Кућа Добрих Вести

Login

Оснажити српско-француске привредне везе

Оцените овај чланак
(2 гласова)

komoraaaaa

 

БЕОГРАД - Србија је добро место за француске инвеститоре. Добре историјске везе две земље треба унапредити много јачом економском сарадњом, речено је на отварању Пословног форума у Палати Србија.


У оквиру званичне посете Мануела Валса, премијера Француске Србији, одржан је Пословни форум српских и француских привредника који су организовали Привредна комора Србије (ПКС), Удружење француских послодаваца (МЕДЕФ) и Француско-српска привредна комора.


Форум су отворила два премијера, а излагање о унапређењу економских односа Србије и Француске имао је Миливоје Милетић, вршилац дужности председника ПКС.


Укупна економска размена Србија и Француске прелази 700 милиона евра и да је српски извоз лане вредео 256,6 милиона евра, што је десетогодишњи максимум, док је увоз био више од 400 милиона евра, српски премијер је оценио да је Француска једна од првих земаља која је дошла у Србију после 2000. године и да су сви поносни на инвеститоре - Мишелин, Лафарж, Таркет.

 

С обзиром да су у Србији 502 предузећа у процесу приватизације, премијер је рекао да очекује веће учешће француских фирми у том процесу. У Србији тренутно послује 90 компанија из Француске које запошљавају 10.000 радника, а да се очекује да тај број достигне 20.000.


Премијер Француске Мануел Валс, рекао је да и чињеница да се Пословни форум одржава на почетку његове посете Србији показује колики значај Француска придаје економској сарадњи и указао да добре историјске везе између две земље сада морају да се унапреде много јачим економским везама.


„На вама, привредним субјектима је да обезбеде идеје, инвестиције и радна места“, рекао је Валс и додао да трговинска размена није на задовољавајућем нову али напредује.


Меморандум о изградњи метроа


Званичници Србије и Француске првог дана посете француског премијера Србији, потписали су шест споразума. Премијери Србије и Француске и градоначелник Београда Синиша Мали потписали су Меморандум о разумевању о градњи метроа у Београду.


Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, председник компаније „Ванси аеропор“ и генерални директор аеродрома „Никола Тесла“ Саша Влаисављевић потписали су Меморандум о разумевању о развоју међународних аеродрома у Србији.


Директор Дирекције за стратегију и инвестиције Милош Стојановић и директор компаније „Шнајдер електрик Србија“ потписали су Писмо о намерама између јавних предузећа „Електропривреда Србије“ и „Шнајдер електрик“.


Министар за рад, запошљавање , борачка и социјална питања Александар Вулин и амбасадорка Француске у Београду Кристин Моро потписали су Споразум између двеју влада о социјалној сигурности. Министарка Михајловић и амбасадорка Моро потписали су Споразум у области саобраћаја и инфраструктуре, а министар привреде Жељко Сертић и генерални директор француске Агенције за техничку подршку Ањес Арсије Споразум о техничкој сарадњи у области јавно-приватног партнерства.

 

У привредној делегацији Француске која прати премијера Валса налази се 35 директора француских компанија.


Француска подршка развоју ЈПП у Србији


Помоћ локалним самоуправама да побољшају инфраструктуру и унапреде квалитет услуга. Велики потенцијал у енергетици, екологији, саобраћају, рециклажној индустрији, управљању отпадним водама, изградњи инфраструктуре.


Француске компаније спремне су да учествују у пројектима јавно-приватног партнерства (ЈПП) у Србији и подрже локалне самоуправе да кроз тај инвестициони модел побољшају инфраструктуру и унапреде квалитет услуга. Велики је потенцијал за пројекте ЈПП у области енергетике, екологије, саобраћаја, рециклажној индустрији, управљању отпадним водама, изградњи инфраструктурних објеката, оцењено је на Годишњем српско-француском ЈПП самиту „Француска искуства у српским условима“ који је одржан у Привредној комори Србије (ПКС).


Србија је земља која пружа пуно инвестиционих могућности, а подршка Француске на пољу развоја ЈПП, омогућиће покретање великих инфраструктурних пројеката. Пројекти ЈПП у Србији су у повоју, а Француска искуства на том пољу, дужа од два века, биће нам драгоцена, рекао је Миливоје Милетић, вршилац дужности председника ПКС.


У Француској су три четвртине уговора о ЈПП закључиле локалне самоуправе. Око половине пројеката реализовано је у области локалних услуга - третман отпадних вода, сакупљање отпада, улично осветљење и друго... Сваки шести уговор је закључен за изградњу школа, путева и болница, а око 15 одсто ЈПП пројеката употребљено је за изградњу стадиона, базена и позоришта, као и телекомуникациону инфраструктуру.
ЈПП партнерства унапредиће привредну активност у Србији и сарадњу са француским привредницима, а у разматрању пројеката посебна пажња биће посвећена управљању отпадом и грејању, истакао је Милетић и подсетио да је Закон о јавно-приватном партнерству усвојен 2012.


Потребне подземне гараже и пет фабрика за прераду отпадних вода


Београд на води биће најзначајнији пројекат у региону у наредном периоду, вредан 3,6 милијарди евра, рекао је Синиша Мали градоначелник Београда и позвао заинтересоване француске компаније се укључе у изградњу. Београду је преко потребна широка мрежа метроа у наредним деценијама, а до краја трећег квартала 2015. године српска престоница имаће план интегрисаног развоја јавног превоза. И пројекат депоније Винча, вредан око 300 милиона евра, требало би да се реализује у наредној години по принципу ЈПП, а српској престоници, казао је Мали, потребно је 16 подземних гаража од чега су планови за четири већ спремни. Припремљени су планови за подземне гараже код Студентског трга, Скупштине Србије, Ђерам пијаце и Скерлићеве улице. У Београду, према речима градоначелника, треба уложити више од милијарду евра у изградњу пет фабрика за прераду отпадних вода, а инвестиције су неопходне и у пројекте унапређења енергетске ефикасности. Не мање значајан пројекат је проширење капацитета Аеродрома Никола Тесла.


О финансијског подршци пројектима ЈПП, на скупу у ПКС, говорили су представници водећих европских и светских финансијских институција. Матео Патроне, директор канцеларије Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у Србији навео је да је та банка у Србији до сада уложила око три милијарде долара у различите пројекте путне инфраструктуре, управљања отпадом, водама, паркинзима. ЕБРД се бави и финансирањем ЈПП пројеката и Србији може понудити и техничку помоћ у облику грантова, помоћ за приватне оператере и разне обуке, зајмове и друге инструменте подршке.
Андреас Беикос, регионални директор Европске инвестиционе банке указао је да Србија има добар законодавни оквир за реализацију пројеката ЈПП, али да треба радити на њиховој примени и јачању институционалних капацитета.


Бернард Атлан, виши саветник Међународне финансијске корпорације сматра да би влада требало да ради на привлачењу приватног сектора да улаже у услуге од јавног интереса, кроз модел ЈПП, као што су водовод, канализација и паркинг.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 07 новембар 2014 23:04
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија