Кућа Добрих Вести

Login

Стартапи који ће Србију представљати у Берлину

Оцените овај чланак
(2 гласова)

belgradeeeeeeeБЕОГРАД - Алгоритам за решавање међусобних дуговања предузећа, апликације за бржи и лакши дизајн енетеријера и помоћ људима који су изгубили моћ говора су три стартапа која ће представљати Србију 7. марта на такмичењу у Берлину.


Апликацију BreakAphasia осмислио је београдски тим на челу са Урошем Митић када је његов отац, услед можданог удара, изгубио моћ говора. Око 4000 људи у Србији сваке године оболи од ове болести која се зове афазија, која осим говора утиче и на проблеме са памћењем и концентрацијом, због чега болесници често заврше у социјалној изолацији.


Апликација се састоји од низа вежби за оболеле, уз надзор и консултације са логопедима, што омогућује да велики броју људи добије потребан третман. Прва је у региону која се бави овим проблемом, а уз минималне измене може имати и ширу примену у третирању проблема са говором, најавила је ревизорско-консултантска фирма KPMG.


Пројекат “Circle Money” је платформа српско-хрватског тима који покушава да реши међусобна дуговања предузећа. Софистицирани алгоритам укршта дуговања више фирми, проналази решење за вишеструке компезације помоћу којег корисници могу да затворе своја дуговања потрживањима. Основни циљ мултилатералне компензације је да се смањи количина дугова између правних субјеката на домаћем и међународном тржишту, каже члан тима Драган Миловановић.


Он додаје да дуговања нису само обележје Србије и региона, већ да је и Европска комисија крајем прошле године указала на озбиљност међусобних дуговања предузећа из чланица Европске уније и потребе да се судски спорови у тој области брзо решавају, јер угрожавају пословање малих и средњих предузећа.

                                                      povezise

 

Тим из Ниша на челу са Петром Пејићем представиће у Берлину мобилну апликацију под називом „Future Reality Systems“ која ће убрзати и олакшати пројектовање ентеријера. Та апликација је првенствено намењена архитектама, али ће моћи да је користе и сви други који нису стручњаци за уредјење простора. Софтвер садржи вештачки “архитектонски мозак” који ће дозволити да ентеријер уреди једноставно без знања из пројектовања.


Ова три стартапа победила су на такмичењу Belgrade Connect које су организовали КПМГ у сарадњи са Ротарy клубом Beograd Metropolitan. Своје иновације представиће пред познатим светским инвеститорима на Startup Connect конференцији у Берлину, а по повратку из Немачке биће им обезбеђен менторски рад са стручњацима из KPMG Србија.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 28 фебруар 2017 20:49
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија