Кућа Добрих Вести

Login

Српски стартапи осигурали 9,5 милиона евра инвестиција у 2014. години

Оцените овај чланак
(2 гласова)

trendddddБЕОГРАД – Од када је стартап екосистем кренуо да се развиј и у Србији, технолошке компаније у 2014. годни обезбедиле су рекордних 9.470.262 евра иностраних и домаћих инвестиција.


Нетокрација, познати пословни ИТ портал, већ више од пола деценије прати различите стартапе – њихове велике и мале успехе. Кумулативно знање и информације, овога пута решио је да преточи у истраживање где су на једном месту окупљени сви стартапи који су током 2014. године осигурали инвестицију.


Према том истраживању док се највећи број инвестиција приписује Фонду за иновациону делатност који је у стартап компаније уложио 1,3 милиона евра, те бугарском акцелератору Елевен који је инвестирао 745.000 евра, готово половина укупне вредности инвестиција приписује се само једној компанији – Seven Bridges Genomics са седиштем у Београду и Бостану, која је осигурала уговор вредан 5.125.940 евра од једне истраживачке институције – The National Cancer Institute, за развој револуционарне платформе за истраживање рака.


Свакако највећи број инвестиција јесте заправо seed капитал, али неколико је домаћих компанија које су успеле да осигурају и знатно веће износе за додатно убрзање свог раста. Поред компаније SB Genomics, у топ три инвестиције ушли су и Mainframe 2 са 1,9 милиона евра инвестиција од фонда Columbus Nova Technology Partners, те TruckTrack који је у претходној години осигурао 260.000 евра за развој софтвера који настоји да олакша управљање малим и средњим компанијама из области камионског превоза.


Највећи број иностраних инвестиција из Бугарске


Eleven је у 2013. години стандардну почетну инвестицију од 25.000 евра, коју даје стартапима примљеним у свој акцеларијски програм, доделио компанијама Yanado, Cyber City, BookABoat, Content360, Farmia и Data Maid. Само у претходној години овај фонд је уложио 745.000 евра у српске технолошке компаније, док укупна сума коју је бугарски фонд инвестирао у Србију износи 1.035.000 евра.


Када се говори о државној потпори, истраживање је показало да је Фонда за иновациону делатност доделио ове године 1,3 милиона евра бесповратних средстава за потребе дванаест технолошких компанија на подручју Србије. У поређењу са претходним циклусом инвестирања тј. 2013. годином, укупна цифра кроз програм финансирања и суфинансирања мања је за 830.000 евра, а самим тим и број пројеката који су добили инвестицију. Како кажу из овог фонда, прва фаза инвестирања за коју је било преодређено шест милиона евра завршена је након што су подељена сва бесповратна средства из фонда, а ускоро најављују и нове пројекте финансирања и суфинансирања.


Српски технолошки стартапи прикупили су свеукупно 9.470.262 евра иностраних и домаћих инвестиција, стављајући ову државу на треће место иза Хрватскеса 21.156.023 евра и Словеније са рекордних 60.855.500 евра прикупљених инвестиција.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 28 март 2015 16:31
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија