Увек је прави тренутак за започињање бизниса

Оцените овај чланак
(2 гласова)

z1БЕОГРАД – Увек је прави тренутак да се започне посао, ако поседујемо енергију која нам је потребна и не треба одлагати покретање сопственог бизниса, једна је од порука жена предузетница која се могла чути на недавно одржаном округлом столу „Жене и предузетништво“.

У оквиру програма "Подели своје знање - Постани менторка”, одржан је округли сто на коме су учествовале жене предузетнице. Организована су два панела, први на тему економског оснаживања жена кроз предузетништво и други на тему социјалног предузетништва. Округлом столу су присуствовале учеснице програма, као и неке од менторки.
На питање модераторке колико им је образовање помогло у каријери све говорнице су се сложиле да је образовање веома важно. До сада се показало да су жене велики потенцијал, јер су спремне да носе терет и истрајније су. Све говорнице су се сложиле да је није лако бавити се предузетништвом, али да оно има и бројне предности.
Упитане за савет који би дале учесницама Програма менторства, говорнице су рекле да је важно да веровати у себе, чак и онда када средина шаље друге поруке. Немогуће је само оно што не желимо. Када буду биле у прилици, треба да запосле људе који најбоље знају свој посао и да се максимално труде да све раде с љубављу и осмехом.

Упорност и професионално усавршавање

На самом почетку, говорнице су представиле чиме се њихова предузећа баве.
Биљана Планић је савладала је многобројне препреке како би обезбедила егзистенцију својој породици и сада када има своју туристичку агенцију. Планић је од 2010. председница Удружења пословних жена.

Виолета Јовановић из НАЛЕД-А је посебно истакла своје ангажовање у Етно мрежи у којој је од 2005. године. Пројекат је покренут након што јој се обратила група жена из Кикинде које су остале без посла. Жене су се бавиле рукотворинама и преко Етно мреже обезбеђена им је правна и економска подршка.

Марина Миловић говорила је о свом предузећу који се бави производњом, откупом, прерадом и паковањем меда.Миловић је студирала у Италији и каже да је образовање које је тамо стекла уско специјализовано. Похвалила је српско средње образовање за које сматра да је свеобухватно, мада истиче да највише и константно учи уз посао који ради.

Биљана Јовановић је причала о предузећу које је основала пре 23 године, које је постало регионални лидер у својој категорији, а то је шивење гардеробе. Луна има између 350 и 400 укупно запослених од тога 90 одсто чине жене. Јовановић је као највеће признање у каријери истакла одлазак у Америку у оквиру Менторског програма у организацији Америчке амбасаде у Србији. Знање, енергија и ентузијазам који је тамо стекла много су јој значили и сада осећа потребу да пренесе то знање и искуство.
Говорнице су оцениле да је амбијент у коме делују, подједнако неповољан и за мушкарце и за жене. Закључиле су да жене које покушавају да покрену предузеће нису дискриминисане, али да се врло мало заправо охрабрују да то учине.

preddddddd

Самосталност у доношењу одлука

Биљана Јовановић каже да посебно задовољство причињава када знамо да сами доносимо одлуке и да држимо живот у својим рукама бавећи се предузетништвом. Каже да је увек прави тренутак да се започне посао,ако поседујемо енергију и да не треба одлагати покретање сопственог бизниса. Виолета Јовановиц је истакла да треба сви да имамо општи интерес у виду и да размишљамо о другима. Што се више привређује, већи је буџет и то доноси добробит целом друштву.
На тему Социјалног предузетништва говориле су Маргарета Кецман, директорка Креативно едукативног центра (КЕЦ), Ивана Станчић, координаторка Добре торбе и Аница Спасов, председница Удружења Наша кућа, а панел је модерирала Мирјана Шакић, самостална стручна сарадница ЕУ деска, Ерсте банка.
Кроз интерактивни разговор панелисткиње су говориле о својим социјалним предузећима, мотивацији, будућим плановима, потенцијалу социјалног предузетништва у Србији и препрекама на том путу.
Маргарета Кецман је говорила о својим почецима као балерина и околностима које су је довеле до тога да оснује КЕЦ, организацију која се бави радним ангажовањем, запошљавањем и заговарањем права на рад особа са интелектуалним потешкоћама. У жељи да свом животу да значај и помогне групи која је дискриминисана од стране друштва, Кецман сада води организацију која сарађује са 22 компаније и организације и доприноси социјалној инклузији људи са интелектуалним потешкоћама. Она је истакла да промовишући право на једнаке могућности учествовања у свим аспектима друштвеног живота, посебно у области рада, доприноси већој толеранцији и друштвеној кохезији.

Допринос локалној заједници

О резултату пројекта посвећеног економском оснаживању жена, социјалном предузећу Добра торба, са поносом је говорила Ивана Станчић. Добра торба, од зачетка идеје, није могла опстати без савремених бизнис модела и алата. Станчић је истакла да је, како би се на одржив начин решавала друштвена питања, неопходно повезивање бизниса и идеја социјалног предузетништва.
Аница Спасов је представила програме за запошљавање особа са тешкоћама у развоју Удружења Наша кућа, као и услугама “Кухиње на точковима”. Кроз програме запошљавања, с једне стране, може се особама са тешкоћама омогућити самосталан живот, а са друге стране, друштво се сензибилује и отвара према овој маргинализованој популацији. Кухиња на точковима обезбеђује укусне оброке направљене за здрав начин. Један од главних циљева пројекта је да се кроз примере добре праксе покаже да велики број оних које друштво види као радно и пословно неспособне, заправо могу да допринесу много локалној заједници.

Проблеми

Говорнице су се сложиле да “није проблем произвести, већ продати”, али и да компаније и организације све више пажње поклањају напорима да воде друштвено одговорно пословање и то виде као позитиван тренд.
Тренутно не постоје пре свега пореске олакшице за пословање ових предузећа, а законска регулатива радних надокнада за особе са потешкоћама отежава њихову инклузију у друштво и смањује њихове животне могућности. Говорнице су истакле да поред законске регулативе недостатак медијског интереса за ове теме знатно отежава комуникацију са друштвом и потенцијалним партнерима.
У закључку су поручиле да је социјално предузетништво ефикасан начин за решавања проблема друштва и стварање више друштвене вредности. Учесницама су поручиле да се упорност исплати, што свака од њихових животних прича и потврђује.
Округли сто је био одлична прилика за младе жене да унапреде постојеће и развију нова знања на тему предузетништва и социјалног предузетништва, стекну самопоуздање и осмеле за потенцијалне сопствене подухвате.

Извор: Кућа добрих вести/Европски покрет у Србији


Последњи пут измењено уторак, 06 мај 2014 16:53
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија