Кућа Добрих Вести

Login

Самит државника у Суђоу

Оцените овај чланак
(3 гласова)

hju2Четврти самит државника Народне Републике Кине и земаља Централне и Источне Европе (ЗЦИЕ) биће одржан у уторак и среду у граду Суђоу на истоку Кине, који због многих водених канала и камених мостова називају “Венецијом Истока”.

 

У Суђоу, насталом пре 2.500 година, а данас међу најразвијенијим и најпросперитетнијим градовима у другој највећој светској економској сили, државници 17 земаља ће разговарати о стратешком развоју узајамних економских односа и сарадњи на добробит свих, поручили су домаћини.


Самит државника у Суђоу је најважнији скуп ове године у оквиру сарадње НР Кине и ЗЦИЕ. Домаћини оцењују да ће састанак бити значајан за постојане, уравнотежене и свеобухватне односе између Кине И Европе, те да ће положити још чвршћу основу за будући развој.


На самиту у Суђоу ће учестовати кинески премијер Ли Кећијанг и државници 16 ЗЦИЕ, међу њима и премијер Србије Аклександар Вучић. Са учесницима самита ће се у Пекингу срести и председник Кине Ши Ђинпинг.
Премијер Ли ће учествовати на састанку за округлим столом "16+1", а одржатаће и говор на отварању економског и трговинсског форума. Очекује се да на форуму учествује око 1.000 кинеских и пословних људи из ЗЦИЕ.


Србија је прошлог децембра била домаћин самита Кине и ЗЦИЕ, за које у Пекингу истичу да су стари пријатељи који су одолели искушењима времена, а сада су партнери окренути ка будућности. Уочи самита у Суђоу је заменик кинеског министра спољних послова Ванг Ћао оценио да је механизам састанака “16+1” покренут 2012. на самиту у Варшави, помогао продубљивању традиционалног пријатељства, јачању узајамно корисне сарадње и унапређењу односа између Кине и Европе.

 

                             ambasadorkina

 

Протекле три године су у процесу сарадње у формату „1+16“ остварени значајни резултати. То је јединствена оцена високог кинеског функционера, државног саветника, а претходно министра спољних послова Јанг Ђечија, амбасадорке задужене за ту сарадњу Хуо Јуђен и других званичника Министарства спољних послова у Пекингу. Такво мишљење званичника Пекинга имала је прилику да чује група новинара из региона за које је кинески Секретаријат за сарадњу са ЗЦИЕ организовао студијско путовање, као део активности на примени Београдских смерница.


Државни саветник Ђечи је изјавио током Првог инвестиционо-трговинског ЕXПО Кине и ЗЦИЕ прошлог јуна у граду Нингбо на истоку Кине, да све стране треба да прошире сарадњу ради изградње интегрисане платформе за узајамну економску и културну комуникацију. Све стране требало би да прошире сарадњу како би ЕXПО у Нингбоу постао “битна економска и комуникациона платформа за билатералне компаније”, оценио је Ђећи.


Амбасадорка Хуо


Амбасадорка Хуо је у интервјуу за ,,Кућу добрих вести" изјавила како је НР Кина нашла заједничке тачке сарадње са сваком од ЗЦИЕ. Та сарадња обухвата, не само узајамне инвестиције, образовање, или област инфраструктуре, већ и низ других, попут културе, здравства, пољопривреде ...


Хуо је указала да је један од основних циљева сарадње “1+16” повећање извоза из ЗЦИЕ, како би трговинска размена била уравнотежена. Наиме, многе ЗЦИЕ, међу њима и Србија, имају дефицит у билатералној трговини са НР Кином.


Даље, упркос традиционалном пријатељству Кине и ЗЦИЕ, у Пекингу постоји уверење да међу њиховим народима не постоји знање једних о другима. “Даље узајамно упознавање има различите видове, остварује се кроз туризам, образовање, информисање, размену људи, и тд. У Кини постоји изрека, боље је једном видети него 100 пута чути,” казала је амбасадорка.


По Хуо, треба, такође, повећати узајамне инвестиције, као и сарадњу у области градње инфраструктуре. “ЗЦИЕ су веома заинтересоване за сарадњу у овој области, а предузећа из НР Кине после неколико деценија убрзаног развоја земље, имају пуно искуства и одговарајућа знања у градњи инфраструктуре,” рекла је кинеска званичница.

 

                           hju1

 

 

Хуо је изнела како је НР Кина је чврсто уверена да сарадња „16+1“ има добру будућност. При томе, треба истовремено радити како на великим тако и на низу малих пројеката у тој сарадњи.


“Чврст основ за сарадњу НР Кине и Ваших земаља је и да ЗЦИЕ уживају у стабилности. Тада ће и стране компаније бити уверене да могу да улажу. Најважнији је континуитет,” поручила је амбасадорка НР Кине.
Хуо у непосредној будућности очекује реализацију свих 12 мера са самита у Варшави 2012, као и двеју смерница донетих на потоњим састанцима на врху у Букурешту и Београду. Те документе о узајамној сарадњи су премијери НР Кине Вен Ђиабао и Ли Кећијанг потписали са колегама из ЗЦИЕ.


„Народи НР Кине и ЗЦИЕ треба ‘на својој кожи’ да осете испуњење свега што су лидери договорили. Када се у будућности људи буду возили новим аутопутем или у возу који се креће брзином од 160 до 200 километара на сат, онда ће они бити сретни и задовољни,“ истакла је амбасадорка.


Амбасадорка Хуа је приметила и да су ових дана Кинези веома заинтересовани да путују у иностранство. „У наредних пет година у иностранство ће ићи 500 милиона Кинеза. Да само један промил од тог броја дође у Вашу земљу то ће бити велико остварење. Но, за то треба ублажити и визни режим,“ закључила је у интервјуу амбасадорка НР Кине.                        

     

Саветник Ванг


На завршном састанку са новинарима, у Државној гостинској вили Дијаојутај у Пекингу, Ванг Венганг, саветник у Оделењу за европска питања Министарства спољних послова је сажимајући достигнућа у сарадњи из оквира „16+1“ истакао да је, прво, на политичком плану, ојачано узајамно поверење. Сваке године су одржавани самити лидера који су оформили важну платформу за заједничко планирање сарадње између НР Кине и ЗЦИЕ, али и појединачних билатералних односа.


Такође, установљени су механизми и платформе који су значили умрежавање. Свих 16 ЗЦИЕ су именовале националне координаторе ради сарадње са Секретаријатом у Пекингу. Такође су организовани удружења и форуми, на локалном, нивоу провинција, те лидера држава, као и министара туризма, образовања и других сектора. Организовано је и удружење за промоцију улагања.


До сада су кинеска предузећа уложила преко пет милијарди долара у ЗЦИЕ, док је из ових инвестирано више од 1,1 милијарди долара у НР Кину. Током 2014. је трговинска размена између НР Кине и 16 ЗЦИЕ изнела 60,2 милијарде долара. „Ширење индустријске сарадње ‘16+1’ ће представљати додатно јачање веза између НР Кине и ЗЦИЕ,” указао је Ванг.


Ванг је навео и да је остварен напредак и у контактима између грађана НР Кине и ЗЦИЕ. Дијалог о образовној политици између НР Кине и ЗЦИЕ, размена мишљења између представника стратешких института, те конференције о туризму, су механизми који су унапредили и обогатили контакте између грађана 17 земаља, рекао је он.


По Вангу, сарадња у формату „16+1“ је постала важна платформа за НР Кину и ЗЦИЕ у јачању узајамних веза и истовремено унапређује пријатељство и развија односе између те државе и Европе уопште. „Званични Пекинг је увек наглашавао како је јачање веза између НР Кине и ЗЦИЕ важан елемент сарадње наше земље са другим деловима Европе,“ истакао је Ванг.


“Свеобухватно стратешко партнерство (ССП) између НР Кине и Европске уније сада је веома изражено. Ми верујемо да ће развој ССП између НР Кине и ЕУ представљати значајан подстицај за сарадњу у оквиру „16+1“ и да ће је унапредити,” Вангово је мишљење.


Ванг је оценио да ће четврти самит државника у Суђоу бити „важан корак у спровођењу Београдских смерница”. Званичник је указао како средњорочна стратегија за сарадњу Кине и ЗЦИЕ, један од докумената самкита, „треба да обухвати сва поља и да постакне свеобухватан развој,“ казао је Ванг.
По Вангу, треба, такође, радити на питањима од заједничког интереса, сарадњи у пољопривреди, директном авио транспорту, проширењу и осавремењивању логистичких центара, изградњи индустријских паркова.

 

„Треба да покренемо сарадњу на пољима попут енергетике, науке и технологије, образовања, размене људи, културе и инфраструктуре. Треба да унапредимо наше усклађивање и планирање како би повезали наше билатералне пројекте да би имали конкретне и брже ефекте,“ поручио је Ванг.

 

                     hju3 

                            

 

Чен Гуокуо, заменик Генералног директора Оделења за европска питања Министарства спољних послова је подсетио овог извештача да је Кина, на почетку реформи 1980-тих, проучавала искуства ондашње Југославије. „Сећамо се Југославије и по филмовима 'Валтер брани Сарајево' и 'Мост' („Неретва“),“ казао је Чен.


Чен је навео да су од 2000-тих, са Србијом настављени односи пријатељства и поверења. Истакао је да су премијери Ли и Александар Вучић привржени осавремењивању железничке пруге Београд-Будимпешта коју треба да раде кинеске компаније. Треба приступити реализацији свега што су премијери договорили током сусрета 2014. у Пекингу и Београду, закључио је Чен.


„Остварен је велики напредак у сарадњи на великим пројектима као што је савремена пруга између Мађарске и Србије те јужне Европе, тзв. копнено-поморски експрес,“ навео је саветник Ванг. По њему, модернизација железничке пруге између Мађарске и Србије, биће основа за копнено и морско повезивање Кине и Европе.


„У питању је први транснационални пројекат у оквиру процеса ‘1+16’ и у том смислу има велики демонстрациони ефекат. Кина жели да настави у том правцу како би биле искоришћене креативне могућности да би се дошло до нових важних и делотворних пројеката,“ истакао је званичник.

По амбасадорки Хуо, сарадња „16+1“ има перспективу пошто се ЗЦИЕ географски уклапају у „Један појас, један пут“, концепт економског повезивања НР Кине са другим земљама Азије, Европе и Средњег и Блиског Истока те Источне Африке. Веома амбициозни концепт познат и као нови копнени и поморски Путеви свиле, је, по амбасадорки “додатна платформа за сарадњу НР Кине и 16 ЗЦИЕ.”
По Вангу, иницијатива председника Шиа за „Један појас, један пут“ ће значити велико убрзање сарадње у оквиру формата „16+1“. „Догод будемо повезивали сарадњу НР Кине и ЗЦИЕ са иницијативом ‘Појас и пут’ наша кооперација ће имати велике могућности,” казао је тај званичник.

“Видети значи веровати,” навела је још једну кинеску изреку амбасадорка Хуо. По њој, битно је што су новинари били на студијском путовању у Кини како би својим очима види развој ситуације у тој земљи, продубили знања о њој, као и о сарадњи између ње и ЗЦИЕ.


Саветник Венг је изнео да су током 10 дана гости имали веома садржајан програм, путовали су од југа ка северу треће најпространије земље на свету (9,8 милипона квадратних километара), боравили у градовима Шангај, Нингбо, Јиву, Ханџоу, Ђејђоу и Пекингу, прешли преко 2.500 км, аутобусом и авионом. Посетили су сајмове, велепродајне и тржне центре, фабрике, економске зоне, луке, храмове, музеје, друга историјска и културна одредишта, присуствовали сценско-музичким спектаклима.
Новинари су боравили често само по једну ноћ у различитим хотелима, на аеродромима, уживали у кинеској храни по ресторанима, гостинским салама компанија и Државној вили Дијаојутај, зеленој оази у срцу 20-томилионског модерног Пекинга... У главном граду НР Кине су такође посетили чувене Летњу палату и Забрањени град.


Гости су се срели и разговарали са високим званичницима градова, провинција Ђеђијанг и Хенан, те Министарства спољних послова НР Кине. Имали прилику и да виде живот обичних житеља најмногољудије земље на свету (1,35 милијарди становника). 


“Но, разумети тако огромну земљу, веома дуге и сложене историје, једну од најстаријих и богатијих цивилизација на свету, је сложено питање не само за сваког појединачног пријатеља НР Кине већ и за саме Кинезе,” приметио је Ванг. Он је подсетио да је председник Ши током посете седишту ЕУ у Бриселу у пролеће 2014, изнео пет фактора на основу којих треба гледати на НР Кину:


Прво, Кина има дугу историју. Друго, Кина је прошла кроз велике патње. Треће, НР Кина је социјалистичка земља, са кинеским карактеристикама. Четврто, НР Кина је у свету највећа земља у развоју. Пето, НР Кина пролази кроз процес дубоког преображаја.


Фактори које је изнео председник Ши, могу према званичницима у Пекингу, представљати угао гледања на прилике у НР Кини, али не нужно и закључак о тој земљи.


Нада је домаћина да су новинари из ЗЦИЕ током ове посете били у стању да се у многим приликама боље упознају са НР Кином. За сваког од новинара, дуже или краће у професији, било је то пребогато искуство. “Како ће писати о НР Кини, то је питање за сваког од њих,” закључио је саветник Ванг.


Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 24 новембар 2015 13:19
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија