Кућа Добрих Вести

Login

Дигитална болница у Бечу

Оцените овај чланак
(1 Глас)

digitalallalalaТренутно највећи грађевински подухват у Аустрији – дигитална болница „КранкенхаусНорд“ у Бечу која треба да буде отворена на лето 2019. године имаће дигитална решења која ће пружати здравствену негу по мери пацијента.

 

У новоизграђеној болници  све иновације везане за дигитализацију биће сакупљене у један целокупан концепт, што је чини једном од најмодернијих болница у Европи.

 

Концепт дигиталне болнице обухвата архитектуру, процесе, медицину и технику. Све ове области подржава високо модернизованаелектронска обрада података (ЕОП). Укупно је умрежено око 3.000 медицинских апарата, од мобилних ултразвук-машина до компјутерскетомографије. Болница располаже са укупно 900 ЊЛАН-одашиљача који свим запосленима и пацијентима омогућавају бежични интернет. Више од 24.000 ИКТ-прикључака служе размени података са око 2.500 крајњих апарата као што су компјутери, штампачи, монитори и радне станице за прављење налаза.

                                      sobabec

Сваком пацијенту на располагању стоји покретни екран са интернетом, радио, ТВ иигрице. Медицинска техника је повезана са ЕОП-системом тако да лекарима сви налази одмах стоје на располагању уз што мање коришћење папира. Ту је и видео менаџмент у операционим салама као и електронски архив пацијената. Такође у оквиру болнице постојаће транспортни систем без возача који ће одељења снабдевати вешом, храном и лековима. Око 40 роботизованих возила којима ће се управљати путем бежичног интернета изводиће дневно око 500 вожњи.

 

Још једна специфичност биће високо-модернизовани пнеуматски транспорт (кроз цеви).Раније су се пнеуматским транспортом слали снимци рентгена или извештаји, данас се та врста транспорта „цевима“ пре свега користи за хитно потребне лекове и лабораторијске узорке. До сада су узорци ручно распакивани и припремани за анализу. Нови систем подразумева да се то обавља потпуно аутоматски: већ на одељењу се на узет узорак ставља етикета коју аутомат у лабораторији може да прочита, узорак се пнеуматским транспортом шаље у лабораторију, преузима и анализира. Рачуна се да ће убудуће за један сат моћи да се преузму и обраде 100 пошиљки са око 400 узорака.  

 

                                  hodniskr

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 27 јануар 2019 14:10

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија