Кућа Добрих Вести

Login

Запошљавање особа са инвалидитетом уз подршку страних инвеститора

Оцените овај чланак
(3 гласова)

invalididamБЕОГРАД - Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, градоначелник Београда Синиша Мали примио је у Старом двору представнике Удружења особа са инвалидитетом како би разговарали о унапређењу њиховог живота у Београду.

 

 

Градоначелник је најавио да ће до краја године бити основан Савет за побољшање положаја особа са инвалидитетом, који ће се бавити положајем, условима и њиховим побољшањем на територији града Београда.


„Град Београд води одговорну социјалну политику са јасно дефинисаним приоритетима, а побољшање услова живота сооба са инавлидитетом и њихових породица је високо на листи тих приоритета. У овој години Град Београд је са 50 милиона динара помогао 43 удружења особа са инвалидитетом како би радила на побољшању њиховог положаја у Београду. Постављали смо рампе за особе са инвалидитетом у установама културе, градским установама и стамбеним зградама, и до краја године ће бити стотину таквих рампи, а циљ нам је да наредне године урадимо 150. Ово је јасан показатељ да бринемо о људима и да покушавамо да решавамо њихове свакодневне проблеме. Са Саветом за запошљавање Града Београда радићемо на томе да се обезбеди одговарајућа обука, те да инвеститори који долазе у Београд запошљавају и особе са инвалидитетом. Тиме решавамо њихов најважнији проблем, а то је дугорочна финансијска сигурност“, истакао је Синиша Мали.


Према његовим речима, велики број услуга у граду је уведен и побољшан ове године, као што је 250 личних пратиоца за децу са сметњама у развоју, бесплатан превоз специјалним комби-возилима и друго.


Биће решено обезбеђивање персоналних асистената


Члан Градског већа Драгомир Петронијевић је казао да су особе са инвалидитетом биле партнер у Савету за запошљавање Града Београда ове године, те да је у директној комуникацији са њима постигнут одређени резултат.


„Имамо више од 200 обука, 11 отворених предузећа, више од стотину нових радних места за особе са инавлидитетом, са привредницима комуницирамо и уколико постоји потреба, радимо обуке за познатог послодавца. Све то ћемо радити и током следеће године. Град Београд ниједну одлуку не спроводи у дело док се не консултује са особама на које се та одлука односи“, нагласио је Петронијевић.


Момчило Станојевић из Центра за самостални живот особа са инвалидитетом Србије рекао је да су на данашњем састанку разматрана питања која се тичу живота и рада особа са инвалидитетом.


„Градоначелник је обећао да ће у наредној години бити покренуто питање 50 персоналних асистената и очекујем да ће као и сва досадашња обећања испунити. Најважније је то што је у граду успостављен систем, да имамо коме да се обратимо, да све долази на право место и да се предузимају акције. Надамо се бољим и већим резултатима јер претходне активности, као што су постављање рампи, обезбеђивање превоза, запослење говори у прилог томе да смо на добром путу“, прецизирао је Станојевић.


Председник Урдужења дистрофичара Београда и представник градских организација особа са инвалидитетом Душан Тројановић је навео да је данашњи састанак био добра прилика да се направи ретроспектива достигнућа града у области заштите особа са инвалидитетом.


Обележавање Међународног дана особа са инвалидитетом на Звездари
Градска општина Звездара и ове године низом активности обележава Међународни дан особа са инвалидитетом. Уз учешће више од 100 особа из целог Београда, 1. децембра у СЦ „Олимп – Звездара одржаа су спортске игре особа са инвалидитетом, а јуче у просторијама Удружења за помоћ МНРО Звездара, овај датум је обележен кроз радионице и трибину.


На спортским такмичењима учествовали си ученици школа и корисници услуга у установама социјалне и здравствене заштите, као и чланови организација особа са инвалидитетом свих узраста из свих делова Града, а организатори као и више пута током године били Друштво за спорт и рекреацију инвалида општине Звездара и Спортски савезо особа са инвалидитетом Београда уз подршку Градске општине Звездара, Секретаријата за спорт и омладину и Министарства за рад, запошљавање и социјалну политику.

 

Извор: Кућа добрих вести/Беионфо


Последњи пут измењено четвртак, 03 децембар 2015 21:02
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија