Кућа Добрих Вести

Login

Oтворен пољопривредни сајам: Држава ће унапредити систем подстицаја

Оцените овај чланак
(7 гласова)

vujovicБЕОГРАД – Аграр је најважнији ресурс наше земље а држава је спремна да уради свој део посла, да комплетира инфраструктуру, унапреди систем подстицаја у пољопривреди и прелазак са старе екстензивне производње на производњу производа са додатом вредношћу, поручио је отварајући Међународни пољопривредни сајам Министар финансија Душан Вујовић.


Он је приликком јучерашњег отварања рекао да сајам представља европски важну манифестацију на којој се окупљају људи који знају колика је важност пољопривреде.


"Здрава храна је нешто што јесте и што ће бити најважније у наредним деценијама, а ми имамо прилику да је производимо и испоручујемо", рекао је Вујовић.


"Најважније је да пољопривредним произвођачима пружимо могућност да производе, а инвеститорима којих је велики број и овде на сајму да омогућимо да улажу у Србију", истакао је Вујовић.


Вујовић каже да је импресиониран бројем и озбиљношћу излагача на сајму, посебно бројем излагача са простора бивше СФРЈ, али и њиховом спремношћу за сарадњу.


Министар је рекао да је имао прилику да се увери да се Србији нуди знање у пољопривреди, а да је у разговору са некоилко излагача видео да постоји могућност и проширења инвестирања у српску пољопривреду.

ljudiiii

 

Суфицит од милијарду евра


Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић је подсетила да је српски аграр у спољнотрговинској размени прошле године остварио суфицит од милијарду евра.


„Међутим, обим наше призводње за многе пољоривредне производе често није довољан да би се сигурније позиционирали на великим тржиштима упркос напору и оствареним резултатима Владе и Министарства када је реч о отварању врата великих и важних тржишта хране. Стога је важан задатак свих повећање приноса“, оцена је министарке Богосављевић Бошковић.


Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, на отварању, пожелео је добродошлицу свим излагачима и госитима 82.међународног пољоривредног сајма.


„Сваки пут, из године у годину, ми на овим сусретима оптимизујемо шансе за развој и идемо путем напретка. Управо је овај Сајам, у том смислу битан, јер окупља највеће стручњаке и најбоље привреднике и пољопривреднике из целог света“, нагласио је Вучевић.


Први пут ће се представити и предузеће „Ал Дахра“ из УАЕ


У име Италије, овогодишњег пријаитеља и земље партнера наредног Пољопривредниго сајма гостима и излагачима обратио се Ђовани Мафода, директор београдске канцеларије Италијанске агенције за спољну трговину, која је организовала колективни наступ италијанских фирми.


Генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић је рекао да се на овогодишњем Међународном пољопривредном сајму налази више од 1.500 излагача који представљају производе и услуге из више од 60 земаља света. Ту је и седам колективних изложби из Аустрије, Хрватске, Холандије, Италије, Кине , Мађарске и Републике Српске. Први пут ће се представити компанија „Ал Дахра“ из Уједињених арапских емирата, која је у свету један од највећих агро-бизнис компанија. Цветковић је указао и на највећу излужбу пољоривредне механизације и националну изложбу стоке, те изложбу органских производа и производа са ознаком географског порекла.


„Сматрамо да смо и ове године успели да потврдимо репутацију једног од најзначајнијих пољопривредних сајмова у централној и југоисточној Европи“, закључио је директор Цветковић.

kraveeee

 

Данас је Породични дан


Родитељи са децом до 16 година, колико год да их имају, данас могу да посете 82. међународни пољопривредни сајам са једном купљеном улазницом која кошта 500 динара.
У халама и на отвореном простору Новосадског сајма, поред изложбе пољоривредне механизације, као и највеће Националне изложбе сточарства, посетиоце очекују Изложба органске производње, Изложба производа са ознакама географског порекла, Гастро Кутак.
Ту су и атракције - Трактормерс, Драган - бик од 2200 килограма, којег (не баш у стопу) прати Кокан са 1300 кг.


Другог дана Пољопривредног сајма, представиће се и такмичари у вожњи запрега. Најбољи српски запрегари одмериће вештине у вожњи: једнопрега, двопрега и четворопрега, а у лепоти племенитих животиња љубитељи коња могу уживати свакодневно у Хали 15 Новосадског сајма.


Радно време Сајма је од 9 до 15 часова.


Пријатељ Сајма је Италија. Дародавац у Поклон-игри је Агропанонка МТЗ Финке, која је за најсрећнијег посетиоца са купљеном улазницом обезбедила изузетан дар - трактор „беларус 320“. Генарални спонзор Компанија Генерали осигурање Србија ће поклонити осигурање за трактор, а поклоне за посетиоце је спремио и Спонзор Пољопривредног сајма - Институт за ратарство и повртарство Нови Сад.


Детаљан програм пословних и стручних активности погледајте ОВДЕ.

 

Кућа добрих вести




Последњи пут измењено недеља, 10 мај 2015 14:07
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија