Кућа Добрих Вести

Login

Иновације и истраживања за конкурентнију привреду

Оцените овај чланак
(1 Глас)

dvahffffБЕОГРАД - У Привредној комори Србије представљен је Програм за трансфер технологије (ТТФ) који треба допринесе ефикаснијем тржишном вредновању резултата научних истраживања, повезивању истраживача и института са привредом и приватним сектором, као и јачању центара за трансфер технологије на универзитетима у Србији.


Иновације и знање на које се оне наслањају један су од стубова националне и конкурентности компанија појединачно, њиховог тржишног успеха и одрживог развоја, рекао је Мирослав Милетић, потпредседник ПКС на презентацији програма.


Привредна комора Србије наставиће да пружа системску подршку развоју иновативног друштва, повезивању привреде и научноистраживачких активности и инвестиционог капитала, али и подизању иновационог капацитета наших компанија. Комора ће, у наредном периоду, кроз рад и комуникацију са компанијама што пажљивије дефинисати потребе привреде и континуирано подстицати развој предузетништва заснованог на иновативности, објаснио је потпредседник ПКС.


Циљ је, по речима Милетића, да се превазиђу слабости досадашњег система као што су: недоступност извора финансирања и недостатак синергије између малих и средњих предузећа, са једне, и носилаца истраживачко-иновативних функција, креатора политика и инвеститора, са друге стране.


Програм ТТФ је део Пројекта подршке истраживању, иновацијама и трансферу технологије, вредан 6,9 милиона евра, који финансира Европска унија са 4,9 милиона евра из претприступних фондова (ИПА 2013), а суфинансирају Влада Србије и домаћи приватни сектор са по милион евра. Пројекат спроводи Фонд за иновациону делатност у сарадњи са Светском банком.


“Нови пројекат Фонда требало би значајно да ојача везе наших научно-истраживачких организација, пре свега високог образовања, са приватним сектором и привредом која се заснива на знању и високој технологији. Иновације су нешто што развијамо свакога дана. Да бисмо сви имали користи од њих, морамо да их препознамо и подржимо пре свега на институционалном нивоу“, рекао је Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолошког развоја.


Програм ТТФ је пилот програм за подршку научно-истраживачкој заједници у Србији. Локалним центрима за трансфер технологије при универзитету у Београду, Нишу, Крагујевцу и Новом Саду, као и државним научно-истраживачким институтима омогућава да за развој истраживања која имају комерцијални потенцијал нађу партнера у приватном сектору и своју иновацију изнесу на тржиште.


Истичући да ЕУ снажно подржава развој иновативног сектора, Мајкл Давенпорт, шеф Делегације Европске уније у Србији, подсетио је да је подржано више од 50 иновативних пројеката малих и средњих предузећа. „Развој привреде засноване на знању, којој Србија тежи, зависиће од дугорочног и одрживог ангажовања. Европска унија у томе подржава Владу и ресорно министарство. Као највећи донатор у Србији последњих 15 година, Европска унија и овим пројектом и у оквиру њега Програмом ТТФ, наставља да доприноси стварању што бољих услова за истраживаче у Србији“, порука је Давенпорта.

 

О улози Светске банке у Програму ТТФ говорио је шеф канцеларије у Србији Тони Верхеијен, који је такође указао на значај тесних веза истраживања, иновација и института са приватним сектором ради унапређења конкурентности и развоја привреде.


„Иновациони потенцијал у Србији је неспоран али недостаје институционални механизам који ће обезбедити да се те идеје развију и изнесу на тржиште, где добијају свој пун смисао. За то су потребна новчана средства, али и стручна подршка у налажењу одговарајућег партнера из комерцијалног сектора, помоћ при заштити интелектуалне својине, добар пословни план... Све то, први пут на једном месту, сада могу да добију домаћи истраживачи захваљујући Програму ТТФ“, каже Иван Ракоњац, в.д. директора Фонда за иновациону делатност.


Канцеларија за трансфер технологије при Фонду за иновациону делатност, која спроводи Програм ТТФ, нуди услуге попут оцене технолошке и комерцијалне спремности иновације, подизање нивоа комерцијалне спремности финансирањем додатног развоја иновације у вредности од 10 000 евра, дефинисање и спровођење стратегије за комерцијално искоришћавање иновације и налажење комерцијалних партнера.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 30 март 2016 21:08
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија