Кућа Добрих Вести

Login

Чешка амбасада угостила пројекат симулираних састанака В4 и Србије

Оцените овај чланак
(3 гласова)

cesiБЕОГРАД -  Пројекат студентске симулације састанака министара спољних послова земаља Вишеградске групе (В4) и Србије, реализован је од 10. до 12. априла у просторијама чешке амбасаде у Београду.

 

 

Пројекат је саставни део програма чешког председавања В4 у Србији, а реализован је уз финансијску подршку Међународног вишеградског фонда
Главни организатори су била студентска удружења земаља-чланица В4 – Чешке, Мађарске, Пољске и Словачке - као и Србије, која се баве међународним односима и дипломатијом, а под руководством Јуниор Дипломат Инитиативе, која делује у оквиру Факултета међународних односа Универзитета економије у Прагу.


Укупно 25 студената из Чешке, Мађарске, Пољске, Словачке и Србије током пројекта имало је могућност да се детаљно упозна са спољнополитичким позицијама држава које су представљали и то захваљујући сусретима са стварним амбасадорима земаља В4 и представницима српског Министарства спољних послова. Ове информације су касније искористили током заједничких разговора на теме миграција, европске интеграције западног Балкана и регионалне сарадње. Студенти су такође дискутовали о осталим могућностима јачања сарадње земаља В4 са регионом западног Балкана.


Током завршног дана пројекта, подељени у пет тимова од по пет чланова, студенти су се опробали у улогама министарских делегација на заједничким преговорима о актуелним питањима, која се тичу свих земаља учесница и где оне имају заједничке интересе. Резултате својих преговора – усвојена документа – потом су претстравили на симулираној конференцији за штампу.


Чешка амбасада се нада да ће овим успешним пројектом бити покренута традиција сличних симулираних преговора, наведено је у саопштењу из те амбасаде.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 16 април 2016 14:32
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија