Кућа Добрих Вести

Login

Међународни дан јоге - духовност и стил живота

Оцените овај чланак
(3 гласова)

ajuverdaБЕОГРАД - На крају недавних, помно праћених разговора америчког председника Барака Обаме и индијског премијера Нарендре Модија у Вашингтона као интересантан додатак збиру циљева које деле Индија и САД, нашла се и јога.

 

У заједничком саопштењу двојице државника указано је на “важност холистичког приступа здрављу и физичким активностима, те унапређењу потенцијалних користи од холистичких приступа тако што ће се прожимати модерни и традиционални медицински системи, укључујући и јогу.”


Годину дана раније док је са колегом из Народне Републике Кине Ли Кећијангом присуствовао манифестацији јоге и кинеске вештине таићи на платоу пред Небеским храмом, комплексом религиозних грађевина у центру Пекинга, премијер Моди је поручио: „Уколико желите да достигнете блаженство, тело и ум морају бити у равнотежи, а Јога је уметност да то достигнете. Јога је начин и за превазилажење фрустрација које су данас увелико присутне у свим деловима света“.


Широм света ће по други пут бити обележен Међународни дан јоге, 21. јуни. Генерална скупштина (ГС) Уједињених нација (УН) је тај непроцењиви дар древне индијске традиције прихватила као светски празник 2014. и он је први пут обележен прошле године.   


Премијер Моди, и сам велики јога ентузијаста, је на 69. заседању ГС УН у Њујорку у септембру 2014, казао да “јога оличава јединство духа и тела; мисли и акције; уздржавања и акције; обуздавања и остварења; хармонију између човека и природе, те холистичког приступа здрављу и благостању. Поента јоге није вежбање већ откривање осећања јединства са самим собом, светом и природом. Промена стила живота и стварање свести могу нам помоћи у суочавању са климатском променом”, казао је Моди.


ГС УН је у резолуцији коју је подржало рекордних 177 држава-чланица од 193, прихватила предлог Индије да Јога пружа холистички приступ здрављу и благостању и да треба ширити информације о предностима вежбања јоге за здравље човечанства. Јога такође доноси хармонију у све сфере живота и зато је позната по превенцији болести, промовисању здравља и решању многих проблема везаних за стил живота, наведено је у резолуцији о проглашењу Међународног дана јоге.


На свечаном обележавању првог Међународног дана јоге 21. Јуна прошле године у Њу Делхију, постављена су два Гинисова рекорда. Највећи час јоге са 35.985 учесника и максималан број националности, 84, на једном часу ове праксе или дисциплине. Прослава је одржана и широм Србије, у више од 50 градова и општина.

 


Јога


Јога је у суштини духовна дисциплина заснована на изузетно домишљатој науци која је усредсређена на остваривање хармоније између ума и тела. То је уметност и путоказ ка здравом живљењу. Реч “јога” потиче из корена сансрит речи ““јуџ”” што значи “прикључити се“, “обручити” или “ујединити се”. Према светим списима јоге, њено вежбање води ка уједињењу свести појединца са универзалном свешћу. Према савременим научницима, све у космосу представља само манифестацију истог квантног небеског свода. За онога ко оствари ово јединство каже се да је “у Јоги” и назива се јогијем који је остварио стање слободе, које се назива мукти, нирвана, каивалijа или мокша.

 

vezba


“Јога” се такође односи на унутрашњу науку састављену од различитих метода путем којих људска бића могу да остваре јединство тела и ума како би се самоостварила. Циљ вежбања јоге је превазилажење свих врста патњи који воде до осећаја слободе у сваком сегменту живота, уз помоћ холистичког здравља, среће и хармоније.


Концепти и вежбање Јоге потичу из Индије и настали су пре неколико хиљада година. Њени оснивачи су били велики свеци и мудраци. Велики јогии су представљали рационално тумачење њихових искустава јоге и пружили су практичан и научно исправан метод у оквиру свачијег домашаја. Јога данас више није ограничена на пустињаке, свеце и мудраце; ушла је у наше свакодневне животе и прихваћена је широм света последњих деценија. Наука јоге и њене технике сада су усклађене како би одговарале социолошким потребама и животним стиловима. Стручњаци из различитих области медицине схватају улогу ових техника у спречавању и ублажавању болести и промовисању здравља.
Јога је један од шест система ведске филозофије. Верује се да нивои јоге имају потенцијал за унапређење човековог здравља побољшањем циркулације крви обогаћене кисеоником, те поновном обуком чула осећаја, укључујући непомућеност и спокој ума. Вежбање јоге спречава психосоматске поремећаје и побољшава отпорност појединца и способност за подношење стресних ситуација.  

Овогодишња прослава Међународног дана јоге у Србији ће бити уприличена у суботу 19. јуна. Прославе ће бити у складу са Стандардним јога правилима која су сачинили експерти за јогу из Индије.


Главна прослава ће бити одржана у Београду од 7,00-9,00 часова испред Дома Народне скупштине, а затим се сели на плато код Скупштине града где ће бити одржаване јога и ајурведа радионице од 10,00-13,00 сати.


Амбасада Индије позива заљубљенике у јогу да дођу и учествују на прослави Међународног дана јоге 2016 у својим градовима и општинама.

figuraveya

 

Поводом Светског дана јоге, у организацији “Асклепиоса” и “Видја Јога школе”,  у палати "Зептер" , у улици Краља Петра 32 у Београду биће приређен седми фестивал љубави и духовности. Познати инструктори и учитељи одржаће промотивне часове и представити стилове којима се баве. О јоги, као духовној, али и терапеутској дисциплини, на предавањима ће говорити лекари, јога учитељи, ајурведски доктори, публицисти, музичари, преводиоци…У излагачком простору ће се  представити издавачке куће, произвођачи јога опреме, ароматерапеути, ђотиш мајстори, кристалотерапеути, реики мајстори, прана хеалинг терапеути, музикотерапеути, јога терапеути и други.

Ајурведа


Ајурведа је најстарији, свеобухватни систем заштите здравља који потиче из Индије, а данас се користи широм света.


Реч ајурведа је сачињена од два израза на санскрит језику – ају значи „живот“, а веда „знање“. Отуда ајурведа представља знање и науку о животу.

 

Зачеци ајурведе су били у Индији пре око 5.000 година, и сматра се да комбинују дубоко знање медицине и филозофије.


Данас се ајурведа сматра јединственим, незаменљивим видом медицине, потпуно природним системом који зависи од дијагнозе пацијентове три доше, биолошке енергије широм људског тела и ума- вата, пита и кафа – како би била остварена права равнотежа. Доше управљају свим физичким и менталним процесима и пружају сваком живом бићу индивидуални план за здравље и испуњење.


У ајурведи се увек констатује целокупна дијагноза пацијентова и она представља главне циљеве те медицине – очување и унапређење здравља, спречавање зараза и лечење болести.

 

ajuverdafamracija

 

Према ајурведи, сви предмети у свемиру укључујући људско тело, састоје се од пет основних елемената (Pancha mahabhutes)- земље (Prithvi), воде (Đala), ватре (Agni), ваздуха (Vaju) и простора (етера, akaša). Постоји избалансирана густина ових елемената у различитим размерама како би биле задовољене потребе и захтеви различитих структура и функција матрице људског тела и његових делова. Раст и развој матрице тела зависи од његове исхране, тј. од хране. Храна је заузврат састављена од пет горе поменутих елемената, који попуњавају или хране исто тако елементе тела после агни, биолошког сагоревања. Телесне материје представљају структурне, док су телесни сокови физиолошки ентитети, који потичу из различитих комбинација и пермутација пет основних елемената.


Основни циљеви ајурведе јесу одржавање и промовисање здравља, превенција болести и лечење обољења. Лечење болести се састоји од избегавања узрочних фактора одговорних за неуравнотеженост матрице тела или било ког његовог саставног дела. За то се користе процедуре чишћења и подмлађивања тела, ума и свести. Ту су и лекови, дијете, активности и правила за обнављање равнотеже и јачање механизама тела за спречавање или минимализовање будућег обољевања.


Обично третмани обухватају коришћење медицина, посебних дијета и преписаних рутинских активности. Употреба ове три мере спроводи се на два начина. У првом приступу третмана, три мере супротстављају се болести спречавањем узрочних фактора и различитих манифестација болести. У другом приступу, исте три мере медицине, дијете и активности имају за циљ да изазову последице сличне узрочним факторима и манифестацијама процеса оболења.

joga2
Ајурведа данас


У Индији ајурведа и даље има предност над алопатском медицином и изучава се на државним школама и универзитетима. Светска здравствена организација (СЗО) је на конгресу у Алма Ати 1977. званично признала ајурведу и препоручила њену примену и популаризацију. Ајурведа је и у Србији озакоњена.


Данас, велики број људи из свих делова света посећују Индију због специјализованих ајурведских третмана. Влада Индије је, пак, ради усмеравања праксе ајурведе у свету, формирала посебно министарство AYUSH. Ајурведа Панчкарма центри се могу наћи у различитим деловима Европе, попут Швајцарске, Аустрије, Холандије....


У циљу унапређења Ајурведе, Амбасада Индије је учествовала на фебруарском београдском Међународном сајму туризма са централном темом “Ајурведски туризам”. Ускоро ће бити отворен Ајурведа центар при Амбасади Индије у Београду како би практиковање ајурведе у Србији било успешно. Амбасада је, у сарадњи са Удружењем Ајурведа Србије, организовала  почетком маја у Београду Међународни симпозијум о ајурведи. Ајурведске компаније из Индије присутне су у Србији и другим деловима Европе.


Користи од Ајурведе


Циљ ајурведе је уклањање узрока болести, а не само лечење од исте. Засновани искључиво на биљкама и биљним једињењима, ајурведски лекови не дејствују против метаболизма тела.


Ајурведска и биљна медицина обезбеђују телесно и ментално здравље без пропратних дејстава. Природни биљни састојци помажу у оздрављењу људског тела и ума.


Ајурведски третман није најездан нити отрован, па се може безбедно користити као алтернативна, или уз конвенционалне терапије.
Ајурведски лекари тврде да њихови методи такође могу помоћи у решавању поблема везаних за стрес, метаболизам, И хроничних стања.


Ајурведа се користи за лечење акни, алергија, астме, нервозе, артритиса, хроничног синдрома замора, прехлада, колитиса, затвора, депресије, диабетеса, грипа, срчаних болести, хипертензије, имунолошких проблема, запаљења, несанице, нервних поремећаја, гојазности, кожних проблема и чира.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 18 јун 2016 14:35
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија