Кућа Добрих Вести

Login

Светски дан веб дизајна

Оцените овај чланак
(2 гласова)

webdizajn123Сутра је Светски дан веб дизајнера, незванични празник који се обележава у част професионалаца који се баве изгледом и функционалношћу веб сајтова, интернет и мобилних апликација. Колика је популарност, али и потреба за овим занимањем, сведочи чињеница да је Светски економски форум (СЕФ) на овогодишњем предавању Послови сутрашњице представио веб дизајн или, како га од скоро називају, дигитални дизајн као једно од најважнијих знања у савременом свету.

 

Никола Вукашиновић, дизајнер и креативни директор у софтверској агенцији Намицс, подсећа да су се веб дизајнери појавили са развојем првих интернет страница, те да се тада највише водило рачуна о изгледу: "Данас је другачије и махом се све своди на функционалност платформе. При развоју било каквог решења, дизајнери прво морају да размишљају да ли је нешто једноставно за употребу, па тек онда да води рачуна о лепоти решења, која свакако не сме да изостане".

 

Вукашиновић додаје да дигитални дизајн обухвата спектар различитих знања и вештина међу којима су визуелни дизајн и корисничко искуство, а у неким случајевима важно је познавати и основе програмирања: „Веб дизајн се развијао у складу са напретком интернета и потребама корисника. Тренутно, на свету постоји више од 1,7 милијарди сајтова и сваки од њих је потребно уредити.”

 

Кад је у питању искуство корисника, Вукашиновић истиче да веб дизајнери морају да прате навике људи које се тичу употребе различитих техничких решења: „Већ дужи период је тренд да људи више користе мобилне уређаје него лаптопове и ПЦ рачунаре за приступ интернету, па се дизајнерска решења прилагођавају томе. Међутим, у последње време веб дизајн је много више од прилагођавања уређају, па се развијају решења која су пријемчива корисницима. На пример, знамо да ће људи пре одабрати платформу које им уз три клика нуди решење, него ону која то чини у пет корака.”

 

Како закључује Вукашиновић, даљи развој дигиталног дизајна уско је везан за напредак дигиталних технологија: „Делоитово истраживање је показало да ће такозвани клауди, затим интернет ствари и било каква врста софтвера за услуге наставити прогресивно да се развијају, а како су дизајн и дигитална индустрија уско повезани, извесно је да ће веб дизајн остати једно од најперспективнијих занимања. Свакако, неопходно је да ми континуирано усавршавамо своје вештине, како бисмо умели да одговоримо на иновације у дигиталној индустрији.”

 

Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија