Кућа Добрих Вести

Login

Инвестиција у некретнине исплативија од штедње

Оцените овај чланак
(2 гласова)

kucastednjaaaaaИнвестиција у некретнине је својеврстан мини бизнис, јер захтева одређени ангажман са ваше стране, за разлику од штедње у банци где само чекате да вам истекне период орочења.

 

Тренутна ситуација на тржишту је таква да је већа зарада приликом рентирања некретнине него штедња у банци.

 

Понуде банкарских камата на штедњу у еврима су симболичне па је тако највећи износ који можете добити камата од 1,53 одсто за период орочења од годину дана.

 

Камате на штедњу у еврима су ниже за скоро 1,07 одсто у односу на прошлогодишње када је највећа камата износила 2,60 одсто на орочену штедњу од годину дана.

 

Инвестиција у некретнине је у овом тренутку исплативија за оне који планирају да штеде у иностраној валути, преноси портал "Каматица".

 

Уколико сте спремни на додатан ангажман рачуница је једноставна.

 

Уколико поседујете уштеђевину од 50.000 евра коју намеравате да орочите у банци по тренутно најбољој каматној стопи од 1,53 одсто на период од годину дана, укупан приход од камате износи 765 евра, али уколико исти тај износ уложите у некретнину коју притом рентирате по минималној цени од 100 евра месечно ваш приход на годишњем нивоу ће износити 1.200 евра.

 

У ову рачуницу треба унети и трошкове пореза, то је порез на приходе од непокретности који се плаћа по стопи од 20 одсто на приходе које порески обвезник оствари издавањем у закуп или подзакуп непокретности, па је ваша нето добит у овом случају 960 евра.

 

Да бисте тај износ добили улагањем у банку, каматна стопа на орочену штедњу би требало да је минимум 2,20 одсто на годишњем нивоу. Улагање у некретнине је ове године и више него исплативо, док је претходних година то ипак била штедња у банци.

 

Како банкари прогнозирају, каматне стопе на штедњу у наредном периоду неће расти, напротив могуће је да камате на орочену штедњу у еврима падну и испод један одсто, па ће инвестиција у некретнине бити исплативија и у наредном периоду.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 13 октобар 2015 22:43
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија