Кућа Добрих Вести

Login

Светски дан добровољних давалаца крви

Оцените овај чланак
(1 Глас)

davocickrivДанас се обележава 14. јун, Светски дан добровољних давалаца крви.

 

Ове године, Светски дан добровољних давалаца крви обележава се под слоганом: „Дај крв. Нека свако срце куца“.

Црвени крст Србије поводом Светског дана добровољних давалаца крви организује свечаност уручења признања за најуспешније средине у давалаштву крви у 2019. и 2020. години као у уручење награда ученицима који су ове године били најуспешнији у уметничком изражавању на конкурсу „Крв живот значи“.

 

Почев од 2005. године, када су 192 земље чланице Светске здравствене организације прогласиле његово међународно обележавање, Светски дан добровољних давалаца крви редовно се обележава на глобалном плану. Неизмерна захвалност свим добровољним даваоцима крви за њихов племенити чин давалаштва, представља носећу идеју обележавања овог датума.

За обележавање Светског дана добровољних давалаца крви одабран је 14. јун из посебног разлога: на овај дан, 1868. године рођен је славни аустријски научник др Карл Ландштајнер, чије је откриће АБО система крвних група овенчано Нобеловом наградом за физиологију и медицину 1930. године.

 

Први давалац крви у Србији био је Будимир Гајић, из Белановице код Љига. На предлог др Николе Крстића, хирурга из Београда и солунског борца, Будимир Гајић борац са прве линији фронта, у пољској болници у околини Солуна, крајем 1916. године као добровољац први се јавља и даје крв за непознатог рањеника. Следећег јутра одбио је понуђену поштеду и са својим саборцима отишао у нову борбу.

 

Како се после II светског рата развијала трансфузиолошка служба у Србији, тако је педесетих година XX века започела сарадња на промоцији, регрутовању и задржавању давалаца крви трансфузиолошких служби и Црвеног крста која траје и данас.

 

Конкурс „Крв живот значи“

 

Ове године у односу на последњих петнаест година колико се реализује ову акција, остварен је најбољи одзив школа и ученика на конкурс „Крв живот значи“ који је Црвени крст Србије спровео уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

 

За награде конкурисао је 28.291 ученик из 583 основне и 146 средњих школа из укупно 110 средина у Србији.

 

Комисија Црвеног крста Србије у саставу: др Милутин Михајловић, потпредседник Црвеног крста Србије и председник Комисије за добровољно давалаштво крви Црвеног крста Србије, Зорица Бијелић, ПР Завода за трансфузију крви Војводине и Јелена Томовски - Живић, сарадник Завода за трансфузију крви Ниш, одабрала је најуспешније радове ученика из Београда (Чукарице, Гроцке, Звездаре, Обреновца и Земуна), Сремске Митровице, Панчева, Врбаса, Суботице, Сомбора, Зрењанина, Бачке Паланке, Шида и Вршца као и Бољевца, Тополе, Кладова, Краљева, Ужица, Зајечара, Ивањице, Врања и Ваљева.

 

Првонаграђени на конкурсу оствариће бесплатно летовање у објекту Црвеног крста Александровац у Митровом пољу а друго и треће пласирани ученици добиће вредне награде.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 10 јун 2021 21:36

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија