Кућа Добрих Вести

Login

Пословни форум Индије и земаља Централне Европе

Оцените овај чланак
(2 гласова)

INDIA1111БЕОГРАД - У Њу Делхију ће 8. и 9 децембра бити одржан трећи Пословни форум Индије и 29 земаља из Европе, међу њима и Србије, саопштено је из амбасаде Индије у Београду.

 

Организатори Пословног форума Индија - Европа 29 (раније познатог као Пословни форум Индија-Централна Европа, ICEBF) су министарство спољних послова у Њу Делхију и Федерација индијских трговинских и индустријских комора (FICCI). Форум ће бити усредсређен на вишестрaну индијску ангажованост са привредама из Европе и то умерљивом и организованом формату.


До сада су успешно организована два скупа ICEBF, први у Њу Делхију у марту 2014, а други у октобру 2015. у Бангалору, у индијској савезној држави... Потоњем је присуствовало преко 400 делегата, укључујући 200 из 18 земаља Централне Европе, који су одржали преко 300 пословних састанака са индијским делегатима.

 

INDIA2222

 

Пословни форум Индија - Европа 29 ће, између осталих сектора, бити усредсређен на развој знања и вештина, науке о животу, информационе технологије, врхунску производњу, развој инфраструктуре са посебним освртом на паметне градове, технологије чисте енергије, врхунску производњу, обновљиве изворе енергије, аутомобиле и аутоделове, пољопривреду и прераду хране, логистику, итд.


Форум позива на учешће челника влада, руководиоце предузећа, креаторе политика, више представнике агенција за промоцију инвестиција, званичнике привредних комора, представнике секторских организација, државних и регионалних управа, научнике и стручњаке, водеће представнике својих бранши, итд.


Усаопштењу из амбасаде се наводи да је Индија, једна од великих привреда које се данас у свету најбрже развијају, и земље Централне Европе, које су међу најдинамичнијим економијама на континенту, предузимају одлучне кораке да би успоставили мулти секторско билатерално партнерство узајамно користећи економске могућности којима располажу.


Привреда Индије, друге најмногољудије земље на свету (преко 1,25 милијарди становника) је седма највећа мереноно миналним (када се не одбије инфлација) укупним домаћим производом (ГДП), али и трећа највећа према паритету куповне моћи (сходно тржишним ценама, ППП).


Индија од 1991. примењује тржишно оријентисане реформе и постала је једна од великих привреда у успону које се најбрже развијају. Индију главне међународне финансијске институције сматрају ново индустријализованом земљом.

 

INDIA3333
Према Међународном монетарном фонду (ММФ), привреда Индије је у 2015. Вредела близу 2,2 билиона долара мерено номиналним БДП. Индијски БДП је, према ППП, достигао осам билиона долара. Са просечном стопом раста од 5.8 одсто током протекле две деценије Индија је једна од привреда које се најбрже развијају.


Током финансијске 2015/2016. године (1. април -31. март), индијски БДП је порастао за 7.6 одсто, што је вишеод 7.2 одсто годину дана раније. У прва три месеца 2016. Привреда Индије је порасла за 7.9 одсто на годишњем нивоу. То је највиши расту протеклих шест квартала, пошто се пољопривреда опоравила и порасла за 2.3 одсто, а индустрија за чак 9.3 процента.


У 2015, је била терална трговина између Индије и Србије достигла 145,6 милиона долара. Притоме је извоз из Индије вредео 140 милиона, а увоз из Србије 5.6 милион.


Из амбасаде Индије у Београду примећују да је садашњи ниво трговине и инвестиција испод могућности, али да постоје јасни знаци да ће билатерална привредна сарадња бити умногостручена у предстојећим годинама пошто пословни људи у обема земљама утврде главне партнерске могућности.

 

INDIJA444
У том смислу би, према амбасадорки Индије у Србији Нариндер Чохан, Пословни форум Индија-Европа 29 могао да послужи као солидна основа за бизнисмене из две земље да стекну узајамно разумевање и уђу у дугорочну сарадњу.

“У питању је јединствен форум који повезује наше две земље које су историјски савезници и културно су наклоњене једна другој,” оценила је амбасадорка Чохан у обраћању овдашњој јавности.


Амбасадорка је, такође, позвала све заинтересоване да помогну како би на децембарском скупу у Њу Делхију било што више учесника из Србије.


Извор: Кућа Добрих Вести


Последњи пут измењено четвртак, 11 август 2016 07:12
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија