Кућа Добрих Вести

Login

Сајам етно хране и пића

Оцените овај чланак
(2 гласова)

etnohrana12323244БЕОГРАД – Сајам етно хране и пића је елитна и највећа регионална смотра произвођача традиционалних производа намењених тржишту и одржаће се од 25. до 28. новембра на Београдском сајму.


О значају, улози и дометима ове сајамске манифестације говори и чињеница да су њени покровитељи Министарство пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије и Град Београд, а суорганизатори Привредна комора Србије и Привредна комора Београда, објавио је Београдски сајам. 


Ове године најављено је учешће више од 450 домаћих и иностраних произвођача хране и пића, припреманих по традиционалним рецептима и на тради­ци­она­лан начин, из Србије и иностранства.


Сајамска понуда подразумева више од 2000 различитих производа карактеристичних за ужа географска подручја, најчешће ручне израде и од органски гајених сировина, који се праве по посебној рецептури и у ограниченој количини за тржиште ("национални специјалитети").


Један од циљева ове сајамске манифестације јесте афирмација традиционалних производа као прворазредног тржишног и извозног артикла и незаобилазног елемента туристичке понуде. Ради се о производима са заштићеним географским пореклом или онима чија се заштита препоручује, попут лесковачког ајвара, качарског меда, хомољског меда, дуван чварака, футошког купуса, пиротских пегланих кобасица, вурде, спрже, па чак и препеличијих јаја, те џемова, слатка, киселе зимнице, сувомеснатих специјалитета, млеч­них производа, козјих сирева, меда, чајних мешавина, сушеног воћа, пекарских производа, вина, ракија...


Пословни императив Сајма етно хране и пића, садржан и у радном слогану "Утемељење робне марке етно производа", јесте, пре свега, едукација произвођача у контексту брендирања традиционалних производа кроз унапређење производа и начина њиховог представљања и проналажење нових начина продаје и нових тржишта.

 

Циљ је да се овај значајан део етно и културне баштине приближи и препоручи потенцијалним купцима - власницима трговинских радњи, ресторана, хотела, великих трговинских ланаца, њиховим набављачима, дистрибутерима, извозницима, професионалним гастрономима, посебно купцима из иностранства... да се ангажују инвеститори за производњу, амбалажу и пласман етно производа, едукују произвођачи из области стандардизације, упознавања тржишта са специфичним производима и промоције етно хране и пића и традиционалног начина припремања прехрамбених производа као дела културног идентитета народа.


И стручни пратећи програм Сајма етно хране и пића конципиран је тако да системски подржава заштиту географског порекла, рецептуре, увођење система квалитета, правну заштиту, унапређење паковања и метода продаје и друге облике промоције најквалитетнијих производа и произвођача.

Већ по традицији, сајам ће бити додатно оплеменити Изложба рукотворина, а последњи дан (28. новембар) обележиће такође традиционална - Ревија торти у организацији часописа"Моја практика".


Сајам ће бити отворен сваког дана од 10 до 19 часова, последњег дана до 17 часова.


За пословне посетиоце улаз је бесплатан, уз попуњавање регистрационог листа, а за остале заинтересоване грађане улазница кошта 250 динара, за групне посете 150 динара.


Цена паркинга је 100 динара по сату.

Више информација о Сајму можете наћи на сајтовима www.etnohip.rs и www.sajam.rs

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 18 новембар 2015 20:40
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија