Кућа Добрих Вести

Login

Потписан уговор за подстицај швајцарских програма

Оцените овај чланак
(2 гласова)

PKS 111БЕОГРАД - Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж потписао је са директорком Швајцарске агенције за развој и сарадњу за Србију Изабел Перих споразум о сарадњи у области струковног образовања, који има за циљ подстицање успешних швајцарских програма.

Приликом потписивања споразума истакнуто је да се ради о трипартитном споразуму између Швајцарске агенције за развој, Регионалне агенције за развој (ВЕЕДА) и ПКС, чији је циљ поспешивање сарадње у другим секторима, регионима и подстицање помоћи у развоју приватног сектора и запошљавања у Србији.

Свака земља која је успешно увела модел дуалног образовања има мању стопу незапослености младих. Дуално образовање значи кооперацију државног и приватног сектора у изради програма наставе, начина на који се односимо према образовању. Земље које имају дуално образовање имају незапосленост младих испод 10 одсто, а чак и у појединим економски развијеним земљама, које немају дуално образовање, незапосленост младих достиже и 40 одсто, указао је Чадеж.

Споразум са швајцарском институцијом представља успешну иницијативу када је реч о приближавању система образовања и привреде. Према његовим речима, иницијатива Швајцарске даје резултате у индустрији намештаја и све више компанија заинтересовано је да уђе у тај процес, а све више деце интересује се за понуђене профиле.

PKS22222222

Чадеж је нагласио да је важно да се сада из фазе пилот пројеката, која постоји не само са Швајцарском, већ и са Аустријом и Немачком, а који су дали добре резултате, пређе на уређивање регулаторног оквира.

ПКС је, како додаје, спремила и предлога промена закона којима би се обезбедило увођење дуалног образовања. Председник ПКС нагласио је да је ПКС посвећена дуалном образовању и да већ следеће недеље, са државном делегацијом учествује на светском конгресу посвећеном дуалном образовању у швајцарском Винтертуру.

Директорка Швајцарске агенције за развој и сарадњу Изабел Перих истакла је да је ПКС важан партнер и указала да је швајцарска агенција својим програмима у Србији допринела стварању 4.450 радних места и додатној вредности у висини од 10 милиона евра.

Швајцарска је, према њеним речима, била поуздан партнер Србији сталном подршком од 1991, и до сада је помогла са 350 милиона франака. У Србији, како је указала, послује око 200 швајцарских компанија. Уочи потписивања споразума приказан је филм о успешности пројекта образовања стручне радне снаге у индустрији намештаја у Србији, који је спровела Швајцарска.

Извор: Кућа добрих вести/ Привредна комора Србије


Последњи пут измењено субота, 18 јун 2016 23:01
Марина Трмчић

Марина Трмчић је рођена 1976. године у Чачку. Радећи као извештач развила је љубав према писаној речи, као и према спорту. Њено новинарско перо забележило је приче о незнаним спортским јунацима, биатлонцима, планинарима, дрифтерима, али и о деци која својим ентузијазмом, талентом и трудом доказују да је могуће снове преточити у стварност. Препознајући позитивну енергију у текстовима ,,Куће добрих вести" пожелела је да постане део тима извештача тог сајта, са којима је поглед у радосну будућност Србије реалнији.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија