Кућа Добрих Вести

Login

Белгијски амбасадор: агробизнис има потенцијал у Србији

Оцените овај чланак
(1 Глас)

leodaesБЕОГРАД - Отварање преговора о првим поглављима за приступање Србије Европској Унији (ЕУ) је за пословну заједницу важан сигнал и мера јачања поверења, оценио је амбасадор Белгије у Србији Лео Даес.

 

 

Амбасадор Даес је на крају годишње скупштине Белгијско-српског пословног удружења (BSBA) казао како ће сваки напредак Србије на њеном дугом путу ка ЕУ значити “повећање транспарентности, предвидивости и законске извесности.”


“Српска администрација је мукотрпно радила како би била спремна” за отварање преговора казао је амбасадор Даес у понедељак увече окупљеним пословним људима из белгијских и српских компанија, као и пословних и стручних удружења. Он је указао да су “изгледи су обећавајући, али у међувремену бићемо суочени са мукотрпним путовањем током кога ћете се ви, пословни људи и жене, суочавати са тржишним ризицима”.


Даес је казао да он не потцењује тешкоће са којима су пословни људи у Србији суочени па се зато и диви и честита свима “који чувате и остварујете профите који ваше компаније заслужују.” Истовремено је рекао да има на уму и оне “чији храбри напори нису, или нису у довољној мери, награђени, а који су се уместо тога суочили са пуком бирократијом и корупцијом. Они не гледају на 2015. са задовољством,” казао је белгијски амбасадор.


Даес је оценио да је током ове године већина овдашњих белгијских фирми била “разумно задовољна ситуацијом.” Као примере успешног пословања својих земљака у Србији, “која пружа могућности још недовољно познате међу пословном заједницом у Белгији,” амбасадор је навео, пре свега, Делез (“који је додатно стабилизовао овдашњи капитал”), Метек (“који наставља успешну причу”) и Кармеус, (који је управо представио нову технологију за стабилизацију тла, погодну за коришћење током великих инфраструктурних радова).


Значајне могућности за привредну сарадњу Србије и Белгије


Говорећи о другим могућностима сарадње, амбасадор Даес је навео да је пословање у агробизнису и даље недовољно искоришћено, а “да би, уз добро партнерство, будућност могла бити светла.” Он је казао да је у посети Србији, у организацији Удружења за извоз воћа и поврћа (VLAM), недавно била приватна мисија потенцијално заинтересованих бизнисмена, “чије се мишљење о потенцијалу Србије чини позитивним.”


Амбасадор је указао и на “огромну и перспективну област чисте и обновљиве енергије и промовисање алтернативних енергија. Ту је и пројекат “Београд на води, чији је циљ да Белом граду пружи нов, свеж и подстицајни изглед,” казао је Даес који је изразио наду да ће белгијска Трговинска мисија, чије је отварање планирано за април 2016, пружити дужну пажњу свим овим важним секторима.”


“Уколико власти наставе са спроводењем добрих закона који су усвојени,” приметио је Даес, те “уколико дијалог са пословном заједницом буде наставио да се усредсређује на структурално унапређење пословне климе, бићемо, укључујући BSBA, на правом путу. И тада би на инвестиционим данима, попут оних које је недавно у Београду организовао Централно-европски форум за развој, могла бити привучена већа пажња улагача из Белгије,” оценио је амбасадор.
Oпет, да би се то догодило, по Даесу, мора бити , такође, интензивирана сарадња са Привредном комором Србије (ПКС) иу другим коморским и пословним удружењима. Уз њихову помоћ “би могли да проширимо наше пословне хоризонте ван Београда, јер сам на путовањима протекле године јасно видео да су многи мање развијени региони више него вољни да понуде најбоље услове заинтересованим белгијским инвеститорима,” указао је амбасадор.


ПКС и привредна сарадња Србије и Белгије


Вељко Јовановић, саветник председника ПКС је оценио да Белгија није довољно позната компанијама из Србије. Управо у томе је важна улога ПКС и БСБА, а успешни инвеститори попут Кармеуса, Делеза И Метека, чланови БСБА, су најбоље позиционирани да привуку будуће улагаче из Белгије, казао је Јовановић.


БСБА је основана пре нешто више од пет година и тренутно броји 45 чланова. Тесно сарађује са Амбасадом Белгије у Србији, Канцеларијом Белгијског трговинског комеара и са ПКС. Циљ БСБА је да буде платформа за белгијске половне људе у Србији и за овдашње фирме које заступају компаније из Белгије.


Увоз из Белгије у Србију од јануара до августа 2015. је вредео 183,5 милиона евра у поређењу са 87,3 милиона у истом периоду претходне године. Извоз из Србије је током osam месеци 2015, изнео 91,4 милиона евра, а годину дана раније у том периоду 105,7 милиона.


Годишња скупштина BSBA u потоњи пријем у резиденцији амбасадора Белгије протекли су, у време пред новогодишње празнике, у атмосфери заједништва, пословности и солидарности. Отуда је било природно да амбасадор Даес посвети пажњу и духу добре воље и доброчинства међу овдашњим белгијским и српским компанијама и појединцима.


Амбасадор је навео да је за пројекат BelHospice, оснивање пацијентске јединице у Београду за палијативну негу тешко оболелих потребно прикупити милион евра. “Током Добротворног бала који је смо недавно организовали, прикупљено је доста средстава што ће родило наду да се шири подршка BelHospic-у,” казао је Даес који је од овог лета председавајући Савета покривитеља овог пројекта.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 17 децембар 2015 22:59
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија