Кућа Добрих Вести

Login

Развити социјално предузетништво

Оцените овај чланак
(2 гласова)

kddddБЕОГРАД - Социјално предузетништво у Србији много мање је развијено него у ЕУ, а постојећи правни оквир не препознаје организације које би прецизно одговарале дефиницији социјалног предузећа, истакнуто је у ПКС на конференцији „Пријатељи Дунава“.


Социјална предузећа у Србији доприносе 0,2 одсто бруто домаћем производу и у њима ради 10.326 људи или 0,6 одсто од укупно запослених. У социјалном предузетништву у ЕУ запослено је 14,6 милиона људи или 6,5 одсто радно способних, рекао је Мирослав Милетић, потпредседник ПКС на отварању конференције.


Истиче да су потребе у Србији за овом врсте привредне активности велике јер близу 100.000 породица живи од социјалне помоћи.

 

Неопходна је снажна подршка и заједничка активност пословне заједнице, невладиног, јавног и приватног сектора, како би се унапредио положај социјалног предузетништва, сматра Милетић. „Главни проблем је новац – слично је и у ЕУ, и проблем који је изражен код задруга и предузећа која запошљавају особе са инвалидитетом, везани су са тржиште, а то је ниска цена робе и услуга и ненаплаћена потраживања“, објаснио је потпредседник ПКС.


Милетић је подсетио на активности ПКС усмерене на јачање свести пословне заједнице о друштвено одговорном пословању, као што је организација такмичења за доделу Националне награде за друштвено одговорно пословање, затим учешће у раду иницијативе Глобални договор УН у Србији, оснивање Савета за друштвено одговорно пословање...


Главне теме конференције биле су друштвено одговорно пословање и социјалне иновације, социјална економија у региону југоисточне Европе, сарадња пословног и невладиног сектора на пројекту - Супернатурал парк. На скупу су представљени успешни примери сарадње пословног и невладиног сектора у домену друштвено одговорног пословања.


Конференцију је организовала ПКС са партнерима у оквиру иницијативе „Пријатељи Дунава“ унапређење социјалног предузетништва у Дунавској регији, чија је идеја да споји три сектора – невладин, пословни сектор и јавни, промовишући иновативност и креативност кроз међусобну сарадњу, као и заједнички рад на социјалним, еколошким и економским пројектима у регији слива реке Дунав.

 

Извор: ПКС/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 07 октобар 2016 13:48
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија