A+ A A-

Светски дан борбе против дијабетеса

Оцените овај чланак
(3 гласова)

dijabet123БЕОГРАД - Светски дана борбе против дијабетеса обележава се данас а Удружење за борбу против дијабетеса Града Београда "Плави круг" ће обележити овај дан многобројним акцијама.


Ове године Светски дан дијабетеса се обележава под слоганом "Здрава исхрана је право, а не привилегија".


Поред акција које се већ традиционално организују у TC UŠĆE, DELTA CITY и IMMO Centru, припремљена је и изложба Дијабетес – прошлост, садашњост, будућност у УК Пароброд у 19 часова.


Распоред активности за 14. новембар:


10 – 16 часова - Акције провере нивоа шећера у крви и крвног притиска у ТЦ Ушће, Делта цитy и Иммо Центар


17 – 19 часова - Плави кружић организује дружење и прављење накита уз помоћ 3Д штампача и другара из Полyкседра


19 часова - Изложба "Дијабетес - Прошлост/ Садашњост/ Будућност" у УК Пароброд (Капетан Мишина 6а)


На изложби ћете имати прилике да поред експоната премијерно погледате три публикације у издању Плавог круга: кратка историја дијабетеса
Кратка Историја Дијабетеса - Брошура у издању ПЛАВОГ КРУГА коју су приредили Дамјан Дамњановић и Др Миодраг Ђорђевић


Значај Додатака Исхрани - Брошура Магистра фармације Милице Мердовић од сада је доступна и на Интернету, а ускоро и у штампаном облику у Плавом кругу. Сазнајте више о витаминима и где их има највише, кликните ОВДЕ.

Представљени су и рецепти и идеје за недељу дана здравих оброка

припремљених од стране КУВАРИЦА КАРТИЦЕ.


Традиционално, многе знаменитости Београда ће бити осветљене плавим рефлекторима, попут Победника на Калемегдану, споменика Кнезу Михаилу, Дом Народне скупштине, гејзир на Ади Циганлијји, Авалски торањ и многи други.


Пораст броја оболелих у земљама у развоју


У тренутку када у свету 366 милиона људи болује од те болести, а у Србији око 600 000 и када број оболелих убрзано расте.


Светски дан борбе против дијабетеса биће обележен данас у више од 160 земаља чланица Уједињених нација, а под окриљем Међународне федерације за дијабетес.


Према проценама Међународне федерације за дијабетес 366 милиона људи у свету има дијабетес, број оболелих у свету убрзано расте и очекује се да ће се за 20 година број оболелих повећати на више од 552 милиона.
Према проценама стручњака, највећи пораст броја оболелих очекује се у земљама у развоју.


На основу података ИДФ-а и Института за јавно здравље Србије „Батут” - Регистра за дијабетес, процењује се да у Србији приближно 600.000 особа, односно 8,2 одсто становника има дијабетес.


Тип 2 дијабетеса, који чини преко 90 одсто оболелих од шећерне болести, сваке године се у нашој земљи дијагностикује у просеку код 16.000 особа. Нешто чешће се открива код особа женског пола, најчешће после 40. године живота.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 13 новембар 2015 22:12
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани