Кућа Добрих Вести

Login

Данас је почео "Belgrade Venture Forum"

Оцените овај чланак
(4 гласова)

glavnakaciБЕОГРАД – Највећи форум инвестиција и иновација на Балкану „Belgrade Venture Forum“ почео је данас и трајаће до 14. новембра.


Форум је посвећен промоцији предузетништва и инвестиција у иновативне компаније и идеје, а овогодишњи, четврти, одржаће се у београдском хотелу "Kraun Plaza".


Како је речено, инвеститори који ће присуствовати форуму управљају фондовима вредним више од милијарду евра и спремни су да улажу, како у компаније које имају већ готове пројекте тако и у добре, али још увек не развијене идеје.


Вредност инвестиција може бити од 25.000 до чак милион евра по пројекту, речено је конференцији.


Отварању Форума присуствовало више државних званичника међу којима и министар привреде Жељко Сертић који је најавио да ће Влада Србије 2016. годину прогласити годином предузетништва.


У наредној години донеће се законски оквир који ће олакшати реализацију пројеката који се баве финансирањем малих и средњих предузећа, најавио је министар. Он је нагласио да Форум представља пионирски покушај да се помогне малим перспективним компанијама да на другачији начин од класичног банкарског финансирања обезбеде средства за раст и развој.


Поред институционалне, промотивне и макроекономске подршке, коју свакако уживају када су у питању активности Владе, ресорно министарство и ПКС, наши млади људи изненађују унапређењем својих иновација за које нису добили адекватна средства за њихов развој, производњу и њихову промоцију у свету, рекао је Мирослав Милетић, потпредседник ПКС.

belgrade12

 

Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије, нагласио је да је Привредна комора Србије институционални партнер, јер жели да буде организација која обраћа пажњу, улаже и пружа своју подршку иновативним технологијама, пословним решењима и проналаску инвестиција за иновативне компаније.


“Оно што је посебан квалитет овог скупа јесте да ће око 30 одабраних иновативних компанија имати прилику да директно пред инвеститорима представе своје пројекте, чиме отварају себи могућност да дођу до инвестиционог капитал”, рекао је Чадеж


Привредна комора Србије је, иначе, институционални партнер „Belgrade Venture Foruma“

gotovo

 

На Форуму је учествовао и Горан Весић, градски менаџер који је истакао да је Форум важан за Београд јер смо у озбиљној регионалној конкуренцији са другим главним градовима на Балкану, рекао је Горан Весић, градски менаџер и нагласио да Београд жели да се развија као центар регионалног предузетништва и иновација и централно место за окупљање свих заинтересованих инвеститора.


Градски менаџер је појаснио да ће се Град Београд на форуму представити са два панела, Београд грађанин инспектор и Београд активни грађанин.
"Београд грађанин инспектор омогућава грађанима да преко својих мобилних телефона, друштвених мрежа у сваком тренутку могу да пријве комунални проблем који ће одмах бити достављен ономе ко може да реагује на то и да грађанин одмах добије поваратну информацију шта смо урадили и шта планирамо да урадимо тим поводом", појаснио је Весић.


Александар Бјелић, члан УО „Belgrade Venture Foruma“ најавио је учешће Дејвида Голдсмита, светски познатог стручњака у leadershipu који ради персонал coaching са извршним директорима највећих светских компанијама и Дика Лија, који је направио познату консултатнстку фирму која се бави унапређењем иновација на основу Blue Ocean стратегије. На Форуму компаније могу да пронађу капитал али и да од познатих стручњака чују савете шта да имплементирају у својим компанијама, нагласио је Бјелић.


Start-up предузећа из Србије и региона имају web, mobile, IoT и агротехнолошке пројекте имају могућност да директно од инвеститора сазнају како да аплицирају за пројекте за које се планира улагање до 40 милиона евра.


Јуре Микуж и Јан Коблер из "SouthCentral Ventures” једног од највећих фондова за подршку даљем развоју предузећа биће такође говорници на „Belgrade venture forumu“.


Овај фонд, који од септембра има канцеларију у Београду усмерен је на технолошке стартапе и то на na web, mobile, IoT и агротехнолошке пројекте, при чему планирају да инвестирају од 500.000 до чак два милиона евра по пројекту.


Посебно важно је да фонд има предвиђен капитал од око 1,5 милиона евра и за пројекте који још увек нису зрели за већу инвестицију али имају потенцијал.


За четири године „Belgrad Venture Forum” je израстао у највећи скуп овог типа у региону, кроз који је до сада прошло више од 1.300 учесника, 160 говорника, презентера и предавача, одржано 150 сати предавања, презентација и дискусија, више од 200 посредничких састанака и више од 100 улагача у start up компаније и добре идеје.


Овај форум организује удружење “Serbian Venture Network” у сарадњи са Привредном комором Србије и Скупштином Београда, уз подршку Министарства привреде, Министарства омладине и спорта и Министарства рударства и енергетике.

 

Извор: Кућа добрих вести/Беоинфо


Последњи пут измењено четвртак, 12 новембар 2015 21:45
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија