Кућа Добрих Вести

Login

Договорени послови у Индији

Оцените овај чланак
(2 гласова)

gaurahaБЕОГРАД - Укупна трговинска размена између Србије и Индије би могла да достигне милијарду долара за пет до седам година, оптимистична је оцена српских званичника изнета након посете Индије и разговора са индијским привредницима у Гандинагару, административном центру савезне државе Гуџарат.


Премијер Индије Нарендра Моди се такође заложио да Индија и Србија „појачају узајамну трговину и инвестиције, будући да су се два народа увек подржавала.“ Моди је пожелевши премијеру Вучићу добродошлицу на глобални самит „Живахни Гуџарат“ оценио да би Индија могла да буде компанијама из Србије идеална основа за јефтину производњу.


Српски и индијски званичници су разговарали о билатералним односима, јачању економске сарадње и трговинске размене.

 

Фармацеутска индустрија, здравство, пољопривредна производња, ИТ сектор, војна наменска индустрија, само су неке од тржишних ниша у којима је могућа сарадња.

 

Према подацима Републичког завода за статистику, извоз из Србије у Индију је у 2015. вредео 5,6 милиона долара. Увезено је 140 милиона долара робе из Индије (повећање од 0,1 одстро у односу на 2014.), са уделом у укупном увозу од 0,8 одсто. Стога је покривеност увоза извозом износила четири одсто. У првој половини ове године је у Индију из Србије извезено роба у вредности 5,8 милиона долара, а увезено за 64,1 милион.


Разматрано је унапређење сарадње у области прехрамбене производње, пољопривреде, фармације, наменске индустрије, туризма и информационих технологија (ИТ). Према саопштењу из канцеларије индијског премијера, двојица државника су „идентификовала ИТ, здравство, фармацеутску индустрију и пољопривредну производњу као потенцијална подручја проширења сарадње“

                                 panorama                    
Разговарало се о пољопривреди, од семенске производње до прераде, о здравству, о војној наменској индустрији, где постоји више могућих типова сарадње наше државе са њиховим приватним компанијама, наших компанија са њиховим, на много начина.


Такође, једна од тема је и заједнички излазак на тржиште са Руском Федерацијом.


„Велики потенцијал за сарадњу двеју земаља лежи у извозу јестивог уља, соје и уљаног семена из Србије у Индију“, рекао је премијер Моди и предложио да Србија буде партнер његове земље у програму за развој прехрамбене индустрије и прераде хране за 2017–2018. годину.


У обраћању учесницима пословног самита, чија је централна тема била "Одрживи економски и социјални развој", премијер Александар Вучић је казао да је Србија спремна да обезбеди најбоље могуће услове за индијске компаније које желе да у њој инвестирају. Вучић је, такође, изразио наду да ће и српске компаније у Индији пронаћи плодно тло за инвестиције, и истовремено честитао премијеру Модију на веома добрим економским резултатима.

                                    emplzojws

 

Разговори са привредница Гуџарата


У Гандинагару су одржани састанци и са главним министром Гуџарата Виџајем Рупанијем, домаћином глобалног економског самита.


Препознато је да су области могуће за сарадњу област пољопривреде, прехрамбене индустрије и ИТ сектора. Премијер је казао да су привредници Гуџарата заинтересовани за фармацеутску индустрију у Србији и пољопривреду.


Постигнут је и договор да привредна делегација из Индије, предвођена премијером Модијем, који је својевремено био на челу Гуарата, и главним министром Рупанијем дође у Београд.


Главни министар Рупани је истакао да индијске компаније могу много да науче у Србији. Важно је да одатле пренесу искуства и иновације које се у Србији користе у пољопривреди и прехрамбреној индустрији, рекао је он.
Одржани су састанци и са Панкајем Пателом, председником Федерације индијских Федерације индијских комора трговине и индустрије (FICCI), која је основана 1927. године, а њене чланице су преко 2,5 милиона компанија. Тема сусрета било је унапређење сарадње двеју привредних комора и узајамна промоција Србије и Индије као туристичких дестинација.

 

Србија са FICCI има потписан споразум о сарадњи још из 2003, али да се није много одмакло на том плану. Сада је договорена размена делегација из различитих сектора, како би привредници одлазили у Индију, и њихови долазили у Србију.


Председник Пател је предложио да Србија буде партнер FICCI на Централноевропском бизнис самиту. Он је нагласио да је нарочито важно јачање сарадње у области наменске индустрије, али и у промоцији Србије као погодне дестинације за развој филмске индустрије и снимање филмова у индијској продукцији.

                                     paneliiii        
Посета Махараштри


У наставку посете се премијер Вучић састао у Момбаију, финансијском и привредном средишту Индије са главним министром државе Махарастра Девендром Фаднависом, са којим је разговарао о бољој сарадњи у области пољопривреде, прераде семена и другим технологијама за прераду хране, али и привлачењу већег броја индијских инвеститора у Србију. Тема разговора биле су и заједничке компаније у ИТ сектору, а премијер Вучић је истакао да би било веома важно радити на узајамној промоцији Србије и Индије, као туристичких дестинација.


Главни министар Фаднавис је разговоре оценио као нови замах у сарадњи Индије, Махараштре и Србије, нарочито у области пољопривреде. Нагласио је да је извоз пољопривредних производа из Србије у Индију велика могућност за српске компаније.


Саговорници су договорили формирање заједничких тимова, који ће истражити све могућности сарадње Србије и Махараштре.


Махараштра је савезна држава на западу Индије, трећа по пространству (више од 307.000 квадратних километара) у земљи и друга најмногољудија (112 милиона становника, према попису из 2011.). Њен главни град Мумбаи је са преко 18 милиона житеља најмногољудији град у Индији и једно од најнасељенијих градских подручја у свету.


Махараштра је најбогатија и једна од најразвијенијих савезних држава Индије, учествујући са 25 одсто у индустријској производњи земље и готово исто толико у укупном домаћем производу (БДП). Мумбаи има највећи број милијардера и милиона међу свим градовима у Индији.
Махараштра је водећа индијска савезна држава у пољопривредној и индустријској производњи, трговини и транспорту, као и образовању. Главне индустрије обухватају хемијске производе, електричне и друге машине, текстил, нафту и сродне производе.


Вучић и чланови делегације су се у Мумбаију сусрели, такође, са представницима индијских компанија, заинтересованих за улагања у Србију. Разговарало се о могућностима сарадње.


„Наши односи су добри, али је потребно појачати економску сарадњу“, истакао је Судир Мехта, директор Pinnacle industries и нагласио да је од 2013. до 2015. године скоро двоструко увећана трговинска размена између Индије и Србије, али је то још недовољно с обзиром на могућности двеју земаља. Директор Мехта је нагласио да су индијски инвеститори заинтересовани за јачање економске сарадње и то нарочито у области инфраструктуре, обновљиве енергије, ИТ, пољопривреде, банкарства и туризма, као и научно-техничке и области текстилне индустрије.


Због уговора о слободној трговини са земљама Европске уније Зоне слободне трговине у Централној Европи (CEFTA), Турском, Сједињеним Америчким Државама, као и земљама Царинске уније Русије, Белорусије и Казахстана, Србија данас представља веома интересантну дестинацију за директне стране инвестиције, са највећим потенцијалним тржиштем.
Индијски привредници сматрају да је Србија, поред добре инвестиционе климе, и локацијски веома занимљива за улагаче из нјихове земље због могућности да за кратко време своју робу доставе до европског и руског тржишта, наведено је у саопштењу из Владе у Београду.


Одржани су састанци са председником Махиндра групе, Анандом Махиндром са којим је разговарано о потенцијалним инвестицијама овог конгломерата у Србији која је напредовала на Doing Business листи. Он је позвао председника Махиндра групе да посети Србију и размотри могућности које земља пружа страним инвеститорима, као и тржишта држава са којима има уговоре о слободној трговини.

                                               zvezdaaaa

 

„Србија је веома интересантно тржиште за мене и најбоље лоцирана дестинација у срцу Европе“, рекао је председник групе Махиндра. Он је истакао да индијски инвеститори траже политичку стабилност и сигурно тржиште, а Србија испуњава оба услова.


Тема разговора била је и наменска индустрија и електрични аутомобили, које компанија Махиндра производи, али и извоз малине и других прехрамбених производа из Србије у Индију. Чланови Клуба Махиндра, који је, такође, део Махиндра групе, желе да дођу у Србију и да истраже могућности ширења клуба за своје чланове, што би довело велики број индијских туриста у Србију.

                                      nananao


Махиндра група је индијска мултинационална компанија са седиштем у Мумбаију и спада у групу 20-ак највећих индијских предузећа. Ова компанија је кључни произвођач возила за различите намене.
Компанија данас послује у преко 100 земаља широм света у области ваздухопловства, агробизниса, аутомобилске индустрије, производње грађевинских и индустријских машина, енергетике, финансија, ИТ, хотелијерства, некретнина. Има преко 200.000 запослених и укупне приходе од 17,8 милијарди долара. Махиндра је данас највећи произвођач трактора у свету.


Последњег дана српска делегација на челу са премијером Вучићем је отворила Бомбајску берзу (BSE), уз истицање да је то велика част за Србију, јер су радне дане на BSE отварали представници великих земаља које имају далеко значајнију привредну размену са Индијом. “Видимо да се ради о веома важној институцији и надамо се да ћете у будућности још боље радити. Видео сам податке који су изванредни,” рекао је премијер Србије. Казао је, такође, да је било лепо видети комбинацију традиционалног и модерног приступа.


Основана 1875, BSE је прва савремена берза у Азији. Према последњим расположивим подацима, BSE је 11. највећа берза на свету, чија је укупна тржишна капитализација у марту 2016. износила 1.43 билиона долара. Тврди се да је то најбржа берза у свету са средишњом брзином трговања од 6 микросекунде.


Ова берза, на којој је листирано више од 5.500 компанија, у протеклих више од 140 година значајно је допринела расту индијског пословног сектора, дајући му ефикасну платформу за прикупљање и увећање капитала. Организована је као акционарско друштво, са широком базом акционара и два стратешка партнера – франкфуртском и сингапурском берзом. У току 2016. године, на BSE су успешно реализоване 93 иницијалне јавне понуде.


“Чинимо све да искористимо ову прилику да успоставимо контакте ради будуће сарадње,” казао је премијер Вучић. “Сигуран сам да ћемо не само са властима Гуџарата, Махарастре и са другим деловима Индије, већ и са централном владом, моћи да постигнемо много боље резултате и да повећамо трговинску размену,” рекао је српски премијер.


Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 17 јануар 2017 21:57
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија